NIEUWSOVERZICHT

Goed verhaal!

Ongeveer op deze plek hield collega Daan Smink vorige week een pleidooi voor sporters met een goed verhaal. Die dreigen namelijk te verdwijnen. Eigenlijk zouden we alleen nog sporters aan het woord moeten laten die een goed verhaal te vertellen hebben. Helaas is de tijd dat we ons dat konden veroorloven voorbij.

Hans Heus, fotograaf

Voordat Ajax het alleenrecht kreeg op betaald voetbal in Amsterdam, was er tot 1980 nog FC Amsterdam, voortgekomen uit DWS, Blauw-Wit en De Volewijckers. Als fotograaf bracht Hans Heus (71) de successen én de sfeer van deze kleurrijke club in beeld. Achttien bijzondere foto’s vormen nu drie maanden lang een expositie in café-restaurant Piet de Gruyter in Amsterdam.

Fotograaf Paul Raats over project ‘Tokyo2020’

De Olympische Winterspelen moeten nog komen, maar fotograaf Paul Raats (50) uit Eindhoven kijkt al verder; naar de Zomerspelen van 2020. Voor zijn project ‘Tokyo 2020’ heeft hij al zo’n twintig sporters in Japanse sferen geportretteerd.

Onafhankelijke geest

In de week waarin de recordinternational van Oranje verrassend overstapte naar de Qatarese competitie, keerde een andere voormalige Oranje-vedette al even verrassend terug in de Bundesliga. Net als Wesley Sneijder, die op zijn 33e kiest voor de Qatarese oliemiljoenen van Al Gharafa, heb ik ook Nigel de Jong, die tekende bij FSV Mainz, altijd een erg interessante persoonlijkheid gevonden. Een heel ander type dan Sneijder, maar wel iemand die net als zijn oud-teamgenoot bij Ajax en Oranje doorgaans een goed verhaal te vertellen heeft.

DELA Beach Open laat zon binnen schijnen

Het lijkt natuurlijk gekkenwerk, beachvolleyballen in de winter bij temperaturen rond het vriespunt en veel regen en wind. Maar zet er een dak overheen, hang lichten op, zet de muziek aan, stort de Haagse Sportcampus Zuiderpark vol met zand en zie hoe het spelletje ook in de winter zijn oude, vertrouwde en dynamische dimensie krijgt.

Anton!

Toen de affaire Camiel Eurlings losbarstte had ik mij even terug getrokken in de Lutte, voor een welverdiende vakantie. Althans ik vond dat ik het wel had verdiend. Dat het volk eiste dat het IOC-lid zijn excuses moest aanbieden ging daar langs me heen.

De rauwe kracht van het OKT

Ik was er eigenlijk wel een beetje klaar mee, met dat langebaanschaatsen. Teveel gedoe met cijfertjes achter de komma, weinig avontuur met al die wereldbekerwedstrijden in overkapte buitenlandse arena’s zonder publiek, een groot gebrek aan concurrenten uit serieuze sportlanden. Nee, folklore heb ik het nooit durven noemen, daarvoor ben ik te verkikkerd op het veldrijden, het equivalent van het schaatsen bij onze zuiderburen. Ik hoor de jij-bak al aankomen. Maar toen kwam het OKT. Het Olympisch Kwalificatie Toernooi.

KNWU belooft beterschap na uitglijder

Het was geen visitekaartje voor het wielrennen, dat NK Baanwielrennen in de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw in Alkmaar. Fotograaf Davy Rietbergen maakte een treffende foto van de “perskamer”, met daarop twee tafels en drie stoelen, geen internet, een gordijn, slechts drie stroompunten, geen deelnemerslijsten en geen aanspreekpunt voor de media.

Jeroen Huis in ’t Veld over website Formule 1

Circa anderhalf miljoen unieke bezoekers, alleen al in Nederland, doen volgens initiatiefnemer Jeroen Huis ín ’t Veld maandelijks de formule 1-website www.GPUpdate.net aan. Met de overname door het Amerikaanse Motorsport.com neemt Huis ín ’t Veld afscheid van zijn geesteskind. Met SportStadion.nl blijft hij nadrukkelijk bij de Formule 1 betrokken.

De trainer van 2018!

In de donkere dagen voor kerst zat ik even naar ADO Den Haag - PEC Zwolle te kijken. Het was niet zo druk verder. Aan John van ‘t Schip werd door de mensen van Fox Sports de vraag gesteld wat hij vond van de situatie bij Ajax. Daar was Marcel Keizer net ontslagen en als we de (op dat moment) onbevestigde berichten mochten geloven was Erik ten Hag gevraagd zijn opvolger te worden.

Oude Stempel

Het was in de catacomben van de Barclaycard Arena van Hamburg. Het Nederlands handbalteam had zojuist in een zinderende wedstrijd de bronzen medaille van het WK veroverd, ten koste van Zweden. Collega Henk Stouwdam (NRC) wilde het toernooi nabeschouwen met doelvrouw Tess Wester die een voor haar doen matig WK achter de rug had en gelukkig voor haar en haar team een sterke troostfinale achter de rug had.

Max van der Put over WK darts

Lallende, vreemd uitgedoste fans bepalen op RTL7 weer elke avond het beeld bij het WK darts in Londen. In de perszaal daarentegen zijn geen alcoholische dranken verkrijgbaar, aldus Max van der Put (Brabants Dagblad), die afwisselend met Pim Bijl (AD) verslag doet voor AD en de regionale kranten van de Persgroep.

Sportvrouw van een tijdperk!

