NIEUWSOVERZICHT

Mark Hoogstad, oud-sportjournalist

Zijn wekelijkse column in De Telegraaf wijdde Pieter van den Hoogenband vorige week aan Mark Hoogstad (47), die ongeneeslijk ziek is. Met Van den Hoogenband heeft Mark Hoogstad steeds contact gehouden, ook nadat hij de sportjournalistiek bij NRC (1994-2007) had verruild voor de lokale verslaggeving in Rotterdam.

Als dit losgaat, dan brengt het veel teweeg’

De zwemtocht van Maarten van der Weijden langs (bijna) alle elf Friese steden was voor NOS-verslaggever Robbert de Rijk een slopende, maar meeslepende ervaring. In de 55 uur durende zwemtocht zag hij twee keer maar heel eventjes zijn bed, om vervolgens samen met cameraman Arjan Ekster en eindredacteur Paul Vloon en collega’s Mike van Breemen en Dionne Stax onversaagd door te gaan met de 360º livestream op YouTube en met reportages onderweg.

Bestolen, maar niet gebroken 

Hij kwam zaterdagavond net thuis uit Friesland, hoorde dat Maarten van der Weijden uit het water was gestapt en besloot meteen terug te gaan naar Friesland. Maar eerst even eten. Kaartjes uit de body’s gehaald, achterklep dicht, auto op slot. Snel even schaften. Een half uurtje later zag Klaas Jan van der Weij (foto) dat de zijruit van zijn auto was ingetikt en zijn apparatuur was verdwenen. Weg tienduizenden euro’s aan camera’s en lenzen.  

De glazen bol

Het was weer smullen geblazen, de afgelopen weken. Voetbal all over the place, een grabbelton aan Europese kampioenschappen in Glasgow en Berlijn, en links en rechts nog wat strooigoed in wielerland. Genoeg voer voor analyses, kritische kanttekeningen en vooral ook voorspellingen.

Louis van de Vuurst, clubfotograaf Ajax

Zo’n 2,5 miljoen sportfoto’s heeft hij gemaakt, schat Louis van de Vuurst. Enkele honderdduizenden zijn er inmiddels opgeslagen in de beeldbank van Ajax. Na dit seizoen stopt zijn dagelijkse aanvoer, want de clubfotograaf is aan zijn laatste seizoen begonnen.

PEC ZWOLLE

PEC Zwolle heeft de tribunecapaciteit vergroot en het aantal werkposities verkleind, merkte fotograaf Henk Jan Dijks. Zijn relaas hieronder: ,,Door de uitbreiding van het stadion van PEC Zwolle is het aantal werkplekken voor fotografen afgenomen. Bij het uitvak kan je alleen maar zitten vlakbij de cornervlag."

'Geen water mee met deze hitte?'

Grote verbazing bij de beveiliger die mijn tas controleert op verboden items bij de poort van het olympisch stadion in Berlijn. "Geen water mee met deze hitte? Je haalt het einde van de dag niet", zegt hij met een knipoog. Weer eens wat anders dan de toernooien waar geen flesje water het stadion in komt. Na een korte blik in de tas kwam er op de EK atletiek altijd snel een ‘viel spass’.

Hup FC Emmen!

Het zijn barre tijden voor het Nederlandse voetbal. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid worden donderdag na AZ ook Vitesse en Feyenoord al in de voorronden van de Europa League uitgeschakeld. Het niveau van de Eredivisie holt achteruit. Gelukkig is daar FC Emmen!

Camera’s leggen 25 acties per seconde vast

In de eredivisiestadions zijn hypermoderne camera's geïnstalleerd die alle bewegingen van spelers en bal registreren en automatisch omzetten in data. De statistische gegevens van alle wedstrijden die hiermee collectief worden verzameld zijn voor alle 18 eredivisieclubs beschikbaar.

Zomergasten!

Met de Tour is zo ongeveer een einde gekomen aan de mooie sportzomer. Vooraf had ik me het meest verheugd op het WK voetbal. Ik was bevooroordeeld. Mijn interesse gaat altijd vooral uit naar voetbal.Achteraf heb ik het meest genoten van het wielrennen.

Kiezen tussen stream en live

Niet alleen wedstrijdverslagen, scores en standen waren er tijdens het EK waterpolo dagelijks te lezen op de site waterpolo.nl. Onder het motto ‘Barcelona Today’ kregen ook bijzondere bijzaken elke dag aandacht, dankzij Erik van Dijk en Iefke van Belkum.

Sander Kleikers, presentator Tour-talkshow op L1

Sneller nog dan NOS, RTL en VRT presenteerde de Limburgse tv-zender L1 dagelijks een talkshow over de Tour de France, onder leiding van presentator Sander Kleikers.

De Tour van 2018: een feest voor de Nederlandse sportjournalistiek

Zeg nou zelf. De sportzomer van 2018 begon toch niet pas op donderdag 14 juni, met de aftrap van het WK voetbal, maar al op vrijdag 4 mei? NSP's nieuwe penningmeester Marco Knippen geeft zijn oordeel.

Computer vergeten, geen probleem bij het beachvolleybal

Het gebeurt me hoogst zelden maar vandaag dus wel. Bij vertrek van huis ben ik vergeten mijn laptop in mijn tas te stoppen. Dus hier sta ik dan, in het bijzondere perscentrum bij het beachvolleybalstadion op de Neude in Utrecht. Dat beloofde stukje tikken voor NSP wordt nu lastig, maar hoe moet dat nu met mijn verhaal voor de krant vanavond?

Home!

