IN DE SPO(®)TLIGHT

Jan de Jong (NOS), nieuwe topman Feyenoord

Ergens in 1993 moet het geweest zijn. Jan de Jong was net afgestudeerd als politicoloog toen hij bij Kees Jansma aanklopte. Jansma was chef van Studio Sport, De Jong wilde graag stage komen lopen, drie maanden zonder stagevergoeding. Op 1 november neemt Jan de Jong (50 jaar nu) als algemeen directeur na bijna 25 jaar afscheid van de NOS. Hij wordt de nieuwe algemeen directeur van Feyenoord. 

Bij Feyenoord wordt Jan de Jong de opvolger van Eric Gudde, die als directeur betaald voetbal bij de KNVB in dienst treedt. Kees Jansma begroet de overstap van Jan de Jong met instemming. ,,Jan is gek op voetbal en hij heeft een enorm netwerk. Hij is nu 50 jaar, dit is hét moment om zo'n stap te zetten”, reageerde Jansma in de Volkskrant.

Jan de Jong is opgegroeid in het Zuid-Hollandse Rijswijk en studeerde in Rotterdam. Bij de NOS promoveerde hij van rechterhand van Kees Jansma tot lid van directie en was hij de laatste zeven jaar algemeen directeur. In de Volkskrant wordt De Jong ‘atypisch’ en  ‘goed benaderbaar voor journalisten, iemand die zo nu en dan van zich afbeet’.

Bij de NOS maakte hij indruk met zijn expertise op het gebied van uitzendrechten voor sportwedstrijden. ‘Jan spreekt de taal van Den Haag én de werkvloer, hij is intelligent. Jan was in beeld als directeur bij de KNVB, daar kozen ze uiteindelijk voor Eric Gudde. Zo kwam deze plek vrij bij Feyenoord’, onthulde Jack van Gelder (Ziggo, ex-NOS) in de Volkskrant.

Bij Feyenoord wacht hem met de stadionplannen een stevig dossier. Als fervent voetballiefhebber zal ook Jan de Jong niet loskomen van de emoties die met uitslagen gepaard gaan. ,,Ik heb een fascinatie voor topsport en in het bijzonder voor voetbal. Dat er ooit iets in die richting op mijn pad zou komen, is geen verrassing. Feyenoord blijft altijd meeslepend. Ik ga met een team verder bouwen aan de toekomst van Feyenoord. En dan heb ik opdrachten, maar ook dromen. Bijvoorbeeld, van Feyenoord een stabiele topclub maken”, vertelde De Jong in het Algemeen Dagblad. 

Met zijn benoeming komt een droom voor hem uit, aldus De Jong, die als zevenjarig jongetje voor het eerst in de Kuip kwam en de Rotterdamse club nooit meer heeft losgelaten. ,,Ik ben geen hopper, geen avonturier. Privé niet en zakelijk ook niet. Maar deze kans is uniek.”