Eén van mijn eerste reportages in de sportjournalistiek was een bezoek aan het concours hippique van Lattrop. Voor de goede orde: ik kwam destijds uit Enschede. Een kilometer of dertig, veertig verderop. Ik had de middelbare school amper verlaten, zowaar nog met een diploma, en had een dag of drie mijn rijbewijs.

Een ramp voor het voetbal!

Inhoudelijk ga ik hier liever niet in op het dispuut tussen Gertjan Verbeek en Raymond Verheijen. Ze staan beiden bij mij in hoog aanzien. De ene omdat hij trainer van FC Twente is, de ander omdat hij mij een jaar of tien geleden dingen heeft verteld die allemaal bleken te kloppen.

Van de prins geen kwaad

De hobbyfotograaf die het vak van fotojournalist naar de verdommenis probeert te helpen, is zich van geen kwaad bewust. Na een bericht op deze site over zijn activiteiten in Calgary klaagde hij in een lange brief aan de NSP hij vorige week dat ,,ik voor mijn gevoel zelfs publiekelijk aan de schandpaal word genageld.”

Spetterend NSP-feest met afscheid Marina Witte

Samen met Arko Sports Media en House of Sports is de NSP drukdoende met de voorbereidingen op het NSP Sport en Media Nieuwjaarsdiner 2017, ditmaal op de Coolste Baan in het Olympisch Stadion. De datum is al bekend (maandag 22 januari 2018), de invulling van het programma en de andere details zoals kostprijs nog niet helemaal.

Peter Winnen, columnist de Volkskrant

Gedurende zeventien jaar schreef oud-wielrenner Peter Winnen (60) columns voor NRC, voornamelijk over wielrennen. Vanaf 2018 laat hij zijn gedachten los in de Volkskrant. ,,Een minstens zo mooi podium”, vindt Peter Winnen, die zelf nog geen transfer had overwogen.

Henk Seppen, fotograaf in spoor handbalsters

Op het WK handbal voor vrouwen in Duitsland is Henk Seppen een van de (vooralsnog) slechts vier fotografen uit Nederland. Als trouw volger van het Nederlands team heeft Seppen circa 300 foto’s uit ruim acht jaar samengebracht in het boek ‘Van droom naar daad – Nederlandse handbalvrouwen op jacht naar goud’.

Alibipraat

Toen ik afgelopen vrijdag keek naar de loting van het ‘WK-waar-we-niet-bij-zijn’ zat ik me af te vragen welke van die landen de laatste vijf interlands op rij allemaal hebben gewonnen? En welke landen acht van de laatste negen wedstrijden in een overwinning konden omzetten?

Aan de bar in Milaan

Ik zag pas afgelopen week de oproep van Maarten Bax, gericht aan mensen die ooit Johan Cruijff hebben ontmoet. Als daar leuke verhalen aan vast zitten, of ze die dan willen opsturen.

Rik Elfrink, PSV-clubwatcher ED

Hij kan nog niet tippen aan de 91.000 van Sjoerd Mossou, maar met ruim 57.000 volgers op Twitter is PSV-specialist Rik Elfrink (ED, Eindhovens Dagblad) veruit de meest gevolgde specifieke clubwatcher in het Nederlandse voetbal. ,,Op Twitter is Rik Elfrink een ‘merk’. Zijn nog verse Facebook-pagina groeit als kool”, schreef redactie-chef Arjen Vos vorige week in het ED.

VoetbalTV

Tijdens een ronkende Talpa-presentatie kondigde John de Mol afgelopen week aan dat hij samen met de KNVB een voetbalzender gaat beginnen. Hé, hadden we dat niet eerder gehoord? De gedachten gingen al snel terug naar 1996, toen John de Mol en de KNVB ‘iets nieuws’ gingen doen: een eigen voetbalzender starten. Sport7 werd een fiasco.

De sprintkampioen van Plymouth!

Graag had ik mij op deze plaats even in de discussie over doping gemengd. Helaas zit dat er niet in. In de sporten die ik heb gevolgd is nooit doping gebruikt. Ik heb me er daarom nooit in hoeven te verdiepen. Goed, er is een keer een paard betrapt, dat ik net aan het volgen was. Er had gewoon iets verkeerds in het voer gezeten. Kon dat paard ook niks aan doen.

Een unieke beroepsgroep

Bij de feestelijke presentatie van het opus magnum van Klaas Jan van der Weij (de salontafel thuis kreunt onder het gewicht van het boekwerk) was ik vooral verbaasd over de grote opkomst van vakgenoten, collega’s van het feestvarken. Concurrenten als je het goed beschouwt, want laten we eerlijk zijn, het is allerminst een vetpot in de beroepswereld van de fotografen.

Even Dick bellen!

Ze bellen straks wel weer! Dat was de teneur van het verhaal met Dick Advocaat van Mikos Gouka  in AD Sportwereld, kort voordat hij definitief liet weten niet door te gaan als bondscoach.   Hij bedoelde maar: Er is altijd wel iemand die me nodig heeft.

Koen Suyk, fotograaf

Méér dan veertig jaar al fotografeert Koen Suyk (63) hockeywedstrijden, naast veel andere sporten en wat zich verder aandient. ‘Een ware ambassadeur van de hockeysport’, noemde Rogier van ’t Hek, voorzitter van De Batavieren, hem onlangs toen de fotograaf door deze vereniging werd geëerd met de Eisenhower Trofee. Een nieuwe prijs, na onder meer drie hoofdprijzen bij de Zilveren Camera plus de NSP-Fotojaarprijs 2015.