Over twee jaar is de finale van het Europees kampioenschap voetbal in Engeland. De eerste verhalen over ‘coming home’ heb ik alweer gelezen. Het zal mij benieuwen.

Maurice van Steen, fotograaf op WK voetbal

Zeven stadions deed hij aan, 21 wedstrijden fotografeerde Maurice van Steen namens VI Images op het WK voetbal. Maar op het moment dat Frankrijk met de Wereldbeker stond te jubelen, versperden bobo’s en paraplu’s zijn zicht op de kampioenen. Weg foto.

Méér dan voetbal

Zondag zag ik de veertiende WK-finale voetbal uit mijn leven. Op televisie, net als die betoverende middag uit 1966 toen Helmut Haller, Wolfgang Weber en Uwe Seeler het moesten afleggen tegen Bobby Moore, Geoff Hurst en Martin Peters. Van een WK voetbal wisten we toen nog niet veel in Nederland. In 1938 hadden we voor het laatst meegedaan.

Jeroen Elshoff, verslaggever NOS bij finale WK voetbal

Tien jaar na zijn overgang van Sport1 naar de NOS als voetbalcommentator mag Jeroen Elshoff (41) zondag verslag doen van de finale van het WK voetbal. Hij lost hiermee Frank Snoeks af, die bij de vorige drie WK-toernooien de eindstrijd becommentarieerde.

Helden!

Sinds de jaren tachtig hoop ik bij elk WK dat Brazilië wint. Ook in de tijden dat Oranje aan het evenement meedoet. Dat heeft te maken met 1982. Brazilië had destijds een elftal dat alleen maar aanviel. Voor mij het mooiste team dat ik ooit heb gezien, zij het alleen op tv. Ik wil niets afdoen aan Pele en zo, maar dat was eigenlijk een beetje voor mijn tijd.

Eerste WK inline in Nederland in de schaduw van grote evenementen

Als het louter om media-aandacht ging, kon de planning niet beroerder. WK voetbal, de eerste week van Wimbledon, de aanloop naar de Tour de France. Dan kun je niet verwachten dat de al dan niet gevestigde media massaal uitrukken naar de WK inline skaten (speed en freestyle). Ook niet als het evenement voor het eerst in de historie in Nederland, preciezer Heerde en Arnhem, wordt gehouden.

Kwaliteit boven kwantiteit

Een klein jaartje aan het hoofd van een stichting als de NSP is een mooie gelegenheid om de (tussen)balans op te maken. De zomerstop, die voorbereidingen op het nieuwe voetbalseizoen, gesprekken met persvoorlichters, fotografen, sportjournalisten, evenementenorganisatoren en sportchefs leert dat het in de mediawereld nooit meer rustig zal zijn.

Blijf respectvol, Max

Toegegeven. Het was weer een knap staaltje tactisch vernuft dat Max Verstappen zondag liet zien. Hij deed wat eigenlijk niet voor mogelijk was gehouden: winnen op de Red Bull Ring, het thuiscircuit in het Oostenrijkse Spielberg. En dat terwijl de relatief korte en snelle Alpen-baan zich beter leent voor de Mercedessen en Ferrari’s, die met krachtiger motoren zijn uitgerust dan de RB14.

De dolfijnen van Port E!

Zaterdagavond flitsten de beelden ineens weer voorbij bij de NOS. Dallas 1994, de kwartfinale. Branco schoot met zijn linkerbeen vol dynamiet de vrije trap langs De Goey, 3-2. Ik had er als kenner van het Braziliaanse voetbal destijds nog zo voor gewaarschuwd.

TT Circuit zorgt goed voor media

Bij de TT van Assen biedt het perscentrum plaats aan 300 journalisten en fotografen van kranten, tijdschriften en een toenemend aantal websites dat zich specifiek op motorsport richt. Ongeveer een derde van de plaatsen wordt tijdens de TT bezet door Nederlandse landelijke, regionale en digitale media. Daarnaast zijn er de commentaarhokjes voor radio en tv en is er een tv-compound.

Joost van der Werf, winnend documentairemaker

Twee documentaires moet elke eredivisieclub jaarlijks laten maken. Het budget komt van FOX Sports. Tientallen ‘docs’ zijn er zo al gemaakt én uitgezonden. De docu ‘Gálactico in Tilburg’ van Joost van der Werf, over de Spaanse Willem II-voetballer Fran Sol, werd tot de beste van afgelopen seizoen uitgeroepen.

Lachen om de VAR

Geen sport waar je zo lekker oneindig over kunt discussiëren als voetbal. Zeker tijdens een WK. En zéker wanneer de Video Assistent Referee (VAR) wordt ingezet, voor het eerst op een WK. Het Nederlands elftal is er niet bij in Rusland, maar de VAR blijkt zowaar een meer dan waardig vervanger als onderwerp van nationale discussie. Ik beleef daar veel plezier aan – niet in de laatste plaats omdat het, godzijdank, een tijdelijke discussie is en geen eeuwige.

Jan Janssen mist presentatie

Het was de bedoeling dat voormalig Tourwinnaar Jan Janssen, inmiddels 78 jaar, vorige week persoonlijk een biografie over hem in ontvangst zou nemen. Een valpartij, enkele dagen eerder opgelopen op de racefiets, verhinderde hem aanwezig te zijn bij de presentatie in Zeist, de woonplaats van auteur Fred van Slogteren.

Proost!

Mijn constatering vorige week dat de eerste week van het WK in het teken stond van de sigaar van Maradona staat nog steeds recht overeind. De held van weleer kan nog geen seconde in beeld zijn of iedereen begint er weer over.

