NIEUWSOVERZICHT

Campagnebeeld WK shorttrack genomineerd

Het campagnebeeld van het WK shorttrack, in 2017 in Rotterdam Ahoy, is genomineerd voor de Best of Nations Award van de World Photographic Cup (categorie commercieel). Het beeld van fotograaf Mark Engelen uit Rotterdam, met de volle focus op Sjinkie Knegt, was eerder al aangewezen als Nederlandse inzending.

Hélène Hendriks, NSP sportjournalist 2018

Hélène Hendriks, NSP sportjournalist 2018
Hélène Hendriks (38), werkzaam voor Veronica en FOX Sports, werd maandag verkozen tot NSP Sportjournalist van 2018. De uitverkiezing was een grote verrassing voor haar. ,,Ik ben er ingeluisd. Toen Robin van Persie mij naar het podium riep, dacht ik dat hij mij wilde terugpakken.” Niets vermoedend nam Hélène Hendriks kennis van haar opdracht, ook al omdat zij doorgaans geen interviews maakt voor Veronica Inside.

Een verpletterende indruk

Het blijft een merkwaardig fenomeen. Sportjournalisten uit alle landen die zich eens per jaar melden voor het congres van de AIPS, de internationale organisatie voor sportjournalisten en -fotografen. Voor collega’s uit de minderbedeelde gebieden op aarde is het een ideale gelegenheid om eens gesponsord de halve wereld over te reizen naar een reünie met vakgenoten en drie dagen lang te genieten van een vijfsterrenbehandeling.

De ‘baas’ en Keizer in Portugal

26 januari 2019. Langzaam maar zeker druppelen de eerste berichtjes vanuit Portugal binnen. Het begint natuurlijk met het nieuws: Marcel Keizer heeft met Sporting Clube de Portugal, in de volksmond ‘Sporting’, zijn eerste prijs gepakt. Zijn ploeg versloeg FC Porto in de Taça da Liga, het tweede bekertoernooi in Portugal.

NSP betreurt besluit De Telegraaf

Bestuur en directie van de NSP hebben met teleurstelling kennisgenomen van het besluit van de sportredactie van De Telegraaf om de samenwerking met onze stichting per 1 januari 2019 te beëindigen.

Het trieste verhaal van Hakan Sükür

Het leek me een goed idee om voor deze plek een stukje te tikken over de nog steeds veelbesproken VAR, maar toen moest ik ineens aan Hakan Sükür denken, de topscorer aller tijden van het Turkse voetbalelftal en voormalig spits van Galatasaray en Internazionale. Dat kwam doordat ik afgelopen dagen nieuwsberichten las over Enes Kanter, de Turkse topbasketballer die al jaren actief is in de NBA. Kanter en Sükür hebben namelijk naast hun nationaliteit nog iets gemeen: ze zijn beiden geen vrienden van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

IJSCH heeft het goed in de vingers

IJSCH heeft het goed in de vingers
Binnen een dag of wat een marathon op natuurijs organiseren, bij de schaatsverenging IJSCH in Haaksbergen draaien ze er hun hand niet meer voor om. Als een geoliede machine zorgden bestuur en vrijwilligers ervoor dat de Eerste Marathon Op Natuurijs (EMON) maandagavond, net als vorig jaar trouwens, na een paar nachtvorsten alweer kon worden uitgeschreven.

WILLEM is ook als documentaire fenomenaal

Gewone fans, journalisten, Gerard Cox en notabelen dromden maandagavond in het Rotterdamse theater LantarenVenster samen voor de première van de documentaire WILLEM, gemaakt ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Willem van Hanegem op 20 februari.

Andy Murray heeft zich, in tegenstelling tot Sven Kramer, wél met het noodlot verzoend

Het woord ‘stoppen’ viel in de aanloop. Althans, in de gebiedende wijs. Uit vrije wil dacht de ‘aangesprokene’ niet aan een afscheid. Sven Kramer was nog niet klaar met het schaatsen. En hij onderstreepte zijn gelijk, afgelopen weekeinde.

Vincent Riemersma, winnaar Media Award AIPS

VINCENT RIEMERSMA, winnaar Media Award AIPS
De eerste Media Award van de AIPS in de categorie sportfoto’s in actie is gewonnen door Vincent Riemersma (36). De prijs is goed voor 8.000 dollar. Zijn foto vanuit de lucht van schaatsende schaduwen op de Weissensee, gemaakt met een drone, werd in Lausanne verkozen boven een Russische foto van de Franse biatlon-topper Martin Fourcade en een beeld van Duitse rugbyers bij een moddergevecht in een park in Keulen.

Tarievenoproer bij fotograaf leidt tot protestactie

Ruim 400 fotografen hebben zich gemeld voor de protestactie op vrijdag 25 januari tegen de tarieven en de beperkingen op het auteursrecht. Voor het eerst wordt voor freelancers de stakingskas van NVJ/NVF aangesproken. De één-dag-stakers krijgen eenmalig een bedrag van 95 euro uitgekeerd ter compensatie van gederfde inkomsten.

NOC*NSF peilt interesse voor persreis Tokio

Geert Slot, gewaardeerd medewerker van NOC*NSF, vraagt zich af of er belangstelling is voor een persreis naar de olympische gaststad van volgend jaar, Tokio. Bij voldoende interesse organiseert de Nederlandse sportkoepel dit jaar zo'n trip, net zoals in de aanloop voor Londen 2012, Sochi 2014, Rio 2016 en Pyeongchang 2018 werd gedaan.