Klaas Jan van der Weij, sportfotograaf

Uitgesmeerd over 384 pagina’s telt het boek Sportret van fotograaf Klaas Jan van der Weij circa 250 foto’s. Het is een oeuvre van 30 jaar sportfotografie. ,,De selectie maken voor dit boek, dat was één groot proces van ‘kill your darlings’, een bloedbad vond ik het. Dan kan het gebeuren dat die spraakmakende foto van Cancellara nu ontbreekt”, vertelt Klaas Jan van der Weij (65).

Terug naar Wassenaar!

Interessant om Rob Jansen de laatste weken weer overal te zien opduiken. Het begon in DWDD. Samen met Michel van Egmond vertelde hij over het boek dat Michel over hem schreef. Deal!

Aanrader

Tien jaar geleden nam ik het vliegtuig naar IJsland, toen nog steenrijk visserseiland in het noorden van Europa, om deelnemend journalist te zijn aan Play the Game. Dat stond al bekend als invloedrijk congres voor sportjournalisten, bestuurders en ander sportvolk.

Joop Holthausen, auteur Kampioen Wilskracht Hennie Kuiper

Met veel loftuitingen is vorige week het boek ‘Hennie Kuiper Kampioen Wilskracht’ ontvangen, een imposant (foto)boek gemaakt door onder anderen voormalig (wieler)verslaggever Joop Holthausen (72). De breed georiënteerde journalist, die onder meer werkte voor Het Parool, Trouw en De Tijd, zegt verbaasd te zijn over de vele positieve reacties.

De voetbalfeiten van een hockeyvader

Aardig verhaal laatst op de opiniepagina van de Volkskrant. Onder de titel ‘Voetbal moet op de schop naar Duits voorbeeld’ schreef wetenschapsjournalist Michiel van Nieuwstadt een inleiding over zijn onlangs verschenen boek ‘Succesvol sporten.’

China

Ik heb aan – zeg maar – mijn bemoeienissen met de verkoop van ADO aan een Chinees bedrijf - een flink aantal Chinese vrienden en bekenden overgehouden. Het duurde dan ook niet lang voordat ik na de prachtige goal van Aron Meijers tegen Feyenoord ‘app-jes’ en ‘We Chat-jes’ vanuit China binnen kreeg.

Nog één keer dan: De Grote Vier!

 Een paar weken geleden was Dik van der Meulen bij ons op bezoek. Dik geniet als schrijver de nodige bekendheid. Zo won hij bijvoorbeeld met zijn biografie over Multatuli ooit de AKO Literatuurprijs.

Diana Bogaards, Dutch Media Manager Volvo Ocean Race

De eerste etappe zit er al op voor de Volvo Ocean Race 2017-2018, de zeilrace langs elf plaatsen op zes verschillende continenten. Diana Bogaards, de media-manager voor Nederland, was bij de start in Alicante. Acht maanden lang, tot de finish eind juni in Scheveningen, regelt zij de media-contacten vanuit Nederland.

Het grote opleuken begint te jeuken

Geen idee meer wanneer de gekte is begonnen. Waren het de handballers die van een internationaal titeltoernooi af wilden uit vrees voor een flinke strop? Of was het de schaatsbond die in het enige schaatsmaffe land ter wereld geen kans zag om zonder verlies een wereldbekerwedstrijd in Thialf te houden, en dus een World Cup teruggaf aan de ISU?

Clay Ruperti, ex-sportjournalist, nu scheidsrechter betaald voetbal

Hij volgde de Rotterdam Marathon vanaf de motor voor RTV Rijnmond, deed jaarlijks verslag van het tennis in Ahoy en hanteerde de microfoon bij wedstrijden van Feyenoord, Sparta en Excelsior. Na zes jaar als freelance-sportverslaggever is Clay Ruperti (27), zoon van een Surinaamse vader, nu scheidsrechter betaald voetbal in combinatie met een baan bij de KNVB.

Tandenpoetsen

Wat sport zo mooi maakt, dat is vaak niet eens de sport zelf. Dat zijn de bijzondere verhalen in de kantlijn, dingen die buiten het veld, de baan of het parcours gebeuren maar wel veel zeggen over de soms zo wonderlijke sportwereld met al z’n bijzondere figuren. Het zijn verhalen om te lachen of om vol ongeloof het hoofd bij te schudden.

‘Geslachtsongelijkheid in verslaggeving’

In de sportverslaggeving worden vrouwelijke sporters vaak anders benaderd en beschreven dan hun mannelijke collega’s. Dat constateert de mediacommissie van het IOC, die zich onlangs heeft gebogen over geslachtsongelijkheid in de sportjournalistiek.

Joan Haanappel, Stichting Kunstrijden Nederland (SKN)

Wereldwijd trekt kunstrijden een veelvoud van de tv-kijkers die lange-afstand-schaatsen volgen. Maar op weg naar de Olympische Winterspelen van 2018 telt kunstrijden (nog) niet mee voor NOC*NSF. Voormalig topsporter Joan Haanappel (76), met drie keer brons op een EK, blijft zich met de stichting SKN inzetten voor de ontwikkeling van Nederlandse talenten.

Oranje vier jaar op Veronica

‘Beste koop 2017’, twitterde aankomend Feyenoord-directeur Jan de Jong na het EK voetbal voor vrouwen. De Jong was toen nog algemeen directeur van de NOS. Het succesvolle Nederlands vrouwenelftal trok zoveel kijkers dat het uitgroeide tot best bekeken zomerprogramma. Maar de kwalificatiewedstrijden voor het WK 2019 en het EK 2021 zullen niet te zien zijn bij de NOS, wel op Veronica.