Edwin Winkels, schrijver/journalist in Spanje

We kennen hem vooral als sportjournalist van Het Vrije Volk (vroeger) en als de al jarenlange specialist van Studio Sport en AD als het over sport in Spanje gaat. Maar Edwin Winkels noemt zichzelf veel meer schrijver dan journalist. ‘Novelista’ (romanschrijver) luidt dan ook de kop boven een interview in De Volkskrant.

We zitten helemaal in het WK

De start van het WK voetbal was compleet aan me voorbij gegaan. Ver weg in Zwitserland stond mijn hoofd vooral naar wielrennen, naar de laatste voorbereidingskoers op de Tour de France. Met alleen de wielercollega’s van AD en Telegraaf als landgenoten in de perszaal, die net als ik wilden weten hoe de vlag erbij hing bij Mollema, Kruijswijk en Kelderman, een week of drie voor de start van de Ronde.

Kerkdienst verdringt Tour-euforie rond Jan Janssen

Wie kan het zich voorstellen? In 1968 doet de NOS-tv (dan nog NTS geheten) voor het eerst live verslag van de Tour de France, vooral omdat met Jan Janssen voor het eerst een Nederlander de eindzege behaalt. De Nederlandse tv-kijker mag maar kort meekijken. Vlak voor de huldiging begint, wordt de reportage afgebroken want vanuit Noordwijkerhout moet een kerkdienst worden uitgezonden.

De sigaar!

Het mooiste ‘shot’ van het WK tot nu toe vond ik toch wel dat van Maradona, die met een grote sigaar in de mond in de VIP-omgeving van het stadion zich zo ongeveer steil achterover liet vallen toen hij zijn landgenoten uit Argentinië weer een kans zag missen tegen IJsland.

Jeroen Kapteijns, WK-verslaggever voor De Telegraaf

Kazan, een miljoenenstad in het oosten van Europees Rusland, is de WK-uitvalsbasis voor Jeroen Kapteijns. Namens De Telegraaf volgt hij vandaar met name het spoor van Australië, mét Bert van Marwijk en consorten. Je hoeveelste grote voetbaltoernooi is dit, Jeroen? ,,Dit is mijn zevende, mijn derde WK, vier keer een EK.”

Bieren met de Ieren

Nu men in Rusland op het punt van beginnen staat gaan mijn gedachten terug naar het eerste WK dat ik ‘live’ mocht meemaken. Dat was in 1990 in Italië. Het was niet om over naar huis te schrijven. Achteraf hadden we net zo goed niet mee kunnen doen, maar dan was ik er ook niet naar toe gegaan. Dat zou dan wel weer jammer zijn geweest.

Specialisten

Vorige week ontspon zich op Mixed Zone, de Facebookpagina van de Nederlandse Sport Pers, een kleine doch fijne discussie over de sportjournalistiek in vergeten sporten. We waren het overigens vooral met elkaar eens. Ja, we doen van alles en nog wat over voetbal, wielrennen, Formule 1 (afgekort Max) en schaatsen, maar de andere sporten komen er in de journalistiek bekaaid af.

Handbalmannen in schaduw van vrouwen

Het Nederlands vrouwen-handbalteam trekt volle hallen, flinke kijkcijfers op Ziggo, goed gevulde perstribunes. Anders ligt dat bij het mannenteam; qua publieke belangstelling, qua media-aandacht. Circa 1250 toeschouwers werden er zaterdag 9 juni geteld in Sportcentrum Maaspoort in Den Bosch bij de verrassende EK-zege van het mannenteam op de Europese topper Zweden.

Wilfred Genee, tv-presentator

Wat hem overkomt, wat er ook over hem wordt gezegd of geschreven, tv-presentator Wilfred Genee raakt niet gauw van streek. ,,Dit is de absurde wereld waarin ik leef. Ik ben niet anders gewend”, zegt Genee in het AD en de regionale kranten van de Persgroep.

Happy kids!

Het zal jullie waarschijnlijk niet zijn ontgaan dat ik al enige weken stijf sta van de stress. Dat komt omdat de selectietrainingen zijn begonnen. Bij het hockeyende deel van mijn kinderen is de stress inmiddels voorbij en omgeslagen in blinde woede. Die ga ik natuurlijk binnenkort afreageren op de mensen van de selectiecommissie. Breek me de bek niet open.

Het ‘landsbelang’ volgens Louis van Gaal

Vier jaar na dato gaan de gordijnen open die verhulden wat zich zoal afspeelde binnen en rond Oranje bij het WK van 2014. In het boek De Hand van Van Gaal schetst NRC-journalist Hugo Logtenberg vooral de eer die Louis van Gaal toekomt voor de derde plaats. ‘Dit monumentje in boekvorm heeft Louis van Gaal wel verdiend’, stelt recensent Paul Onkenhout in De Volkskrant.

Red de persconferenties!

De persconferenties in het voetbal dreigen in de revisie te gaan. Niets is nog in beton gegoten, maar soms hoor je in de aanloop van de jaarlijkse ontmoeting tussen NSP en communicatiemanagers van eredivisieclubs (op 27 juni) wel eens wat. Zo is er een club die overweegt te stoppen met twee trainers achter de tafel na afloop van een eredivisieduel.

Televisieverslaggever Ron de Rijk

Televisieverslaggever Ron de Rijk (66) is sinds kort met pensioen, maar zijn stem verdwijnt niet bij voetbalwedstrijden op FOX Sports. Onverdroten gaat hij door, ook al gaat het dan niet om topduels met Ajax, Feyenoord of PSV.