Kees Jansma doet stapje terug in de zomer

Kees Jansma (71) is bezig aan zijn laatste seizoen in een rol als televisiepresentator. Tot de zomer blijft hij bij FOX Sports de programma's 'De Tafel van Kees’ en 'Natafelen' maken. Daarna zal hij nog wel regelmatig als gast aanschuiven bij diverse programma’s op verschillende zenders.

Sportcolumns thema in Rode Hoed

In debatcentrum Rode Hoed in Amsterdam verzorgt Volkskrant-columnist Bert Wagendorp woensdag 13 februari de vijfde Kees Fens-lezing. Centraal daarin staan de sportcolumns. Inspiratie voor het thema zijn de columns van literatuurcriticus en essayist Kees Fens die in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw werden gepubliceerd op de sportpagina’s van De Volkskrant.

De ziel van een club

Dat voetbal en theater heel goed samen kunnen gaan, bewees de aanhang van De Graafschap begin januari met de voorstelling Veur Altied: een prijzenkast vol verhalen. Twee dagen lang puilde het Amphion in Doetinchem uit. Met veel gevoel voor nostalgie, traditie en zelfspot oogstte het amateurgezelschap zowel bewondering als ontroering.

Andy Murray heeft zich, in tegenstelling tot Sven Kramer, wél met het noodlot verzoend

Het woord ‘stoppen’ viel in de aanloop. Althans, in de gebiedende wijs. Uit vrije wil dacht de ‘aangesprokene’ niet aan een afscheid. Sven Kramer was nog niet klaar met het schaatsen. En hij onderstreepte zijn gelijk, afgelopen weekeinde.

130 inschrijvingen voor Nieuwjaarsdiner

Met ruim 130 inschrijvingen voor het Sport & Media Nieuwjaarsdiner op maandag 28 januari 2019 in Hotel Papendal te Arnhem, begint de zaal al behoorlijk vol te raken. Die avond maken we onze jaarprijzen bekend en behandelen we het aansprekende en actuele thema Poen, Pers & Prestaties.

Vier nieuwe columnisten treden aan

Op deze website treden vier nieuwe columnisten aan als opvolgers van Gert Lammerink, die tot het najaar zijn bijzondere kijk op sportgebeurtenissen beschreef. We hebben even de tijd genomen om geschikte opvolgers te vinden, maar die hebben we nu gevonden in Natasja Weber, Yoeri van den Busken, Lisa Deen en Hans Klippus.

TOTO en NSP gaan samen kennisdebat stimuleren

De NSP en TOTO, de enige legale aanbieder van sportweddenschappen in Nederland, gaan het komend jaar een bijzondere samenwerking aan. In 2019 organiseren NSP en TOTO drie kennisdebatsessies over de sport in Nederland. Doel van de samenwerking is om kennis en achtergronden te delen over sportgerelateerde onderwerpen.

Ook VPRO komt met sport op zondagavond

Aan de reeks sportprogramma’s op de toch al volle zondagavond wordt er vanaf 10 februari nog een aan toegevoegd. De VPRO komt met een satirisch sportprogramma, dat vanaf 22.10 uur (vrijwel gelijktijdig met Studio Voetbal) te zien zal zijn op NPO3.

Nieuwe toekomst voor Jaap de Groot en José Been

Na een dienstverband van ruim 40 jaar heeft Jaap de Groot (63) De Telegraaf verlaten. Op de website villamedia.nl zegt hij het oneens te zijn met de nieuwe koers voor met name de sportredactie. De Groot was 12 jaar lang, tot 1 augustus 2018, chef van de sportredactie.

Hans van Zenderen overleden

Op 13 december 2018 overleed Hans van Zenderen, die bij De Gooi- en Eemlander onder meer sportjournalist en hoofdredacteur is geweest. Hij was enige tijd ernstig ziek en is 74 jaar geworden.

Shorttrack uit jas gegroeid

SHORTTRACK UIT JAS GEGROEID
Aan alles was het afgelopen weekeinde te merken in de Sportboulevard in Dordrecht: het shorttrack is de kleine zalen ontgroeid. Het uitverkochte EK maakte duidelijk dat de discipline met sporthelden als Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting zo populair is dat een verhuizing naar een toplocatie overwogen moet worden.

Ruud Dimmers, initiatiefnemer website racingnews365.nl

RUUD DIMMERS, initiatiefnemer website racingnews365.nl
De website Racingnews365.nl is verkozen tot de beste Nederlandse sportwebsite van 2018. Aan de publiekverkiezing deden 400.000 mensen mee. Ze konden stemmen in 35 verschillende categorieën. De website is een initiatief van Ruud Dimmers uit Tilburg.

Dakar Rally is toch geen sport

Het is weer zand happen geblazen. De Dakar Rally trekt zoals ieder jaar veel media-aandacht. Vooral op RTL 7 en in de Brabantse media (Omroep Brabant en de drie Brabantse kranten) is het wel en wee van de rallyrijders op de voet te volgen. Met 28 Nederlandse coureurs, onder wie 16 Brabanders, heeft de Dakar Rally veel weg van een Brabants feestje in de woestijn.

