NIEUWSOVERZICHT

TOPSPORT IS HYPE

Het is grappig dat die hele hype rond het afgelopen EK voetbal voor vrouwen precies samenviel met de maatschappelijke genderdiscussie. Op stations en in de trein mogen we niet meer worden aangesproken op ons geslacht, zijn we geen dames en heren meer. Maar de media in ons genderneutrale land werden de afgelopen weken gedomineerd door het vraagstuk of vrouwenvoetbal wel moet worden gezien als een volwaardige equivalent van het spelletje bij de mannen.

Aandacht afhankelijk van medaillekansen

Zomaar een vraag die we elkaar toespeelden aan de perstafels bij de WK in Boedapest die zeventien dagen duurden. Met hoeveel Nederlandse journalisten zullen we nog afreizen naar Gwangju in Zuid-Korea, als daar in 2019 de wereldkampioenschappen zwemmen (en waterpolo en aanverwante aquatische sporten) worden gehouden?

Jos van Kuijeren in mediacommissie FINA

Naar leeftijd wordt niet gekeken bij de wereldzwembond FIFA. Een week na de herverkiezing van de 81-jarige voorzitter Julio Maglione trad de 74-jarige Nederlander Jos van Kuijeren toe tot de mediacommissie.

Toekomst onzeker voor tijdschrift Voetbal Inside

Het magazine Voetbal Inside, verbonden aan het gelijknamige tv-programma, is weg bij uitgever Pijper Media. De samenwerking met RTL is ‘in goed harmonie stopgezet’, laat RTL weten aan de NVJ-site Villamedia.

Vechtsport op TV bij Spike

Televisiezender Spike werpt zich op de live-sportevenementen, in het bijzonder op vechtsporten. Op zondag 29 oktober zendt Spike de comeback uit van kickbokser Remy Bonjaski in het Topsportcentrum Almere.

Olympic Channel in de lucht op Eurosport

De eerder aangekondigde uitzendingen van het Olympic Channel via Eurosport zijn vanaf 2 augustus in de lucht. Olympic Channel, opgezet door het IOC, ging vorig jaar augustus van start op internet. De zender is bedoeld om de Olympische Spelen te promoten.

Dekreet van de Dag

In Parijs leven duizenden straatarme daklozen in 120 krottenwijken. Even verderop gaat Paris SG 222 miljoen betalen voor de Barcelona-aanvaller Neymar... (Copyright Joop Niezen)

Derksen doet interview in duplo

Johan Derksen trekt bereidwillig veel tijd uit voor media hem willen interviewen. Zo nodig doet hij een urenlang interview nog eens over als de bandopname mislukt blijkt. In de VARA-gids onthult hoofdredacteur Cécile Koekkoek dat. ,,Ik hoefde niks te zeggen. Na drie uur zei hij: nu heb je het wel hè.”

Boze fan FC Utrecht valt duo RTV Utrecht aan

Vooraf aan de voetbalwedstrijd voor de Europa League tussen FC Utrecht en Lech Poznan zijn donderdag 27 juli een verslaggever en cameraman van RTV Utrecht aangevallen door een supporter van FC Utrecht. De supporter is opgepakt. RTV Utrecht heeft aangifte gedaan.

WORLD GAMES / EVENEMENT

Onderbelicht in Nederlandse media

Wat moeten we in godsnaam met die touwtrekkers? De naam van de World Games is onlosmakelijk verbonden aan touwtrekken, jeu de boules en bowling. Leuk voor de kermis of een personeelsfeestje. Touwtrekken topsport? Dat wordt betwijfeld. Touwtrekken Olympisch? Nou, sinds 1912 niet meer. Dat speelde allemaal mee bij de karige media-belangstelling die de World Games ten deel vielen. De Spelen voor niet-olympische sporten werden van 20 tot en met 30 juli in Wroclaw, Polen gehouden.

Rob de Leede, media-manager bij EK vrouwenvoetbal

Rob de Leede, media-manager bij EK vrouwenvoetbal

‘Bewonderenswaardig hoe Miedema tijd neemt voor media’. In de laatste fase van het EK voetbal voor vrouwen is Rob de Leede de eerste verantwoordelijke binnen de UEFA voor alle media-aangelegenheden, uitgezonderd de zaken voor tv-rechtenhouders.

Ook Duitse sportjournalisten verzetten zich binnen AIPS

Ook het ‘Verband Deutscher Sportjournalisten’ (VDS) heeft openlijk geprotesteerd tegen Antalya (Turkije) als plaats van handeling voor het jaarlijkse congres van de koepelorganisatie AIPS in 2018.

NRC selectief met term "vrouwenvoetbal"

De redactie van NRC Handelsblad heeft besloten de term vrouwenvoetbal nog slechts selectief te hanteren, alleen als tegenstelling met mannenvoetbal. NRC schrijft nu over ‘voetbal voor vrouwen’. Zo was zaterdag 22 juli te lezen in een artikel over vrouwenvoetbal in de media.

Clubwatchers voelen zich geklopt door PSV Media

De ‘clubwatchers’ van PSV reageerden onlangs gepikeerd doordat zij tijdens een perspraatje met de leiding van PSV tijdens de trainingsstage in Zwitserland werden verrast door nieuwberichten online van PSV Media.