Drama in Kiev!

Een wedstrijd vol dramatiek. Daar waren de analisten het wel over eens, na de finale tussen Real Madrid en Liverpool in Kiev. Wat was nu doorslaggevend, dacht ik in de laatste minuten. Het uitvallen van Salah, het invallen van Bale, de blunders van Karius?

‘NBA live is voor de freaks’

Het eind komt in zicht voor de NBA. In de nacht van donderdag op vrijdag (31 mei/1 juni) beginnen de ‘Finals’ tussen de Cleveland Cavaliers en de Golden State Warriors. Het nachtwerk voor de Ziggo-verslaggevers Mart Smeets, Ronald van Dam en Frank Vischschraper zit er bijna op.

Hassan Bahara, WK-verslaggever De Volkskrant

Tijdens het WK voetbal krijgt Marokko speciale aandacht van Volkskrant-journalist Hassan Bahara. Hij verblijft in Rusland zelfs in het spelershotel van de Marokkanen. ,,Ik heb simpelweg opgezocht wat hun uitvalsbasis is tijdens het WK en in dat hotel een kamer geboekt. Dat ging heel vlot”, vertelt Bahara, geboren in 1978 in Marokko, opgegroeid in Amsterdam.

Het hete hangijzer

En uiteindelijk ging het dan tóch weer over Chris Froome…! In de aanloop naar de Giro stond de Britse wielrenner reeds in het middelpunt van de belangstelling. Zijn missie om na de vorig jaar gewonnen Rondes van Frankrijk en Spanje aansluitend ook die van Italië aan zijn palmares toe te voegen, ontlokte felle kritiek.

‘Congres over míjn toekomst’

Brussel, de politieke hoofdstad van Europa, was deze maand het toneel voor het 81ste AIPS Congres. Op het moment dat ik als AIPS Young Reporter voor de Rugby Sevens in het Hong Kong Stadium stond, werd ik gebeld door AIPS-president Gianni Merlo of ik dit congres wilde coveren. Mijn Young Reporters-hart sloeg een paar keer over toen ik hiervoor werd uitgenodigd.

Vicente Calderón!

Bij het bekijken van de finale van de Europa League kwamen de nodige herinneringen bij mij boven. Dat kwam omdat Atlético Madrid meedeed. Mijn eerste Europese wedstrijd in het buitenland (als verslaggever, maar ook als mens, zeg maar), was bij Atlético Madrid. Dat zijn dingen die je bijblijven.

René Bouwman, fotograaf

Fotografen en cameramensen hoeven zich bij sportwedstrijden geen zorgen te maken over de nieuwe privacywetgeving. Dat stelt René Bouwman (De Telegraaf), bestuurslid van de NSP namens de fotosectie. René, mag je foto’s blijven maken waarop toeschouwers herkenbaar en identificeerbaar zijn? ,,Niemand hoeft zich zorgen te maken. De stelregel is dat de situatie werkbaar moet blijven. In de wet is specifiek vastgelegd dat er voor het maken van beelden voor journalistieke doeleinden niets verandert.”

Mediageniek

Dinsdagmorgen zag ik op Instagram een lollig (bedoeld) reclamefilmpje voorbijkomen van het officiële account van Zlatan Ibrahimovic. Het zoveelste. De excentrieke Zweed doet er alles aan om zijn populariteit en vooral zijn imago van coole-jongen-van-de-straat-die-niet-met-zich-laat-sollen uit te melken. Geef hem ongelijk. Toch begint het mij een beetje triest te stemmen.

‘Nederlandse Giro-delegatie groter dan de Britse’

Pim Bijl (25), AD’s jeune premier onder de sportverslaggevers, staat er zelf ook een beetje versteld van. Niet het Britse medialeger dat Tourwinnaar Chris Froome en roze truidrager Simon Yates volgt heeft van de buitenlandse media de overhand, maar het Nederlandse contingent dat in het kielzog van Tom Dumoulin en Sam Oomen meereist door de laars van Italië.

Jaap de Groot: ‘Lees het hele verhaal, niet de oneliners’

Chef Telesport Jaap de Groot verwerpt in gesprek met het Radio 1-programma De Spraakmakers (https://www.nporadio1.nl/achtergrond/9568-emotioneel-heeft-dirk-kuijt-zich-helemaal-uitgehold) de kritiek op zijn boek Het geloof in succes, de afgelopen maandag verschenen autobiografie van voetballer Dirk Kuijt.

Old Soldiers!

Van de week hoorde ik van de chef dat Rob Hartog er mee stopt. Rob was natuurlijk al een tijdje pensionado, maar schreef toch nog met enige regelmaat voetbalverslagen voor ons. De geraniums staan in volle bloei, had Rob gezegd. Het is tijd om er achter te gaan zitten.

Leren hoe het moet van een echte topper

Je zou maar door je medium naar het Eurovisie Songfestival zijn gestuurd en daar de opdracht hebben meegekregen om een zelfbenoemde superster als Waylon kritisch te volgen. Een paar moeilijke vragen, een scherp stukje in de krant over de kansen van het zangwonder en je hebt meteen een boycot aan je broek hangen.

Not the World Cup!

Het seizoen is nog niet eens voorbij of bij Ajax heerst alweer hoogspanning. Met het oog op het volgend seizoen. De eerste wedstrijd is nog niet gespeeld of de fans zijn al in paniek. Ten Hag moet weg natuurlijk. AZ moet volgend jaar ook een wedstrijd winnen tegen een club uit de zogenoemde traditionele top drie. Anders is het komend seizoen nu al verloren.