Reikt de koning Zilveren Camera uit aan sportfotograaf?

Het 70-jarige jubileum van de Zilveren Camera, dat op 1 februari aanstaande wordt gevierd, krijgt hoog bezoek. Koning Willem-Alexander woont de uitreiking bij waarbij de beste nieuwsfoto’s van 2018 worden bekroond, waaronder de NSP Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar.

‘Schandalige werkomstandigheden voor fotografen'

Een brandbrief van fotograaf Frank Uijlenbroek naar de internationale hockeyfederatie en de organisatie van het WK hockey in India heeft niets uitgehaald. De voorzieningen voor fotografen bleven zwaar onvoldoende. ,,Schandalig”, voegt zijn collega Koen Suyk daaraan toe. Ook de schrijvende media werden geconfronteerd met belabberde werkomstandigheden.

Privézaken

Maura Visser, de ervaren handbalster, zou niet meegaan naar het EK in Frankrijk. Afgehaakt, wegens privéproblemen, meldde het Nederlands Handbal Verbond (NHV). Wat die problemen waren, daar mochten we naar raden. Toen Visser, een Haagse jonge moeder van 33 met het hart op de tong, dan toch verscheen in Montbéliard, dat was een heuse verrassing, kwam er geen echt antwoord op de kwestie.

Sebastiaan Timmerman, winnaar Theo Koomen Award

SEBASTIAAN TIMMERMAN
‘Esmee Visser flikt ‘t’, riep NOS-verslaggever Sebastiaan Timmerman (41) jubelend uit na de gouden schaatsrace van Visser op de olympische 5.000 meter. Tien maanden later is het radioverslag van Timmerman bekroond met de Theo Koomen Award, de prijs voor het mooiste sportverslag van het jaar.

Ras en Riemersma maken kans op AIPS Sports Media Awards

Fotografen Vincent Riemersma (sport enkel) en Pim Ras (sport serie) maken kans op een van de AIPS Sports Media Awards, die worden uitgereikt tijdens het AIPS congres van 2019 (21-24 januari) in het Zwitserse Lausanne.

‘Dit was mijn vorm van protest’

Op 71-jarige leeftijd wil Frank Kramer nog lang niet verdwijnen van het tv-scherm. Zijn laatste voetbalwedstrijd als verslaggever van Eurosport groeide zaterdagnacht uit tot een mediahype. Te gast in het tv-programma Voetbal Inside lonkte Kramer maandagavond nadrukkelijk naar een rol aan tafel met Johan Derksen, René van der Gijp en presentator Wilfred Genee.

De lijstjes – heerlijk overbodig tijdverdrijf

Het regent prijzen en lijstjes en dan weet iedereen hoe laat het is: bijna Kerstmis. Tijd voor de terugblik, voor het opruimen van het archief, voor mijmeringen over wat is geweest en hoe mooi het allemaal was. Ik ben altijd blij met die lijstjes, want ik heb er geen talent voor. Geen geduld om alles terug te zoeken, op te slaan en te rangschikken.

Koen Greven, toeschouwer bij Copa Libertadores

Voor Koen Greven, correspondent van NRC in Madrid, was geen plaats op de perstribune bij de beslissende wedstrijd om de Copa Libertadores. Hij volgde het heetgebakerde Argentijnse voetbalduel vanachter het doel, te midden van de fans van River Plate. Kon je geen accreditatie krijgen, Koen?

Geen interviews voor websites kranten in Mixed Zone bij EK handbal

Journalisten van dagbladen en tijdschriften mogen bij het EK handbal (vrouwen) in Frankrijk niet zomaar interviews met een camera opnemen in de Mixed Zone. Mediavertegenwoordigers die niet voor een rechtenhouder werken mogen alleen met een voice-recorder bandopnamen maken.

De maand van de keuzestress

Ik schrijf dit stukje op de ochtend voor het wielergala in Den Bosch. Straks kiezen oud-beroepswielrenners, voormalige kampioenen vooral, de beste wielrenner en wielrenster van het jaar. Dat is geen lichte opgave aan het einde van een seizoen waarin de successen elkaar opvolgden alsof er nooit een sportieve crisis is geweest.

Bij het afscheid van Mark Hoogstad

Het overlijden van Mark Hoogstad maakte veel los: mooie woorden, dierbare herinneringen, warme gevoelens. Hieronder de woorden van vice-premier Hugo de Jonge (oud-wethouder van Rotterdam) bij de afscheidsdienst en een In Memoriam van Guus van Holland, oud-chef van Mark Hoogstad bij NRC.

Eerste aanmeldingen zijn binnen voor Nieuwjaarsdiner op Papendal

De eerste vijftig aanmeldingen voor de vijfde editie van het Sport & Media Nieuwjaarsdiner zijn inmiddels binnen. Op maandag 28 januari 2019 zijn sportjournalisten en fotografen en aanverwanten welkom inHotel Papendal in Arnhrm.

‘Steeds meer clowns in de perszaal’

De Formule 1 trekt steeds meer mediavertegenwoordigers, constateert André Venema die dit jaar als hoofdredacteur van het magazine Formule 1 elf van de 21 races bezocht. ,,Je ziet steeds meer clowns, vooral van de zogenaamde knip- en plakmedia. Een kwalijke ontwikkeling”, aldus Venema. De toegenomen mediabelangstelling is volgens Venema voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het verruimde toelatingsbeleid. ,,Onder Bernie Ecclestone kreeg je echt niet zomaar een accreditatie.

