IN DE SPO(®)TLIGHT

Marco Knippen, journalist Noordhollands Dagblad

Marco Knippen (Noordhollands Dagblad) schreef vrijdag 4 augustus, een onthullende reportage over ‘sportslavernij en mensenhandel’ van atleten. Het verhaal verscheen in de kranten van de Holland Media Combinatie en kwam voort uit een samenwerkingsproject met de Duitse publieke omroep ARD en de Britse krant The Guardian. Opmerkelijk was dat het ‘wereldnieuws’ verder weinig losmaakte.

‘Alarmerend’, noemde Sebastian Coe de wijze waarop staten als Bahrein, Azerbeidzjan en Turkije atleten uit Afrika  ‘nationaliseren’. In Nederland bleef het stil. Verbaast je dat, Marco?

,,Sebastian Coe reageerde als voorzitter van de IAAF omdat hij er naar werd gevraagd door The Guardian. Hij zei meteen dat de integriteitscommissie onderzoek moet gaan doen naar de uitbuiting en exploitatie van atleten. Dat het hier geen issue werd, is niet zo verrassend. Het onderwerp staat ver van ons vandaan. Voor de Nederlandse atleten met Afrikaanse roots is dit niet aan de orde. Maar het zou me niet verbazen als Nederlandse journalisten bij het WK atletiek dit thema als insteek voor hun verhalen kiezen op het moment dat die atleten uit Bahrein of Turkije medailles halen.”

Twee jaar geleden werd jij voor je reportages, toen in samenwerking met ARD, door de NSP al geëerd als ‘sportjournalist van het jaar’. Hoe is die samenwerking tot stand gekomen?

,,Dit project vloeit voort uit de samenwerking van twee jaar geleden met Hajo Seppelt van ARD. Zijn publicaties waren toen voor mij aanleiding om contact te zoeken met hem. Samen zijn we toen naar Kenia gegaan omdat er volgens mij meer te halen viel. Dat heeft toen tot onthullingen over doping geleid. Uit die samenwerking is dit project voortgevloeid waarvoor ik Martha Kelner van The Guardian er bij betrokken heb na contact op het EK van vorig jaar in Amsterdam.”

Wat is nu jouw rol geweest?

,,We hebben ons opgesplitst. Ik ben met een cameraman van ARD en een Britse researcher naar Kenia gegaan. Daar heb ik ook een rol gespeeld voor ARD door de vragen te stellen bij de interviews. Van die interviews is er maar één opgenomen in de ARD-reportage, dat ging over beschuldigingen aan het adres van een Duitse manager. Dat onderwerp heb ik, en ook The Guardian, laten liggen omdat we het minder relevant vonden.”

In de ARD-reportage werd ook Jos Hermens, de Nederlandse atleten-manager, in het verdachtenhoekje gezet. In jouw reportage komt Hermens niet voor.

,,Jos Hermens werd genoemd in relatie tot de dopingpraktijken in Freiburg waarop ze in Duitsland heel gespitst zijn. In overleg met The Guardian, en ook met instemming van mijn eigen hoofdredactie, heb ik dat element buiten het verhaal gehouden omdat de beschuldigingen op dit moment nog meer vertrekpunt dan eindafrekening zijn. Bij alles wat ik aantref wil ik zeker weten of er meer is dan rook. Het vuur heb ik nog niet aangetroffen.”

Gaat dat nog gebeuren?

,,Het is zeker een zaak waarop verder moet worden gerechercheerd. Dat we konden aantonen hoe gebrekkig de bestrijding van doping is in Afrika, was bij deze reportage eigenlijk een bijvangst.”

Henk Mees

FOTO: Marco Knippen (links) met ARD-verslaggever Hajo Seppelt