Lagelanden-derby trekt 2,4 miljoen tv-kijkers

De EK-interlands van het Nederlands elftal op het EK voetbal voor vrouwen trekken steeds meer tv-kijkers. De derde groepswedstrijd tegen België, maandagavond op prime time op NPO 1, werd door 2.412.000 kijkers (41 procent) gevolgd. Daarmee was de vrouwelijke variant op de Derby der Lage Landen veruit de meest bekeken tv-uitzending op maandagavond.

De Avondetappe scoort beter

Het NOS-programma De Avondetappe heeft dit jaar meer belangstelling getrokken dan in de voorgaande vier jaar. Gemiddeld trok de dagelijkse talkshow op NPO 1 969.000 kijkers (marktaandeel 18,8%). Het programma begon dit jaar steeds ruim een uur eerder dan in de voorgaande jaren.

Een vak als oudedagsvoorziening

Zeven jaar had ik ze niet gezien, de vaste volgers van de Formule 1. En eerlijk is eerlijk, het weerzien met sommige collega’s op Silverstone was hartverwarmend. Zoals met de altijd vrolijke Belgen, de Brazilianen, de Portugese allesweter, de hartelijke Brit David Tremayne en natuurlijk de vertrouwde en nieuwe Nederlandse autosportjournalisten. Formule 1 is een sport die neigt naar verslaving. Het reizen naar de mooiste bestemmingen ter wereld, de opwinding in en naast de sport, de intriges, de aanwezigheid van sterren en VIP’s, de strijd om macht en de daarbij behorende bedrijfspolitiek van multinationals maken dit tot een walhalla voor journalisten.

IN BOEDAPEST

In Boedapest, toneel van de WK zwemmen, schoonspringen, waterpolo en synchroonzwemmen, werd een oude Nederlandse traditie overeind gehouden. De Nederlandse zwempers, een klein clubje inmiddels, werd door de nationale zwembond (KNZB) aan tafel genood voor de zogeheten ‘perslunch’. Het is de zwempers die Telegraaf-collega Luuk Blijboom en Zwemkroniek-webjournalist Jos van Kuijeren graag de "Royal Dutch Swimming Press" mogen noemen.

Bep van Houdt overleden

Oud-sportjournalist Bep van Houdt is woensdag 19 juli op 77-jarige leeftijd overleden. Hij was ruim 55 jaar actief in de journalistiek, bijna drie decennia lang werkzaam voor Langs de Lijn en hij schreef vijftig jaar lang over tennis. Bep van Houdt publiceerde nog regelmatig over de historie van Sparta en behandelde juridische thema’s in het magazine Sport FM. Ook was Bep van Houdt nog actief voor de Sociëteit Olympisch Stadion.

Annemarie Postma, journaliste op EK vrouwenvoetbal

Annemarie Postma, journaliste op EK vrouwenvoetbal’.

Met het EK vrouwenvoetbal in Nederland beleeft Annemarie Postma momenteel een drukke periode. Al jarenlang is zij vast volger van het vrouwenvoetbal. Tijdens het EK werkt ze als verslaggeefster voor Voetbal International. Voor de bomdialisa.nl werd zij geïnterviewd door Lisa Deen.

NOS in Tour kleiner behuisd dan Vlamingen

NOS in Tour kleiner behuisd dan Vlamingen ‘Een vliegtuigcockpit’, noemt tv-verslaggever Maarten Ducrot (NOS) de cabine vanwaar hij dagelijks samen met Herbert Dijkstra verslag moet doen van de Tour de France.

Sportjournalist Marc Stassijns (78) overleden

Belgische sportjournalist  Marc Stassijns (78) overleden Op 78-jarige leeftijd is zondag 16 juli de vroegere Belgische sportjournalist  Marc Stassijns overleden.

Docu zonder censuur van zwemmers

Op Teledoc was maandagavond 17 juli de documentaire ‘0,03 seconde’ te zien. Documentairemaakster Suzanne Raes volgde twee jaar lang vijf leden van de Nederlandse olympische zwemploeg. De beelden werden op geen enkel vlak ’gecensureerd’. „De zwemmers zijn ook figuurlijk sportieve mensen”, aldus Raes.

We gaan van hype naar hype

Omdat ik vanaf 1963 in het vak zit, heb ik nogal wat ontwikkelingen meegemaakt waar de jongste generatie geen weet van heeft. Vooral de positie van de schrijvende pers veranderde enorm. Kopij werd ooit doorgebeld naar de steno, de telex was een ander hulpmiddel en voor de fax was er eerst nog de telecopier. En de gelayoute kopij van mijn blad Voetbal International werd jarenlang per treinbrief van Rotterdam CS naar NS-station Doetinchem gebracht waar drukkerij Misset resideerde. Daarna kwam de computer met z’n tempoverhoging en intussen bepaalt de mobiele telefoon met zijn tekst-, beeld-, blog- en vlog-informatie het sociale media-klimaat.

Daan Hakkenberg, verslaggever AD Sportwereld

Daan Hakkenberg, verslaggever AD

Met een spalkje terug in de Tour !

Op de tweede rustdag in de Tour de France trok een spalkje om de linker-wijsvinger van AD-verslaggever Daan Hakkenberg de aandacht van John Degenkolb, de Duitse ploegmaat van Bauke Mollema. ,,Hij herkende meteen wat mij was overkomen”, vertelt Hakkenberg, die op de eerste dag van de Tour bij een fietstocht ten val kwam en zich toen gedwongen zag naar huis te gaan. In de tiende etappe was hij alweer terug om zijn vierde Tour de France te voltooien.