De sportserie en de NSP/ZC Sportfoto van het Jaar

Woensdag 28 november er een informatieavond speciaal voor (NSP) sportfotografen die (nog) niet bekend zijn met de inzendprocedure of hun kennis willen opfrissen, georganiseerd door de Stichting de Zilveren Camera in Museum Hilversum. Aanvang: 20.00 (tot 21.30 uur) Hierbij even wat info voor de NSP-sportfotografen die de laatste jaren alleen voor die prijs inzonden.

De magie van Barney

Raymond van Barneveld stopt na 2019 met darten. Het nieuws hakte er afgelopen week toch wel even in, bij ons op de redactie van NU.nl. Dat zal, vermoed ik, op andere sportredacties in binnen- én buitenland niet anders zijn geweest. ‘Barney’ is een icoon. Meer dan welke andere Nederlandse sporter ook zette hij eigenhandig een hele sport op de kaart. Sterker nog; zorgde hij ervoor dat een tijdverdrijf in de kroeg transformeerde tot serieuze sport waarvoor miljoenen Nederlanders aan de buis gekluisterd zaten.

Dione de Graaff, presentatrice Studio Sport

Dione de Graaff werkt al 23 jaar bij Studio Sport. ,,Sinds een jaar of vijf, zes heb ik het gevoel dat ik het beheers”, zegt ze in een groot interview met Het Parool. Daarin vertelt ze ook over haar verlangen wel eens iets buiten de sport op tv te willen doen. ,,Ik kan me vaak goed voorstellen dat ik nog lang bij Studio Sport blijf. Maar soms denk ik: 'Ik zal hier mijn pensioen toch niet halen? I

Infoavond voor inzending Sportfoto van het Jaar

Nu de NSP en het bestuur van Stichting De Zilveren Camera het eens zijn geworden over één nationale Sportfoto van het Jaar, heeft dat ook gevolgen voor de wijze van inzenden. Die is vanzelfsprekend anders dan in voorgaande jaren. De inzendingen moeten voldoen aan de specifieke juryvereisten.

Zakt ‘VDH’ in het bestuurlijke moeras weg?

‘Natuurlijk krijg ik mee dat er druk wordt gespeculeerd over de functie van chef de mission voor de Olympische Spelen van Tokio 2020. Omdat ik veel waarde hecht aan transparantie, kan ik alleen maar volmondig ’JA’ antwoorden op de vraag of ik het zelf zou willen. Ik zou het een enorme eer vinden om TeamNL aan te mogen voeren en - met mijn kennis, ervaring en netwerk - sporters, coaches en andere begeleiders te helpen om het beste uit zichzelf én elkaar te halen.’ Was getekend: Pieter van den Hoogenband.

Voetbalmakelaars

In het zicht van de maand cadeautjesmaand december verschijnen er diverse boeken van sportjournalisten. ‘Weekendmiljonairs’ is het nieuwe boek van het VI-duo Tom Knipping/Iwan van Duren. Ook is nu al een boek aangekondigd dat op 7 mei 2019 verschijnt over voetbalster Lieke Martens.

Dick Heuvelman, ‘aanjager’ Sportpartij Groningen

Aan de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen in Groningen doet woensdag 21 november de Sportpartij Groningen mee. Oud-sportjournalist Dick Heuvelman behoort tot de initiatiefnemers. ,,Ik ben nu de aanjager op Twitter”, zegt Heuvelman.

Robin van Persie duikt op bij NSP

De iconische sportfoto van Pim Ras van de Beb Bakhuys-goal van Robin van Persie siert sinds deze week de glazen wand van het NSP-kantoor in het World Trade Center in Den Haag. En Arjen Robben ziet op de achtergrond dat het goed is…

NSP en Zilveren Camera akkoord over één Sportfoto van het Jaar

De Stichting Nederlandse Sport Pers en het bestuur van Stichting De Zilveren Camera zijn het eens geworden over één nationale Sportfoto van het Jaar. De beide stichtingen bundelen de krachten om in gezamenlijkheid voortaan de Sportfoto van het Jaar uit de waaier van groots en meeslepend sportbeeld te kiezen.

Peter de Jonge, schrijver van boek over Zeeuwse sporters

Zeventien Zeeuwse sporters komen aan bod in het boek ‘Van Raas tot Rico’ van Peter de Jonge, voormalig sportverslaggever en oud-hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad, en Wim van Gorsel. Daarin een interview met Jan Raas, die al vijftien jaar zwijgt over zijn plotselinge breuk als ploegleider met de wielerploeg van Rabobank en zijn afscheid van het wielrennen.

Een duwtje voor Max

Het was tot voor kort een marginale beroepsgroep, de sportjournalisten die over autosport (vroeger heette dat autorensport) schreven. In de jaren tachtig was er een groepje, met aan het hoofd Coo Dijkman (Telegraaf), Hans Botman (AD en Zandvoorter), Pim Stoel (Haagsche Courant) en Rob Wiedenhoff (NRC), die van het grote racegebeuren berichtten. Het was vooral hobby, liefde en gezelligheid.