Exclusief op Eurosport

De live-uitzendingen van de Giro d’Italia in Nederland en België zijn dit jaar exclusief voorbehouden aan Eurosport. Studio Sport moet zich beperken tot samenvattingen van maximaal 5 minuten. Daarnaast kan de NOS nog wel interviews en andere beelden uitzenden in een verlengde uitzending van Studio Sport.

'Kom alsjeblieft naar de Lakers kijken'

Noem het toeval, voorzienigheid, wat dan ook. Maar op een roadtrip door het zuidwesten van de Verenigde Staten, uitgerekend in een voorstad van Los Angeles, schakel ik op een zondag in april op mijn hotelkamer de televisie in en daar staat hij achter een spreekgestoelte: Jerry West. Jerry West is inmiddels bijna tachtig jaar oud.

Guus Pennings, hoofd Marketing & Media PSV

Het landskampioenschap en de huldiging van PSV liggen inmiddels drie weken achter ons, het draaiboek van de festiviteiten blijft bewaard. Op de website van sportmarketing-magazine Sportnext maakt Guus Pennings, hoofd Marketing & Media bij PSV, duidelijk wat rond zo’n landstitel zoal komt kijken qua media-activiteiten.

Peter van Egmond, fotograaf Formule 1

Peter van Egmond fotografeerde al bij de laatste Formule 1-race in Zandvoort, in 1985. Hij was er ook bij toen Jos Verstappen in 1994 zijn eerste Grand Prix reed. Sinds 1992 behoort Van Egmond (62) tot de zestig fotografen met een permanente pas in het circuit. Bij de race in Azerbeidzjan gaven veertig van zijn foto’s een Formule-1 sfeer aan het Hiltonhotel in Baku, het epicentrum van de race.

Boek 'Het Beest, het wielerleven van Lieuwe Westra'

In het boek ‘Het Beest, het wielerleven van Lieuwe Westra’ vertelt de Friese wielrenner uitvoerig over zowel zijn depressie als gebruik van cortisonen. Het boek is geschreven door freelance-journalist Thomas Sijtsma. Over zijn depressie sprak Lieuwe Westra vorig jaar al uitgebreid; over zijn (onbestraft gebleven) doping-overtredingen nog niet.

Grote Willem!

Net als bij mij speelt de bal een belangrijke rol in het leven van mijn zoon. Ik heb het dan met name over de voetbal. Al heeft hij sinds kort ook de biljartbal ontdekt. De ‘klik’ met school is een tikkeltje minder. Ik stond vroeger ook liever op het veld. Maar, afijn, het moet nu eenmaal, dus we doen de school er maar bij.

Onoorbaar gedrag in De Kuip

Fotograaf zijn in De Kuip, het is een vak met risico’s. Olaf Kraak, routinier van ANP Foto, ondervond het bij de bekerfinale AZ-Feyenoord. Hij werd bij het begin van de wedstrijd getroffen door een zwaar stuk knalvuurwerk uit het Alkmaarse vak, ‘het zwaarste dat er is’, volgens Kraak. Hij deed aangifte bij de politie. Voor ‘poging tot zware mishandeling’. De Nederlandse Sport Pers (NSP), hoeder der belangen van de sportfotografen, diende een klacht in bij de organisator, de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) en de dokter zei – gelukkig maar - dat Kraak er zonder gehoorschade van af zou komen.

De schuld van de media

Iedere (sport)journalist herkent dit waarschijnlijk. Je bent geneigd je direct te verdedigen als je buurman, teamgenoot of tante over een willekeurig onderwerp roept dat het ‘de schuld is van de media’. De media die de schuld in de schoenen geschoven krijgen wanneer ergens discussie over is; dat is ongeveer zo oud als de journalistiek zelf. Maar in deze tijd van nepnieuws neemt de kritiek op de media almaar verder toe. En moeten wij ons dus vaker verdedigen - als je daar überhaupt nog zin in hebt.

FC Twente!

In de dagen dat heel Nederland zich vergenoegd in de handen wrijft omdat FC Twente gaat degraderen neem ik jullie mee terug naar het echte FC Twente. Mijn FC Twente.

Media massaal naar Groningen

Basketbal in Nederland was ooit een randstedelijke aangelegenheid. Met Amsterdam - dank zij clubs als DED, AMVJ, Blue Stars, Landlust, Wolves en Herly - als primus interpares. Pas in 1978 doorbrak het Bossche EBBC deze hegemonie. Onder de naam Nashua Den Bosch kwam er nieuw basketbalbolwerk tot stand. Nog altijd is deze club, die nu New Heroes Basketball heet, recordhouder qua landstitels. Zestien keer werd het nationale titelfeest gevierd in de Brabantse hoofdstad.

Sfeer en cultuur rond de thuiswedstrijden van NAC op zaterdagavond inspireerden AD-journalist Sjoerd Mossou in 2012 tot het boek ‘Avondje NAC’. Met ruim 12.000 exemplaren groeide het boek uit tot een bestseller. Zes jaar later vormt het boek de inspiratiebron voor een film van 55 minuten die vanaf 11 mei bij FOX Sports te zien is.

Kampioenen!

Voor de tweede keer stonden Siem en Luuk de Jong tegenover elkaar in een kampioenswedstrijd. Volgens mij is dit detail een beetje ondergesneeuwd rond PSV - Ajax.   Luuk is na een moeizaam begin weliswaar bezig aan een sterke opmars bij PSV, Siem is bij Ajax niet veel in beeld. Dat kwam hij zondag nog wel even, na de rode kaart die hij kreeg voor een overtreding op Santiago Arias.