Pijnverzachtende zalf

Alsof het afgesproken werk was brachten AD en de Volkskrant afgelopen zaterdag liefdevol pijnverzachtende zalf aan op de schrijnende wond die de nationale voetbalcrisis heeft geslagen bij de liefhebbers. Twee columns met min of meer dezelfde strekking: stop met doemdenken; we hebben een land met een geweldige infrastructuur als het om voetbal gaat; het komt ooit wel weer goed.

Jurryt van de Vooren over olympische film 1928

Twee gerestaureerde versies van de officiële film van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam komen binnenkort in roulatie. De langste versie duurt twee keer drie kwartier, de kortste 45 minuten. Het is een stille film met de stem van sporthistoricus Jurryt van de Vooren (sportgeschiedenis.nl) als gids. De oorspronkelijke film, van een Italiaanse producent, werd nooit in Nederland vertoond.

Epke-effect

Het was best bijzonder. Het Nederlands voetbalelftal speelt een redelijk historische wedstrijd in Wit-Rusland, de inleiding tot de definitieve uitschakeling voor het WK voetbal van 2018. Maar de Volkskrant, mijn krant, opent deze maandag zijn sportkatern met een turnfoto. Niet zo maar een turnfoto. Het is de foto van ANP-fotograaf Robin van Lonkhuijsen van een iconisch moment uit de gelouterde carrière van Epke Zonderland.

WK shorttrack 9,1 miljoen euro waard

Het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy van maart dit jaar vertegenwoordigde voor 9,1 miljoen euro aan mediawaarde. Dat meldt de KNSB in een persbericht over de revenuen van het schaatsevenement.

Hard Knocks

Ik moest nogal lachen om de reacties na dat rare filmpje dat Ruud Gullit, direct na afloop van Nederland - Bulgarije op Instagram had gezet. Sommigen maakten zich druk om de woorden “fantastic game”, anderen omdat Gullit het had gewaagd de ‘privacy’ van de kleedkamer in beeld te brengen.

Hansje Bunschoten (1958-2017)

Als mede-presentator naast Kees Jansma van het nieuwe programma Sport op Vrijdag dook Hansje Bunschoten in 1987 op de tv op. Dertien jaar eerder was ze al gestopt met zwemmen. Haar tv-carrière eindigde vorig jaar door de ziekte waaraan zij zondag 1 oktober op 59-jarige leeftijd overleed.

In de kleedkamer tijdens de rust, live op FOX-Sports

De tv-camera rukt steeds verder op in de voetbalstadions. Tijdens de pauze van het KNVB-bekerduel tussen de amateurs van Hercules (Utrecht) en eredivisieclub FC Groningen drong FOX-verslaggeefster Hélène Hendriks door tot de kleedkamer van Hercules en sprak zij daar live met doelpuntenmaker Fouad Belarbi.

De politieke kracht van sport

De ervaren ruziezoeker én president Donald J. Trump heeft maar weer eens een conservenblikje vol maden opengetrokken. Een dag zonder rel of heibel is een dag niet geleefd, luidt zijn variatie op de lachversie die vele levensblije mensen zo aanspreekt.

Vaker nader overleg TIG en NSP

Sportmarketingbureau TIG Sports zal voortaan voorafgaande aan grote toernooien en belangrijke evenementen de NSP consulteren over het mediaplan en aangevraagde accreditaties. Dat hebben TIG en NSP afgesproken naar aanleiding van klachten van fotografen tijdens de WK Triatlon in Rotterdam, medio september.

KNVB wil minder mediadrukte

De KNVB wil rond de wedstrijden van het Nederlands elftal het aantal (video)camera’s in de mixed zone beperken. Dat voornemen heeft de voetbalbond neergelegd bij de NSP.

Jupiler League als voorbeeld

Soms is het goed om even in een andere werkomgeving te vertoeven, met andere wetmatigheden dan je gewend bent. Een omgeving die je doet inzien hoe het óók kan. Ik doel niet op een andere werkgever, maar op een andere sport of een andere competitie om als journalist te volgen.

Deborah van Dam, regisseur Kuyt

Op het Nederlands Film Festival gaat op 21 september de documentaire Kuyt in première, op 15 oktober is de film op tv (NPO1) te zien. De documentaire Kuyt (zijn marketingnaam) volgt Dirk Kuijt tijdens zijn laatste seizoen bij Feyenoord, bekroond met het landskampioenschap.

Prijs voor beste werkplek

De fotocommissie van de NSP roept dit najaar een nieuwe prijs in het leven: de Stadionfotoprijs, bedoeld voor de beste werkomstandigheden voor fotojournalisten bij clubs in de eredivisie.

Het vertrek van een boegbeeld

Het was een bijeenkomst met een hoogst symbolisch karakter, vorige week in het vermaarde Rotterdamse etablissement Kaat Mossel. Onder het genot van een hapje en een drankje nam het bestuur van de NSP afscheid van haar boegbeeld, de onverwoestbare Marina Witte. Een tijdperk kwam daarmee ten einde.

Eddy Poelmann over John Motson

Vrijwel wekelijks ‘ontploft’ wel ergens in Nederland een voetbalstadion. Geestelijke vader van het cliché is voormalig radio- en tv-verslaggever Eddy Poelmann. Op zijn beurt kopieerde hij het van John Motson (72), al tientallen jaren lang de bekendste voetbalverslaggever van de BBC. Vorige week kondigde Motson aan in 2018 te stoppen. Eddy Poelmann (67), al jarenlang bevriend met hem, was al op de hoogte.