Vier kampioenen in Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog, op 11 november honderd jaar geleden beëindigd, heeft vier ‘clubfanaten’ geïnspireerd tot het boek ‘Kampioenen ’14-’18’. Anton Slotboom, Roger Rossmeisl, Herman Starink en Menno Pot beschrijven daarin hoe respectievelijk Sparta, Willem II, Go Ahead en Ajax in die oorlogsjaren landskampioen werden.

Gerard Bos, freelance-clubwatcher Cambuur Leeuwarden

Voor Gerard Bos was vorige week de maat vol. Opnieuw moest hij constateren hoe de website Cambuurfront.nl uit een verhaal van hem in de Leeuwarder Courant een eigen versie had gemaakt. ‘Hier word ik mesjogge van’, meldde Bos (37) op de Facebookpagina Mixed Zone. ‘Met een sensationele kop, helemaal uit zijn verband gerukt.’

KNVB belooft strenge aanpak vuurwerk, maar of dat fotografen helpt?

Na de bekerfinale op 22 april tussen Feyenoord en AZ en de lotgevallen van fotografen als Olaf Kraak (ANP), Ronald Bonestroo en Stanley Gontha (ProShots) vroeg de NSP de KNVB om een harde aanpak van vuurwerk in de stadions. Volgens de NSP was ‘een belangrijke grens overschreden.’ De KNVB kondigt ferme maatregelen aan.

#Fotojournalistiekheefteenprijs, maar welke dan?

Van alle disciplines in de mediawereld is de (sport)fotografie een van de grootste slachtoffers van de digitale transformatie. Waar veel fotografen vroeger nog van hun professie konden leven, is de bijbaan voor velen kennelijk en helaas bijna de norm geworden.

Sportstad Doha

In Doha, de hoofdstad van oliestaat Qatar, staat het grootste sportstadion van de wereld. Het is de Aspire Dome, goed voor negen sporthallen, twee zwembaden en een voetbalveld. Allemaal overdekt. Het is het hart van een olympisch park dat geen olympisch park genoemd mag worden, omdat er nog nooit Olympische Spelen zijn gehouden in Doha. Het IOC, toch een organisatie tuk op geld, wees tweemaal een kandidatuur van Doha voortijdig naar de prullenmand.

NSP bij lichtinspectie in Thialf

De NSP heeft donderdag 25 oktober namens de kaarthouders een lichtinspectie in Thialf bijgewoond, vooruitlopend op het komende schaatsseizoen. Hoewel de KNSB geen gebruik meer wenst te maken van de diensten en kennis van de NSP, vinden we het van groot belang om in elk geval namens de fotografen enige inspraak te hebben in het lichtregiem tijdens het komend schaatsseizoen. Dat leidde immers vorig jaar nog tot aanmerkingen.

Thomas Vergouwen, onthuller van Tour-schema

Op de website velowire.com namen 188.000 volgers al kennis van het schema van de Tour de France in 2019, nog voordat het officieel met veel toeters en bellen in Parijs was geopenbaard. Achter de website gaat Thomas Vergouwen schuil, een 39-jarige ingenieur uit Breda, die er al vanaf 2007 een sport van maakt het Tourtraject te verklappen.

Reken ons maar af op het resultaat

Langdurige relaties moet je koesteren. Daar weten we bij het bestuur van de NSP alles van. Een warme band met bonden, organisatoren, zakelijke contacten en personeelsleden is de basis van een goede samenwerking. Alleen op die manier kunnen we de belangen van onze kaarthouders in de dynamische omgeving van de sport optimaal behartigen.

Gastvrij voor de media

Het EK korfbal in Friesland was voor de Leeuwarder Courant reden genoeg om dagelijks aandacht te besteden aan het evenement. Niet alleen aan de prestaties van grootmacht Nederland, dat natuurlijk de titel weer voor zich opeiste, maar we schreven ook verhalen over het segment daaronder. Soms met een Friese link, anders vanuit nieuwsgierigheid.

Bennie Ceulen, scheidend press officer Sunweb

Tom Dumoulin raakt een beschermengel kwijt. Bennie Ceulen, zijn vaste secondant bij contacten met de media, stopt als ‘press officer’ bij de wielerploeg Sunweb.  Hij gaat met pensioen, op 1 november wordt Ceulen 67. Ceulen blijft nog wel contactman in Nederland voor de organisatie van de Tour de France, vertelt hij aan Henk Mees.

KNSB verbreekt samenwerking met NSP

De KNSB heeft tot verbijstering van bestuur en directie van de NSP de samenwerking met ingang van komende schaatswinter beëindigd. Dat heeft de bond per e-mail laten weten. Veel collega's hebben dat inmiddels ook gemerkt door de wijziging in de accreditatieprocedure, uiteraard buiten onze wens om. 

FC Hollywood en de grondwet

We moesten het nieuws even op ons laten inwerken, bij ons op de redactie van NU.nl, schrijft Daan Smink. Zoals dat vermoedelijk het geval was op alle sportredacties die Bayern München een beetje volgen. En dat zijn er nogal wat. De beleidsmakers van de Duitse ‘Rekordmeister’ hadden vrijdag een persconferentie belegd om eens stevig uit te halen.