Film over jonge amazone bekroond

Op het SportFilmFestival Rotterdam werd de film Tiffany’s Droom zaterdagavond 14 april bekroond met de SportFilm Award. Filmmaakster Wendelien Voogd ontving daarvoor een cheque van tweeduizend euro en uitzending naar internationale sportfilmfestival in Milaan.

Eerlijk zullen we alles delen

Ineens laaide de discussie weer op over gelijke beloning van mannen en vrouwen in de sport. De vrouwenkoers van de Amstel Gold Race had juist een klinkende overwinning opgeleverd voor wereldkampioene Chantal Blaak, de mannenrace zat nog in de plooi. Er was een kopgroep weg, vele minuten vooruit op een peddelend peloton. Wieleranalist Danny Nelissen maakte een terloopse opmerking op tv en mijn tijdlijn op twitter ontplofte.

‘Op mijn plaat’ is de toepasselijke titel van een fotoboek van voormalig schaatskampioen marathon Christijn Groeneveld. Na een zware val tijdens een training in het najaar van 2014 is hij van een rolstoel afhankelijk geworden. Groeneveld (33) werkt nu als fotograaf.

Fotografen op afstand in Ziggo Dome

Bij de finale van de finale van de Korfbal League in de Ziggo Dome bleken na de discussies vooraf nog lang niet alle beperkingen voor professionele fotografen weggenomen. Slechts twee toonden er nog interesse, Koen van Weel (ANP) en Sander Chamid, maar ze stuitten op diverse handicaps.

Wijze vaders!

In de mooie reeks verhalen over hoe krijgen we het voetbal er weer bovenop stond vorige week een interview met Gerard Kemkers in de Volkskrant. Hoewel ik Gerard talloze malen heb gesproken, was alles wat er in stond nieuw voor mij. Ik sprak hem namelijk altijd over schaatsen.

Thijs Zonneveld, wielerverslaggever AD

Hoewel al meer dan drie uur vóór de finish van Parijs - Roubaix duidelijk was dat de situatie van de (later overleden) Belgische renner Michael Goolaerts ronduit ernstig was, kreeg zijn lot weinig aandacht op tv, radio en bij de meeste andere journalisten. Thijs Zonneveld, verslaggever voor AD en de regionale kranten van de Persgroep, verbaasde zich erover.

De sport en de dood

Een Vlaamse collega van me mocht er vroeger nog wel eens een foute grap over maken. ,,De coureurs van tegenwoordig”, smaalde hij dan quasi-serieus in de perszaal, ,,willen niet meer sterven.” Hij doelde niet op wielrenners, hij doelde op de sport met de hoogste mortaliteit in de jaren 60, 70 en 80: autosport.

Ernstig verlies

Iedere organisatie, hoog, laag, stijf, stijlvol, heeft een paar toffe gasten nodig. Mannen (soms vrouwen) met wie je gemakkelijk contact maakt. Van hee, hoe zit dat. NOC*NSF hàd Jeroen Bijl en Charles van Commenee. De een als het rustgevende type op de achtergrond, oud-volleybalinternational, geschikte peer. De ander is een Amsterdammer, veelweter, geen betweter, trainer van olympische atletiekkampioenen, tot bedaren gekomen in sportland Groot-Brittannië.

Op bezoek bij Buf!

Sinds een collega mij wees op het ietwat satirische onderdeel ‘van onze verslaggever Buf ten Napel’ in de Volkskrant is dit één van mijn favoriete rubrieken in de media geworden. Als je even bent weggeweest uit de sport en in een andere hoedanigheid naar de productie kijkt, zie je dat er nog steeds niet altijd wordt afgeweken van de platgetreden paden. Daar is niets aan te doen. Hoort er ook gewoon bij.

Beperkte belangstelling voor hockeytoernooi zonder winnaar

De Euro Hockey League (EHL) beoogt de Champions League van het hockey te zijn. Op kleine schaal vanzelfsprekend. De achtste- en kwartfinales van de elfde editie van dit toernooi, in jargon KO 16 en KO 8, werden tijdens het paasweekeinde in Rotterdam gehouden. In het pinksterweekeinde volgen in Bloemendaal de beslissende duels.

Dick Heuvelman, initiatiefnemer WK wielrennen 2020

Van oudsher bestaat er een hechte band tussen wielrennen en media. Veel klassieke wielerwedstrijden kwamen tot stand op initiatief van kranten en sportbladen. Dick Heuvelman (72), oud-sportjournalist van het Dagblad van het Noorden, houdt de band in stand als initiatiefnemer voor de organisatie van het WK wielrennen 2020 in de provincies Groningen en Drenthe.

De nieuwe regels rond Oranje

Nieuwe bondscoach, nieuwe regels. Vaarwel de losse perspolitiek die ooit door Kees Jansma werd geïntroduceerd. Rond de vriendschappelijke interland Nederland-Engeland werden de nieuwe mediaregels voor het eerst toegepast en de eerste ervaringen zijn met gemengde gevoelens ontvangen. De NSP werd daarin overigens niet gekend.

Alphense Girls!

Door omstandigheden heb ik de afgelopen zomer weinig meegekregen van het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen. Ik weet daarom nog steeds niet goed hoe ik het allemaal moet inschatten. En of al die media-aandacht wel terecht is. Laatst ben ik eens even gaan zitten voor de finale van de Algarve Cup, om met eigen ogen te zien of het wat voorstelde. Helaas voorkwam de stromende regen dat de wedstrijd doorging.

