Nieuws

KNVB wil minder mediadrukte

De KNVB wil rond de wedstrijden van het Nederlands elftal het aantal (video)camera’s in de mixed zone beperken. Dat voornemen heeft de voetbalbond neergelegd bij de NSP.

Internationals klagen er volgens de KNVB over dat ze te veel media voor de camera te woord moeten staan; bovendien zou er daarna te weinig tijd overschieten om vragen van schrijvende media te beantwoorden. Het gaat overigens om de positie voor niet-rechtenhouders.

De KNVB wil in samenspraak met de NSP nieuwe afspraken maken, die in januari 2018 zouden moeten ingaan. Reden: de bond vreest een verdere groei van het aantal digitale media dat gewapend met camera of smartphone wil werken in de mixed zone rond de interlands van Oranje.

Na de interland Nederland-Bulgarije waren er zes tot zeven camerateams aan het werk in de mixed zone van de Arena. Die waren van VI TV, Telegraaf’s VNDG, FC Update, Voetbalzone, RTV Rijnmond, RTL7 (Voetbal Inside) en verder nog een collega met camera en een zwarte, ongedefinieerde plopkap. Gewoonlijk maken ook AD en ANP Video daar interviews met internationals. Los daarvan waren ook de camerateams van zendgemachtigden als RTL Nieuws en SBS aanwezig.

De KNVB spreekt van een situatie die bij verdere uitbreiding onwerkbaar zou kunnen worden. De bond meldt onder meer dat spelers er moeite mee hebben om eerst de videoreporter van een medium te woord te staan en vervolgens de schrijvende verslaggever van hetzelfde medium.

De voetbalbond zegt nadrukkelijk in nauwe samenspraak met de betrokken media te komen tot aangepaste afspraken.

De NSP voert op dinsdag 26 september nader overleg met de betrokken media om te komen tot een gezamenlijk standpunt.