Jan-Hermen de Bruijn, tolk bij Nederland – Duitsland

Jan-Hermen de Bruijn combineert de ene functie met de andere. Hij was onder meer twintig jaar eigenaar-hoofdredacteur van voetbalmagazine ELF, 17 jaar bestuurslid van de NSP en onderhoudt namens ADO Den Haag de banden met de Chinese eigenaren. Rond de voetbalwedstrijd Nederland- Duitsland was De Bruijn bij de persconferenties actief als tolk.

Verrek, zie ik nou een zwaluw vliegen?

Het was alsof de natuur het al voelde aankomen: de uithaal van het Nederlandse elftal. 27,3 graden werd zaterdagmiddag genoteerd in het Gelderse buurtschap Hupsel, niet eerder was het zo warm medio oktober, schrijft Marco Knippen in Schot voor de Boeg.

Kennismaking met de Mixed Zone

Aan de Jeugd Olympische Spelen doen 41 Nederlandse sporters, verdeeld over 19 disciplines, in de leeftijdscategorie 15-18 jaar. Met persberichten, foto’s en videobeelden houdt Schoonderwoert de Nederlandse media en social media op de hoogte van hun prestaties en andere ervaringen in de hoofdstad van Argentinië.

Oudste voetbalclub blijkt jonger

De sporthistorici Jan Luitzen en Wim Zonneveld hebben nieuw bewijsmateriaal verzameld voor aanpassing van de geschiedschrijving van het Nederlands voetbal. Met name de beginjaren krijgen een andere weergave. Dat staat in het boek ‘Hoe Voetbal verscheen in Nederland’.

The movies!

Rond de beslommeringen van de Champions League las ik een aardig verhaal met Daley Blind. Daarin werd nu eens niet gesproken van eigen spel spelen en vroeg druk zetten (of is het hoog druk zetten?), maar werd gesproken over de mooie tijden van weleer.

Herinneringen aan Bert Nederlof

Thuis in Texel overleed zaterdag 6 oktober Bert Nederlof (72), oud-journalist bij Voetbal International. Hij deed tevens jarenlang verslag deed voor Langs de Lijn, onder meer samen met Jack van Gelder bij de interlands van Oranje. Cees van Cuilenborg, oud-hoofdredacteur van VI, haalt herinneringen op.     

Magnetronvoer

Het is misschien wat ouderwets, maar ter plekke aanwezig zijn voor verslaggeving heeft (voor mij) toch verre de voorkeur boven het op afstand beschrijven en beoordelen; een praktijk die hand over hand aan het toenemen is.

Almelooo!

Bij het opstaan klikte ik maandag de website van Tubantia aan. Doe ik altijd als ik opsta, even kijken hoe het er in de regio voorstaat, en meteen viel mij een opmerkelijke uitspraak van Heracles-trainer Frank Wormuth op. ,,Het wordt tijd dat we eens verliezen.’’

Topsporters uitgedaagd

Op dinsdag 2 oktober is een omvangrijke landelijke social media campagne van start gegaan waarin sporters met een verstandelijke beperking hun grootste sportidool in een uitdagende video of foto uitnodigen voor een rechtstreeks duel. De bedoeling is dat de aangesproken topsporters in de #PlayUnified campagne van Special Olympics via social media reageren op de ‘challenge’.

Voetballers versus wielrenners

Eén van onze voetbalverslaggevers bij NU.nl zei laatst quasi-serieus dat hij wel een tijdje wielerverslaggever zou willen zijn. Niet dat hij meer had met wielrennen dan met voetbal, integendeel, maar omdat wielrenners volgens hem veel leukere interviews opleverden dan voetballers.

George Deswijzen, fotograaf én tekstschrijver

Zes jaar werkte George Deswijzen (38) voor Buitenlandse Zaken. Als diplomaat werkte hij ook in Rwanda, maar in 2012 koos Deswijzen om privéredenen voor een terugkeer naar Limburg. Daar vond hij zijn passie in een bedrijf waarin schrijven en fotograferen samengaan.

Walhalla voor la Stampa

Als ‘stampa olandese’ was ik plotseling terug in de mondiale topsport volleybal die ik tussen 1989 en 2002 ook met zoveel plezier volgde. De mannen van Nederland, de Lange Mannen zoals Hans Klippus, Willem Vissers en ik de volleyballers ooit van een geuzennaam voorzagen, deden het sterk op het WK in Bulgarije, waarna bij mijn Volkskrant besloten werd het team te volgen in de tweede ronde.

Kleurrijke types!

Bij het zien van de beelden uit Bakoe komen de herinnering van mijn tijd als verslaggever in het judo weer tot leven. Huilende verliezers, maar wel altijd met mooie verhalen. Ontberingen in Verweghistan. Het zou me niet verbazen als er weer iets met het vervoer of de hotels aan de hand was en de atleten op de tatami slapen.

Jurriaan van Wessem, twitteraar én journalist in Monaco

Weinig journalisten produceren zoveel tweets als Jurriaan van Wessem (58), bijna 80.000 inmiddels. Vanuit zijn woonplaats Monte Carlo geeft hij over tal van zaken zijn mening of heeft hij wel een weetje in petto; niet alleen over sport, ook over Nederlandse tv-programma’s en wat er zoal in zijn vaderland gebeurt.