Louis Bovée, journalist en boekenschrijver

Ook als pensionado raakt Louis Bovée (67) niet uitgeschreven. Wekelijks verzorgt hij de sportpagina’s in Max Magazine, het programmablad van Omroep Max. Bovendien verscheen vorige week alweer zijn vijfde boek: ‘De Massasprint’, een bundeling van vijftig verhalen met en over de beste sprinters ooit.

De perskaart als heilige graal

Elke week vallen er wel enkele verzoeken om een NSP- of een AIPS-kaart bij ons in de elektronische brievenbus. Het zijn meestal would-be journalisten en fotografen die denken dat Marianne Verzijl en ondergetekende Gekke Gerritje zijn die het wereldje niet kennen. Een simpele wedervraag om ondersteunende verklaringen van twee opdrachtgevers plus het bewijs dat tenminste de helft van iemands inkomsten wordt behaald uit (sport)journalistieke werkzaamheden, is meestal voldoende om de bijklussende hobbyïsten af te schrikken.

Willem in theater

Willem van Hanegem claimt dat het bekendste citaat van Johan Cruijff hem toebehoort. ‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’, zoiets zou al door Van Hanegem in 1970 zijn gezegd toen Feyenoord bij de Europa Cup-halve finale tegen Legia Warschau in Polen met een zwaar bemodderd veld werd geconfronteerd. Van Hanegem onthulde dat maandagavond 19 maart bij de presentatie van een nieuw boek met verhalen van en over hem: ‘Willem van Hanegem – Buitenkant links’.

Spagaat

Er was afgelopen week een hoop gedoe rond twee bekende trainers die optraden als voetbalanalist op televisie. Twee mannen die de eigenschap delen dat ze altijd zichzelf zijn. Twee mannen die er doorgaans niet omheen draaien en zonder schroom zeggen wat ze vinden. Precies dus wat tv-omroepen zoeken in voetbalanalisten. Maar precies die openhartigheid was tegen Gertjan Verbeek en Frank de Boer, want over hen heb ik het, gaan werken. De Boer kreeg de hoon van José Mourinho over zich heen, terwijl Verbeek voor veel irritatie zorgde bij de aanhang van zijn club FC Twente.

Te oud!

Sinds de Winterspelen roepen veel prominenten in en rond het schaatsen sponsoren op om de sport te gaan steunen. Dat levert geweldige publiciteit op. Bij Justlease weet men daar alles van. Voor zover ik weet heeft het bedrijf afspraken gemaakt met Ireen Wüst, is die nagekomen en heeft vervolgens ruim op tijd aangegeven de contracten niet te zullen verlengen.

Koen van der Velden, freelancer in de VS

Vanuit New York schrijft Koen van der Velden als freelancer over zowel Nederlandse als Amerikaanse sport. Zijn verhalen verschijnen in onder meer de VARAgids, Runners World, Het Parool en Voetbal International. De afstand blijkt geen handicap voor hem.

Hup Heracles!

Oud-voorzitter van Heracles Jan Smit baarde vorige week opzien door uit te roepen dat hij er geen traan om zou laten als FC Twente degradeert. Dat leidde tot commotie. FC Twente-trainer Gertjan Verbeek deelde na afloop van de derby tussen de clubs, gewonnen door Heracles, zelfs even ‘een sneer uit’ naar zijn goede vriend, zo las ik. Gertjan was vroeger trainer van Heracles.

Schaatsmoe? Echt niet!

Eerlijk? De ISU pleegt inflatie op zijn eigen sport, op al die gouden plakken en vele wereldtitels. Althans, dat vond ik een week na die enerverende Winterspelen toen er alweer een WK sprint gepland stond, in China. Schaatsen dus, het kan zelfs een schaatskrant als de Leeuwarder Courant (LC) teveel worden. Wat is zo’n wereldtitel waard als je even eerder hebt moeten pieken?  In Pyeonchang dus, niet in Changchun. Na twee schitterende olympische weken was de LC amper geïnteresseerd in dat WK. We waren blijkbaar niet de enigen.

De reddingsboei is toegeworpen

Dit is een pleidooi voor meer avontuur in de sport. Een oproep om voorspelbaarheid zoveel mogelijk uit te bannen. Schaatsen in de buitenlucht, mag het alsjeblieft een onsje meer zijn? Het is ongetwijfeld ingegeven door nostalgie, dit hunkeren naar oude schaatstijden met Ard en Keessie, met Jan Bols, met Hilbert van der Duim. Maar ik kan er niets aan doen. Ik mocht me afgelopen weekend een avond onderdompelen in de unieke sfeer van het WK allroundschaatsen in Amsterdam, in wat we ooit de grauwe betonbak aan het Olympiaplein noemden. Het heeft me bij de strot gegrepen.

Bert Talens, uitgever Panenka

Het cult-voetbalmagazine Panenka, dat sinds 2013 vier keer per jaar verschijnt, krijgt onder dezelfde naam een editie in Japan. Eerst worden maandelijks de al verschenen uitgaven in een Japanse versie uitgegeven. Vanaf augustus 2019 moeten ze gelijk opgaan, zegt uitgever Bert Talens.

Home sweet home!

De Olympische Spelen zijn voorbij. Dat is altijd even slikken. Ze worden tenslotte niet elke week gehouden. Ik herinner mij dat zich toch altijd een bepaalde opwinding van je meester maakte als een evenement tegen het einde liep. Vooral als het een relatief langdurig evenement was. Je mocht weer naar huis.