In de kleedkamer

Ruud Gullit, de assistent-bondscoach, als amateur-journalist. Hij nam met zijn iPhone een kort filmpje op in de kleedkamer van het Nederlands elftal, na afloop van het gewonnen WK-kwalificatieduel tegen Bulgarije, en kreeg als dank de hele wereld over zich heen. Gullit, man met een fijn Instagram-account, had een heilige code, die van het geheim van de kleedkamer, geschonden.

Minder journalisten naar Pyeongchang

Precies 38 Nederlandse mediavertegenwoordigers zijn geaccrediteerd voorde Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. NOS (sub-licentiehouder) vaardigt een groep van 107 mensen af (inclusief technici). 

Jan de Jong (NOS), nieuwe topman Feyenoord

Ergens in 1993 moet het geweest zijn. Jan de Jong was net afgestudeerd als politicoloog toen hij bij Kees Jansma aanklopte. Jansma was chef van Studio Sport, De Jong wilde graag stage komen lopen, drie maanden zonder stagevergoeding. Op 1 november neemt Jan de Jong (50 jaar nu) als algemeen directeur na bijna 25 jaar afscheid van de NOS. Hij wordt de nieuwe algemeen directeur van Feyenoord.

WISSELING VAN DE WACHT

Persbericht Met ingang van 1 september 2017 treedt Gerard den Elt (58) aan als algemeen secretaris van de stichting Nederlandse Sport Pers Service (NSP), belangenorganisatie namens bijna 700 Nederlandse sportjournalisten, sportfotografen en medewerkers van omroepen. Hij volgt - voorlopig tot de zomer van 2018 - Marina Witte (70) op.

Jerry Lampen, fotograaf ANP

'Spa, logistiek een nachtmerrie'

Nog geen acht ronden duurde de Grand Prix Formule 1 in Spa-Francorchamps (België) voor Max Verstappen. ,,Op het moment dat ik op het scherm zijn auto zag stilvallen, heb ik me omgedraaid en alleen nog aandacht gehad voor de fans. Zo’n jongetje met een Max-petje op, met de handen voor zijn ogen, in tranen.

REGEN & DRUP

Bij mijn jaarlijkse rol van jury-lid van de Women's Player of the Year-competitie hoort niet alleen de gebruikelijke VIP-kaart; ook zorgt een lief meisje ervoor dat ik met mijn rollator tot in de krochten van het Forum wordt begeleid. Vanaf een ‘invalide-veilige hoek’ tussen de ‘TV-interview zone’ en een wachtkamer voor de sterspelers die door de UEFA speciaal geëerd worden, krijg ik een prachtig beeld van de entourage waarmee iedere topspeler zich tegenwoordig omringt.

Peter van Duyl, chef sportredactie AD

'Wij zijn in een gat gesprongen'

Voor dagelijkse live-uitzendingen van de Ronde van Spanje moeten Nederlandse tv-kijkers een beroep doen op de VRT of Eurosport. Voordat de NOS-tv met beelden en reacties komt, doen AD.nl en de regionale kranten van de Persgroep op een eigen tv-kanaal al verslag van de Vuelta. ,,Wij zijn in een gat gesprongen”, zegt Peter van Duyl, chef sport AD. Hoe is dit ontstaan, Peter? ,,We hebben ons eigen plan getrokken, niet om de NOS dwars te zitten. Het is wel zo dat Thijs Zonneveld constateerde dat er een gat lag. Buiten de Tour de France om zie je de eerste reacties van Nederlandse renners pas rond kwart voor zeven in het Sportjournaal. Bij de Giro zijn we in dat gat gesprongen.”

´´Ach, die paar krantjes´´

De communicatiebaas van niet de minste club in het betaald voetbal liet het onlangs pardoes uit zijn mond vallen. De aanleiding doet er even niet toe, de naam evenmin. Het gaat om het dédain waarmee het gezegd werd, om het denken over schrijvende journalisten. ,,Ach, die paar krantjes…” Krantenjournalisten zijn het inmiddels gewend dat ze aan het einde van de sportjournalistieke voedselketen zijn aanbeland. Eerst komen de rechtenhouders, dan alle collega’s met een camera, microfoon of iPhone al dan niet met selfiestick en uiteindelijk achteraan de schrijvende journalisten. Niks mis mee, daar valt goed mee te leven, al is daar altijd de druk van de sluitende krant en het naderende moment waarop de persen gaan draaien.

Hoofdredacteur gelooft in aanpak met VI Pro

Het weekblad Voetbal International is sinds 2013 bijna de helft van de abonnees kwijtgeraakt, van 130.000 naar 70.000. Vooral lezers onder de 45 jaar zijn afgehaakt. ,,Ook 70.000 is nog altijd een heel mooi aantal”, zegt hoofdredacteur Christiaan Ruesink in een interview met Het Parool. Op het online betaalmodel VI Pro (sinds mei actief, voor 5 euro per maand) hebben 3.000 mensen zich geabonneerd.

NIEUWS EN GERUCHTEN

Het is een grappig ritueel in deze periode van transfergekte. Zodra een willekeurige voetbalclub een willekeurig niet-transfergerelateerd bericht op zijn social media post, reageren fans massaal met de eis om een bepaalde speler vast te leggen. Tottenham Hotspur dat via zijn sociale kanalen vrolijk wat fotootjes deelt van de afgelopen wedstrijd? Daar zitten Spurs-aanhangers nu helemaal niet op te wachten. ‘ANNOUNCE DAVINSON SANCHEZ’ reageren ze stuk voor stuk – vaak inderdaad in kapitalen om de eis nog wat kracht bij te zetten.