Denkkracht, creativiteit en slagvaardigheid

Dit is een oproep. Een oproep aan elke kaarthouder die begaan is met het reilen en zeilen van onze organisatie, de NSP. De club die met Gerard den Elt een bevlogen opvolger heeft van het icoon dat jarenlang de belangen heeft behartigd van de sportjournalisten en –fotografen in ons land, Marina Witte.

Florence!

De Wereldruiterspelen werden de afgelopen week getroffen door de orkaan Florence. Wereldruiterspelen worden altijd geplaagd door tegenslagen, vooral financiële. Volgens mij was alleen de editie van 2006 in Aken bijzonder succesvol.

De charme van de Ronde van Spanje

Vraag Han Kock naar een vergelijkend warenonderzoek van Tour, Giro en Vuelta en hij ratelt los. ,,Een levensgroot verschil qua werkomstandigheden voor de media. Zeg maar gerust 1 op 70 in het voordeel van de Vuelta als je die met de Tour vergelijkt. De Giro zit er precies tussenin”, vertelt de NOS-verslaggever, die verantwoordelijk is voor de interviews bij start en finish.

Wondervoetbalkinderen!

De Ghanese Pelé werd Nii Lamptey genoemd, de man die veertien profclubs versleet, waaronder Anderlecht, PSV, Aston Villa, Coventry FC en nog een handvol bijzonder exotische namen van clubs in Argentinië, Portugal, China en Turkije. Ik moest via Wikipedia echt even opzoeken wat dit illustere wondervoetbalkind tegenwoordig uitspookt. Pelé werd hij immers nooit, zelfs niet in Ghana.

Joop Niezen, niet welkom op perstribune ADO

Joop Niezen (dinsdag 18 september 83 jaar), grondlegger van de huidige NSP, zal niet langer plaats nemen op de perstribune van ADO Den Haag. Na drie afwijzingen op rij heeft hij de Haagse eredivisieclub laten weten geen aanvraag voor een persplaats nog in te dienen. ,,Ik heb geen content, heeft Ronald van der Geer, de perschef, mij laten weten. Mijn historie bij ADO Den Haag, mijn betekenis voor de sportjournalistiek telt niet.”

Peter Klomp, Hoofd Communicatie bij UEFA

Bij de Europese voetbalunie (UEFA) in het Zwitserse Nyon behoren circa tien Nederlanders tot de ongeveer 450 werknemers. Peter Klomp (44) leidt sinds 1 januari 2016 de afdeling Corporate Communications, met als belangrijkste taak het bewaken en bevorderen van het imago van de UEFA.

Erik Matser

Naar aanleiding van uiterst droevige omstandigheden bij een voetbalwedstrijd van de jeugd kwam Erik Matser in De Volkskrant weer eens aan het woord over hersenletsel in de sport. Het probleem wordt nog steeds onderschat, zei Erik, neuro-psycholoog. Vooral in het voetbal. Hij had er afstand van genomen. Het paard dat hij voortsleept ademt niet meer. Voetbal is te conservatief voor veranderingen.

Wat is nog exclusief in Mixed Zone?

Het had op deze plek moeten gaan over het afscheid van Wesley Sneijder, afgelopen donderdag in de Johan Cruijff Arena. Een mooi en door de KNVB goed georganiseerd afscheid, met Yolanthe en de familie lekker op de bank op de middenstip van het stadion. Op de tribune en in het getoonde videofilmpje wees iedereen naar zijn voorhoofd, maar dat paste juist goed in de sfeer.

Niet Serena Williams was het slachtoffer

Ze raakte een open zenuw, Serena Williams. Haar misdraging tijdens de vrouwenenkelspelfinale van de US Open zaterdagavond riep contrasterende reacties op, en de (sport)journalistiek reageerde verdeeld. De bestraffing getuigde van een dubbele moraal, meenden de volgelingen van de tennisdiva. Ze toonde zich louter een slecht verliezer, pareerden de criticasters.

Boze brief naar Volkskrant na bekerfinale van ’85

De KNVB-bekerfinale FC Utrecht - Helmond Sport (1-0) was in 1985 al enkele dagen verleden tijd toen voetballer Johan van der Hooft besloot alsnog een boze brief te sturen naar de hoofdredactie van De Volkskrant. Op een typemachine tikte Van der Hooft een vel vol, dat integraal staat afgedrukt in het onlangs verschenen jubileumboek ’Het gebeurde op De Braak, 50 jaar Helmond Sport’.

Heroïsch!

Misschien vragen jullie je af of er in de zojuist beëindigde vakantieperiode dan helemaal geen heroïsche prestaties zijn geleverd. Zo één waarvan je zegt, daar zouden de media best wel even bij mogen stilstaan. Ik kan jullie uit de droom helpen. Het antwoord is ‘ja’.

Natascha Kayser, auteur boek ‘Jumping Jack’

Natascha Kayser was 14 jaar toen Jack Middelburg in 1984 dodelijk verongelukte bij een wegrace in het Groningse Tolbert. Als gespecialiseerd motorsportverslaggeefster hoorde zij zoveel indrukwekkende verhalen over de motorcoureur dat Natascha Kayser een boek wijdde aan de winnaar van twee GP’s in de koningsklasse.