Ruud Doevendans, uitgever/hoofdredacteur Tardelli

Op de Nederlandse tijdschriftenmarkt verschijnen naast Voetbal International, ELF en het inmiddels al twintig jaar bestaande Hard Gras ook gespecialiseerde voetbalbladen met kleinere oplages. Nieuw in dit schap met Staantribune, Panenka en Santos is Tardelli, genoemd naar Marco Tardelli (1954), wereldkampioen met Italië in 1982. Uitgever/hoofdredacteur van Tardelli is Ruud Doevendans, tevens hoofdredacteur van het trainersvakblad De Voetbaltrainer.

WK BAANWIELRENNEN

Het WK baanwielrennen in Apeldoorn voltrok zich uitermate succesvol voor de Nederlandse deelnemers: vijf gouden, vijf zilveren en twee bronzen medailles. Welgeteld 259 mediavertegenwoordigers uit 18 landen hadden ook weinig te klagen. ,,Het was relaxt werken”, vindt Ad Pertijs, die voor de Brabantse kranten van de Persgroep het WK volgde.

Nieuwe standaard

Met enige vertraging teruggekeerd uit Zuid-Korea denk ik met genoegen terug aan de olympische organisatiekracht van de Koreanen. Het zal in Nederland niet echt doorgedrongen zijn, want als zaken vlot verlopen dan hoor je er gemiddeld niets over, maar het werk als journalist bij de Olympische Winterspelen van Pyeongchang werd ten zeerste vergemakkelijkt door de uitgebreide service en accuratesse van de Koreanen.

Henry Schut, presentator Studio Sport

Televisie-recensente Angela de Jong (AD en de regionale kranten Persgroep) opende het vuur op NOS-presentator Henry Schut. Ze kreeg steun van Erik Dijkstra (Bureau Sport), die zei: 'Mart Smeets is een glas rode wijn. Met hem heb je elke dag wel een ándere rode wijn. Henry Schut is...meer een glaasje water.’ Op radio 10 reageerde Henry Schut.

Foto’s vroeger en nu

Een tijdje terug zag ik op het Twitter-account ‘NL voetbal in beeld’ een geweldige zwart wit foto van een volstrekt willekeurige Eerste Divisiewedstrijd RBC - Go Ahead uit het seizoen 1962/63. Heerlijk om naar te kijken. Nostalgisch ook. Het bijschrift luidde: ‘Prachtige foto gevonden uit het duel tussen #RBC en #GoAhead uit 1963. Alles klopt op de foto: vanuit de huizen kijken bewoners mee, Batavus met een reclamebord en een heerlijk beschaafd spandoek met Hup RBC.'

De hemel boven Gangneung

Eén van de hoogtepunten van de Winterspelen vond ik toch wel de manier waarop Bob de Jong in zijn enthousiasme over Zuid-Koreaanse medaillewinst hoog van de tribune sprong en bij Geert Kuiper en Arie Koops in de nek belandde. Schitterend!

ULTRASNELLE FOTO’S

Sneller nog dan één rondje op de olympische schaatsbaan van Gangneung verschenen de foto’s van het ANP op het net. ,,Als een schaatser voor de tweede keer langskwam, stond zijn eerste passage al op het net”, vertelt Vincent Jannink, een van de drie ANP-fotografen bij de Olympische Winterspelen. Hoe dat zo snel kon, legt Jannink uit. ,,Het begint bij een goede voorbereiding. Daar hebben we in de week voordat de Spelen begonnen veel energie ingestoken. We hebben een kabel laten aanleggen langs de baan, voor een stabielere en snelle verbinding, en om niet afhankelijk te zijn van wifi.

FC Bord op Schoot - Eurosport 10-0

Het is alsof de winnaar van een massasprint in de Tour juichend op de foto staat, terwijl de rest van het peloton op geen enkel pixeltje te zien is. Mijlenver is het gepaste woord niet, er gaapt een astronomisch gat tussen de kijkcijfers naar de Olympische uitzendingen bij de NOS en die van Eurosport. Na een ruime week Winterspelen tonen de rekenmeesters van de Stichting Kijkonderzoek (SKO) aan dat het aanbod van nieuwkomer Eurosport verbleekt bij de kracht en dadendrang van het eerste elftal van FC Bord op Schoot, gespecialiseerd in het afslaan van aanvallen op de leidende positie als sportzender.

Geweldenaar!

Ik volg de Winterspelen van huis uit. Dat is in de beleving onvergelijkbaar met als je er daadwerkelijk bij bent. Ik denk dat alle collega’s die beide hebben meegemaakt dat kunnen beamen. De emotie is anders. Thuis is die minder. Ter plekke schat je de zaken anders in. Ik ben geneigd de verhalen van de collega’s ter plekke te geloven. Die zijn er bij. Maar thuis vallen je andere dingen op.

Luiken dicht

Toch nog even over NOC*NSF, ons aller sportkoepel die op de Olympische Winterspelen wederom een faux pas maakte bij de berichtgeving over een affaire. Op Yurigate in Rio de Janeiro volgde Jillartgate in Zuid-Korea, een restant van de Spelen, vier jaar daarvoor in Sotsji. Schaatscoach Jillert Anema werd destijds op voorspraak van de toenmalige chef de mission Maurits Hendriks berispt voor iets wat NOC*NSF als matchfixing beschouwde. Anema had als coach van de Franse achtervolgingsploeg een dealtje willen sluiten met zijn collega Arie Koops van de Nederlandse ploeg.