GREGORY SEDOC, NOS-analist bij WK atletiek

‘Voorbeeldanalist met stem, dictie en glimlach’ Gregory Sedoc stal tijdens het WK atletiek de harten van tv-recensenten, columnisten én kijkers. Als side-kick van presentatrice Dione de Graaff illustreerde Sedoc zijn analyses in de NOS-uitzendingen door in woord en gebaar uitleg te geven. ‘Een schatje met die leuke lach en prettige stem’, twitterde cabaretière Claudia de Breij.

Toch Olympische Spelen bij ARD en ZDF

Duitse tv-kijkers kunnen gerust zijn. ARD en ZDF hebben alsnog een sub-licentie kunnen kopen van de uitzendrechten voor de komende vier Olympische Spelen (Zomer en Winter). De eerste rechten blijven bij Discovery (Eurosport), dat vorig jaar 1,3 miljard euro betaalde voor alle uitzendrechten in Europa.

'KOOPJE'

NOS met vrouwenvoetbal voor ‘koopje’ op eerste rang ‘Beste koop 2017’, twitterde NOS-directeur Jan de Jong vorige week, verwijzend naar de kijkcijfers van het EK voetbal voor vrouwen. Hoeveel de NOS voor de uitzendrechten heeft moeten betalen, zei De Jong er niet bij. Afgezet tegen de televisierechten voor mannenvoetbal, zal de NOS vermoedelijk per tv-aansluiting nooit goedkoper uit zijn geweest.

Marco Knippen, journalist Noordhollands Dagblad

Marco Knippen, journalist Noordhollands Dagblad

‘Wereldnieuws’ maakt weinig los

Marco Knippen schreef vrijdag 4 augustus, een onthullende reportage over ‘sportslavernij en mensenhandel’ van atleten. Het verhaal verscheen in de kranten van de Holland Media Combinatie en kwam voort uit een samenwerkingsproject met de Duitse publieke omroep ARD en de Britse krant The Guardian.

TOPSPORT IS HYPE

Het is grappig dat die hele hype rond het afgelopen EK voetbal voor vrouwen precies samenviel met de maatschappelijke genderdiscussie. Op stations en in de trein mogen we niet meer worden aangesproken op ons geslacht, zijn we geen dames en heren meer. Maar de media in ons genderneutrale land werden de afgelopen weken gedomineerd door het vraagstuk of vrouwenvoetbal wel moet worden gezien als een volwaardige equivalent van het spelletje bij de mannen.

Aandacht afhankelijk van medaillekansen

Zomaar een vraag die we elkaar toespeelden aan de perstafels bij de WK in Boedapest die zeventien dagen duurden. Met hoeveel Nederlandse journalisten zullen we nog afreizen naar Gwangju in Zuid-Korea, als daar in 2019 de wereldkampioenschappen zwemmen (en waterpolo en aanverwante aquatische sporten) worden gehouden?

Boze fan FC Utrecht valt duo RTV Utrecht aan

Vooraf aan de voetbalwedstrijd voor de Europa League tussen FC Utrecht en Lech Poznan zijn donderdag 27 juli een verslaggever en cameraman van RTV Utrecht aangevallen door een supporter van FC Utrecht. De supporter is opgepakt. RTV Utrecht heeft aangifte gedaan.

Rob de Leede, media-manager bij EK vrouwenvoetbal

Rob de Leede, media-manager bij EK vrouwenvoetbal

‘Bewonderenswaardig hoe Miedema tijd neemt voor media’. In de laatste fase van het EK voetbal voor vrouwen is Rob de Leede de eerste verantwoordelijke binnen de UEFA voor alle media-aangelegenheden, uitgezonderd de zaken voor tv-rechtenhouders.

Een vak als oudedagsvoorziening

Zeven jaar had ik ze niet gezien, de vaste volgers van de Formule 1. En eerlijk is eerlijk, het weerzien met sommige collega’s op Silverstone was hartverwarmend. Zoals met de altijd vrolijke Belgen, de Brazilianen, de Portugese allesweter, de hartelijke Brit David Tremayne en natuurlijk de vertrouwde en nieuwe Nederlandse autosportjournalisten. Formule 1 is een sport die neigt naar verslaving. Het reizen naar de mooiste bestemmingen ter wereld, de opwinding in en naast de sport, de intriges, de aanwezigheid van sterren en VIP’s, de strijd om macht en de daarbij behorende bedrijfspolitiek van multinationals maken dit tot een walhalla voor journalisten.

Bep van Houdt overleden

Oud-sportjournalist Bep van Houdt is woensdag 19 juli op 77-jarige leeftijd overleden. Hij was ruim 55 jaar actief in de journalistiek, bijna drie decennia lang werkzaam voor Langs de Lijn en hij schreef vijftig jaar lang over tennis. Bep van Houdt publiceerde nog regelmatig over de historie van Sparta en behandelde juridische thema’s in het magazine Sport FM. Ook was Bep van Houdt nog actief voor de Sociëteit Olympisch Stadion.

Annemarie Postma, journaliste op EK vrouwenvoetbal

Annemarie Postma, journaliste op EK vrouwenvoetbal’.

Met het EK vrouwenvoetbal in Nederland beleeft Annemarie Postma momenteel een drukke periode. Al jarenlang is zij vast volger van het vrouwenvoetbal. Tijdens het EK werkt ze als verslaggeefster voor Voetbal International. Voor de bomdialisa.nl werd zij geïnterviewd door Lisa Deen.