Een zaak van gewicht

Zeven kilo. Arno Vermeulen, chef voetbal van NOS Studio Sport, wist het zeker. Dominika Cibulkova, tennisspeelster uit Slowakije, was zeven kilo te zwaar en dat was een schande voor een sportvrouw die zomaar honderdduizend dollar achter haar naam mag schrijven als ze een rondje verder komt bij een Grand Slam-toernooi.

Tussen petrolheads en decibelzeikerdjes

De liefhebbers van Max Verstappen en Formule 1 hebben het niet zo op nuchterheid en zakelijke overwegingen. Bij veel discussies rondom een mogelijke terugkeer van een Grand Prix naar Nederland wint de waan van de dag het voortdurend van de rustige, weloverwogen benadering.

Boek over Arjen Robben in de maak

Eind oktober verschijnt een niet geautoriseerde biografie van Arjen Robben, de eerste in de Nederlandse taal na een Duits boek in 2015. Freelance-auteur Harry Walstra (1952) uit Sneek noemt zijn vijfde voetbalboek een ‘carrière-overzicht’. De 288 pagina’s vult hij vooral met publicaties in kranten en tijdschriften plus interviews met spelers en trainers bij Groningen, PSV en Oranje.

Boek over sportfotografie

Hoe krijg je het voor elkaar om foto's wat meer te laten lijken op professionele foto's, zonder gelijk duizenden euro's aan apparatuur uit te moeten geven? Vanuit die vraag hebben de fotografen Huub Keulers en Marcel van der Looij een boek gemaakt met als titel Sportfotografie. Zowel de beginnende als de gevorderde amateursportfotograaf kan hierin tips en trucs vinden die eenvoudig in de praktijk zijn toe te passen.

Mark Hoogstad, oud-sportjournalist

Zijn wekelijkse column in De Telegraaf wijdde Pieter van den Hoogenband vorige week aan Mark Hoogstad (47), die ongeneeslijk ziek is. Met Van den Hoogenband heeft Mark Hoogstad steeds contact gehouden, ook nadat hij de sportjournalistiek bij NRC (1994-2007) had verruild voor de lokale verslaggeving in Rotterdam.

Als dit losgaat, dan brengt het veel teweeg’

De zwemtocht van Maarten van der Weijden langs (bijna) alle elf Friese steden was voor NOS-verslaggever Robbert de Rijk een slopende, maar meeslepende ervaring. In de 55 uur durende zwemtocht zag hij twee keer maar heel eventjes zijn bed, om vervolgens samen met cameraman Arjan Ekster en eindredacteur Paul Vloon en collega’s Mike van Breemen en Dionne Stax onversaagd door te gaan met de 360º livestream op YouTube en met reportages onderweg.

Bestolen, maar niet gebroken 

Hij kwam zaterdagavond net thuis uit Friesland, hoorde dat Maarten van der Weijden uit het water was gestapt en besloot meteen terug te gaan naar Friesland. Maar eerst even eten. Kaartjes uit de body’s gehaald, achterklep dicht, auto op slot. Snel even schaften. Een half uurtje later zag Klaas Jan van der Weij (foto) dat de zijruit van zijn auto was ingetikt en zijn apparatuur was verdwenen. Weg tienduizenden euro’s aan camera’s en lenzen.  

De glazen bol

Het was weer smullen geblazen, de afgelopen weken. Voetbal all over the place, een grabbelton aan Europese kampioenschappen in Glasgow en Berlijn, en links en rechts nog wat strooigoed in wielerland. Genoeg voer voor analyses, kritische kanttekeningen en vooral ook voorspellingen.

Louis van de Vuurst, clubfotograaf Ajax

Zo’n 2,5 miljoen sportfoto’s heeft hij gemaakt, schat Louis van de Vuurst. Enkele honderdduizenden zijn er inmiddels opgeslagen in de beeldbank van Ajax. Na dit seizoen stopt zijn dagelijkse aanvoer, want de clubfotograaf is aan zijn laatste seizoen begonnen.

PEC ZWOLLE

PEC Zwolle heeft de tribunecapaciteit vergroot en het aantal werkposities verkleind, merkte fotograaf Henk Jan Dijks. Zijn relaas hieronder: ,,Door de uitbreiding van het stadion van PEC Zwolle is het aantal werkplekken voor fotografen afgenomen. Bij het uitvak kan je alleen maar zitten vlakbij de cornervlag."

'Geen water mee met deze hitte?'

Grote verbazing bij de beveiliger die mijn tas controleert op verboden items bij de poort van het olympisch stadion in Berlijn. "Geen water mee met deze hitte? Je haalt het einde van de dag niet", zegt hij met een knipoog. Weer eens wat anders dan de toernooien waar geen flesje water het stadion in komt. Na een korte blik in de tas kwam er op de EK atletiek altijd snel een ‘viel spass’.

Hup FC Emmen!

Het zijn barre tijden voor het Nederlandse voetbal. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid worden donderdag na AZ ook Vitesse en Feyenoord al in de voorronden van de Europa League uitgeschakeld. Het niveau van de Eredivisie holt achteruit. Gelukkig is daar FC Emmen!

Camera’s leggen 25 acties per seconde vast

In de eredivisiestadions zijn hypermoderne camera's geïnstalleerd die alle bewegingen van spelers en bal registreren en automatisch omzetten in data. De statistische gegevens van alle wedstrijden die hiermee collectief worden verzameld zijn voor alle 18 eredivisieclubs beschikbaar.