We gaan van hype naar hype

Omdat ik vanaf 1963 in het vak zit, heb ik nogal wat ontwikkelingen meegemaakt waar de jongste generatie geen weet van heeft. Vooral de positie van de schrijvende pers veranderde enorm. Kopij werd ooit doorgebeld naar de steno, de telex was een ander hulpmiddel en voor de fax was er eerst nog de telecopier. En de gelayoute kopij van mijn blad Voetbal International werd jarenlang per treinbrief van Rotterdam CS naar NS-station Doetinchem gebracht waar drukkerij Misset resideerde. Daarna kwam de computer met z’n tempoverhoging en intussen bepaalt de mobiele telefoon met zijn tekst-, beeld-, blog- en vlog-informatie het sociale media-klimaat.

Daan Hakkenberg, verslaggever AD Sportwereld

Daan Hakkenberg, verslaggever AD

Met een spalkje terug in de Tour !

Op de tweede rustdag in de Tour de France trok een spalkje om de linker-wijsvinger van AD-verslaggever Daan Hakkenberg de aandacht van John Degenkolb, de Duitse ploegmaat van Bauke Mollema. ,,Hij herkende meteen wat mij was overkomen”, vertelt Hakkenberg, die op de eerste dag van de Tour bij een fietstocht ten val kwam en zich toen gedwongen zag naar huis te gaan. In de tiende etappe was hij alweer terug om zijn vierde Tour de France te voltooien.

KNVB slaat terug

Drie pagina’s vulde de Volkskrant vrijdag 14 juli met de top van de KNVB. De gekozen bondsvoorzitter Michael van Praag, een vrijwilligersfunctie, en de twee directeuren in vaste dienst van betaald- en amateurvoetbal vonden het tijd voor een openhartig weerwoord op de kritiek in de media op het beleid van de voetbalbond waarin ook het boetekleed werd aangetrokken. In de reacties op de media-kritiek richtte Van Praag zijn pijlen vooral op de Telegraaf.

Jeroen Adriaanse, Young AIPS Reporter bij EK Vrouwen

‘In vrouwenvoetbal kan ik mooi meegroeien’

Bij het EK vrouwenvoetbal zal Jeroen Adriaanse (19) uit Hellevoetsluis als ‘Young AIPS Reporter’ actief zijn. Hij is een van de zestien aspirant-journalisten die door de internationale organisatie van sportjournalisten zijn aangewezen om dagelijks verslag te doen over de ervaringen van het nationale team uit hun eigen land. Het EK begint zondag 16 juli en is uitgesmeerd over zeven Nederlandse stadions.

De compensatie komt later wel

Het is lekker doorwerken in de Tour de France. Net zoals het stevig aanpoten is op de Olympische Spelen, bij grote voetbaltoernooien, bij alle sportevenementen, waar ook ter wereld. Daar is niks mis mee trouwens. We hebben ooit voor dit leven gekozen, we weten wat de gevolgen zijn. Drie weken van huis, drie weken raggen van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Kriskras door Frankrijk rijden, zonder tachograaf in de auto. En als het even niet anders kan, onderweg een snelle hap eten in een Buffalo Grill of een tankstation langs de autoroute.

Vrouwensport

De beste Nederlander werd in de maandagse Touretappe naar Longwy 85ste, kortom een non-prestatie van ‘onze’ wielrenners, maar mijn Volkskrant publiceert gerust twee pagina’s over het mannenwielrennen in Frankrijk. Andere kranten doen het nog royaler.

Peter van Duijl, chef sportredactie AD

‘We zijn in een gat gesprongen’

Voor dagelijkse live-uitzendingen van de Ronde van Spanje moeten Nederlandse tv-kijkers een beroep doen op de VRT of Eurosport. Voordat de NOS-tv met beelden en reacties komt, doen AD.nl en de regionale kranten van de Persgroep op een eigen tv-kanaal al verslag van de Vuelta. ,,Wij zijn in een gat gesprongen”, zegt Peter van Duijl, chef sport AD.

De invallen van Joop Niezen

De invallen van Joop Niezen (ex bestuurs secretaris NSP en ex hoofdredacteur Voetbal International.

Met het ‘DeKreet van de dag’ zorgde Joop Niezen jaren terug bij menigeen voor een glimlach als zijn mailtje geopend werd. Plotseling bleven ze weg, sinds vorige week zijn de mailtjes terug. Zijn volgers kunnen constateren dat Niezen, 81 inmiddels, nog niets kwijt is van zijn scherpte die hij eerder etaleerde als hoofdredacteur van Voetbal International en voetbalverslaggever bij Langs de Lijn.

Wessel Penning, ex-sportchef AD

‘Het zijn maar grapjes’

Honderd uur Tour in drie weken

Traditioneel pakt de NOS weer flink uit met de Tour de France. Honderd uur op tv, honderd uur op de radio en dagelijks 24 uur online gedurende drie weken. Voor de omroeporganisatie zullen vijftig mensen actief zijn in Frankrijk. Bij Radio Tour de France maakt Gert van ’t Hof zijn debuut als presentator naast Robbert Meeder.

Zorgen over Qatar

Twee keer was ik er. In Qatar. Eén keer in verband met de jaarvergadering van de AIPS en één keer met de gehele AIPS-voetbalcommissie. En laat ik er meteen bij zeggen, dat laatste bezoek was op uitnodiging van het organisatiecomité van het WK 2022.

Verwachtingsjournalistiek

Sportjournalistiek is aan doorlopende verandering onderhevig en dat is maar goed ook. De wereld wijzigt in rap tempo en radio, tv, websites en kranten moeten mee in die maalstroom van zich voortdurend wijzigende omstandigheden.

Fotografen moeten wijken voor vloggers bij NK turnen

Bij het NK turnen in Rotterdam Ahoy waren beroepsfotografen veroordeeld tot een plaats aan de rand van de vloer, vlak voor de tribunes. Vanaf het middenterrein hadden een vijftal zogeheten crew-fotografen, vlogger Enzo Knol met cameraman en nog een vlogger wel de beschikking over ideale posities ten opzichte van de diverse toestellen.

Annette Gerritsen volgt Ireen Wüst als schaduw voor docu

Annette Gerritsen blijft de schaatsbanen trouw, ook nu ze in december 2016 is gestopt en inmiddels zes maanden zwanger is. Als documentairemaakster volgt de voormalige schaatsster sinds april leeftijdsgenote Ireen Wüst op haar pad naar de Olympische Winterspelen, volgend jaar februari in Zuid-Korea.

Geen weg terug

Het voetbalseizoen zit erop en ik heb ervan genoten. Niet alleen van het spel zelf, maar haast net zozeer van het feit dat dit spel éíndelijk een belangrijke stap richting vernieuwing heeft gezet. Want dat is misschien wel de voornaamste conclusie van het voetbalseizoen 2016-2017: de sport heeft gekozen voor de toekomst. Doellijntechnologie en de videoscheidsrechter deden hun definitieve intrede. Er is geen weg terug meer.

Klacht bij Europees Parlement over mediabeperkingen

Namens de mondiale organisatie van sportjournalisten AIPS is bij het Europees Parlement in Brussel een petitie ingediend met het verzoek om een onderzoek naar beperkingen voor de media. Het betreft twee evenementen, het EK voetbal in 2016 en het WK handbal in januari 2017. Beide evenementen waren in Frankrijk.

Marcella Mesker, tenniscommentator NOS

‘Mensenmensentaal’, mag tegenwoordig op tv, zegt tennis-commentator Marcella Mesker in een groot interview met Rik Spekenbrink in het AD. Mesker (58), de enige vrouwelijke commentaarstem bij sport op de NOS, deed in de afgelopen weken voor de 29ste keer verslag op Roland Garros. Bij haar verslaggeving kan zij gebruik maken van een ruime ervaring op topniveau. Twee keer stond ze op de 31e plaats van de wereldranglijst.

Een subtiel verschil

Hou u vast. Sportjournalisten hebben een taak. Die taak bestaat uit het promoten van de sport. De voornaamste reden: wij als journalisten zijn erbij gebaat dat het de sport goed gaat, we eten er immers allemaal van.

Wytse van der Goot, tv-verslaggever

Wytse van der Goot, tv-verslaggever

Hij aarzelde niet toen Remko Terlouw, hoofd sport bij SBS6, hem belde. Wytse van der Goot (34) zei meteen ja op de vraag of hij het live-verslag wilde doen bij de interlands van het Nederlands voetbalelftal tegen Marokko en Ivoorkust. Zo kreeg Oranje op SBS6 een nieuwe stem na tien jaar Leo Oldenburger

Daphne Koster wil gelijke behandeling

Voormalig voetbalinternational Daphne Koster dringt aan op meer gelijke behandeling voor mannen en vrouwen in de sportverslaggeving. ,,Mannenvoetbal is de norm. Waarom wordt wel steeds over het Nederlands elftal gesproken als het de mannen betreft en is het bij de vrouwen expliciet Nederlands vrouwenelftal?”, zei Koster in het radioprogramma De Perstribune. Hoe het wel kan of moet, kon ook zij niet meteen zeggen.

Nut van persconferentie wordt betwijfeld

Het nut van een persconferentie met beide trainers na afloop van voetbalwedstrijden, wordt steeds meer in twijfel getrokken. Dat kwam naar voren bij een bijeenkomst in Eindhoven van de NSP met persvoorlichters van eredivisieclubs. In de eerste divisie hebben sommige clubs de persconferentie al geschrapt. Van de eredivisieclubs heeft Vitesse er onlangs ook van afgezien en heeft Ajax bij bekerwedstrijden dit onderdeel ook al laten vallen.

Euforie

Nederland heeft er een groot sportman bij en de voorpagina’s van de kranten kleurden daarom op de laatste maandag van mei grotendeels roze. Er waren ook foto’s van Girowinnaar Tom Dumoulin in zijn roodwitblauwe tijdritpak, de momentopname toen hij zich welgeteld een halve tel zeker wist van de overwinning in de Ronde van Italië.

Bennie Ceulen, mediaman Sunweb-ploeg

Bennie Ceulen, mediaman bij Sunweb-ploeg

Hij kreeg eerst Mark Rutte aan de telefoon en vervolgens de adjudant van de koning. Bennie Ceulen gaf de telefoon meteen door aan Tom Dumoulin, pal na diens triomf in de Giro, nog voor de huldiging. Eerder al had hij geregeld dat staatssecretaris Martin van Rijn in de auto pal achter Dumoulin de tijdrit kon volgen. Bennie Ceulen is méér dan mediaman voor de Sunweb-ploeg. Hij is evenzeer regelaar én beschermengel van Tom Dumoulin.

Giro kijkcijferhit

Met de exclusieve uitzendrechten van de Giro d’Italia trekt Eurosport honderdduizenden tv-kijkers meer dan tot nu toe. De tijdrit die door Tom Dumoulin werd gewonnen, trok in Nederland 435.000 kijkers. Zondagmiddag zijn 397.000 kijkers geregistreerd. De etappe die Dumoulin zaterdag in de slotklim won, werd door 297.000 mensen live bekeken. Het zijn ongewoon hoge getallen voor Eurosport.