NIEUWSOVERZICHT

Penning schrijft boek over (bijna) 80-jarige levenskunstenaar Willem van Hanegem

Hij moet (in februari) nog 80 jaar worden, maar desondanks is van de hand van zijn ghostwriter Wessel Penning nu reeds een boek verschenen over het bijna 80-jarig voetbalfenomeen Willem van Hanegem.

'Net als andere sporten wordt ook tennis overschaduwd door voetbal'

Sportjournalist en tekstschrijver Jon Visbeen is verknocht aan tennis en is na een lange loopbaan bij het ANP en De Telegraaf nu actief voor onder andere TENNiS Magazine. Dit is volgens hem een old school glossy blad, dat gezien mag worden. Deze week verschijnt het slotnummer van 2023.

Veenendaalse sportfotograaf Andre de Heus door verkeersongeluk om het leven gekomen

Op 67 jarige leeftijd is freelance sportfotograaf Andre de Heus op 13 november plotseling overleden door een verkeersongeval vlak voor zijn huis in Veenendaal. De Heus was vorig week nog aan het fotograferen namens het ANP bij het NK judo in Almere.

'Wonder dat er geen slachtoffers vielen bij Feyenoord-Ajax'

De bekerwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax in april van dit jaar - bekend van het aanstekerincident met Davy Klaassen - had op de tribunes zomaar kunnen uitlopen op een ramp.

Voormalig NOS-commentator Rob Kerkhoven overleden

Rob Kerkhoven, voormalig NOS-commentator en bondscoach van de Nederlandse zwemploeg, is op 86-jarige leeftijd in zijn woonplaats Hengelo overleden. Kerkhoven stond ook aan de wieg van de FBK-games in Hengelo, zo berichten zowel NOS als Tubantia.

Een lesje in nederigheid

Net op de dag dat Wout Weghorst op een heel vervelend toontje de integere NOS-verslaggever Arman Avsaroglu stond af te zeiken, was het overlijden van Ruud Geels wereldkundig gemaakt. Gewoon toeval? Of wilde het universum ons iets vertellen?

Onderzoek werkcultuur NOS Sport: ‘Investeren in een nieuwe visie op leiderschap’

Naar aanleiding van verschillende meldingen van 'grensoverschrijdend gedrag' op de redactie van NOS Sport dient er 'meer helderheid te komen in besluitvorming en standaardisatie van (personeels)beleid'.

De Galan schrijft ‘het onthullende verhaal over de crisis bij Ajax van binnenuit’

Van de hand van journalist, schrijver én Ajaxsupporter Menno de Galan is vorige week het boek ‘Ajax in crisis’ verschenen. Daarin beschrijft hij naar eigen zeggen ‘van binnenuit’ hoe de club de afgelopen maanden in een neerwaartse spiraal terecht kwam.

16 landstitels Feyenoord beschreven in boek van 4,5 kilo

Onder de titel ‘16 keer uit eigen kracht!’ heeft de gepensioneerde Feyenoordsupporter Henk van den Dungen (1957) de landstitels van zijn favoriete club beschreven in een 4,5 kilo wegend boek

Content creators

Elke week komt er via de mailbox wel een aantal aanvragen voor een NSP-kaart of voor een bijzondere accreditatie binnen. Over het algemeen, zo leert de ervaring, zijn dat onzinaanvragen van mensen die in de sportjournalistiek niets te zoeken hebben. We houden de boot dus meestal ferm af wanneer in de gevraagde toelichting niet geheel duidelijk wordt wat de reden voor de aanvraag is.

‘In elke international van Sint Maarten schuilt een aardig verhaal’

Dick Teunen is contentmanager bij FC Utrecht. Ook is hij als hobbyist zeer begaan met Nederlandse voetballers in kleine en buitenissige voetbalcompetities. Daarnaast ook onbezoldigd perschef van het nationale voetbalelftal van Sint Maarten,

Judoka’s teerden op rivaliteit

Eind deze week komt het boek ‘Eeuwige band’ uit, met de verhalen van 35 Nederlandse (ex-)topjudoka’s en coaches. De auteurs zijn Hans Klippus en Marjolein van Unen.

Boek over ADO deel 12 in reeks Kick

‘Een voetbalvertoning’ werd het genoemd in de kranten en door de KNVB - de allereerste wedstrijd met Nederlandse profvoetballers van buitenlandse clubs in eigen land. Op 26 juli 1953 in Wassenaar was dat het geval, een jaar vóór de invoering van het betaald voetbal.

Boek over culttrainer Simon Kistemaker krijgt vervolg

Het boek De Kist over de in november 2021 overleden voetbaltrainer Simon Kistemaker krijgt een vervolg. ’Het verhaal gaat verder waar het vorige boek eindigde’, zegt auteur Yoeri van den Busken in Voetbal International. In de nieuwe versie komt met name aan bod wat Kistemaker na zijn overlijden op 81-jarige leeftijd nog heeft losgemaakt,

Documentaire over Acht van Chaam

De Acht van Chaam, de oudste profwielrenwedstrijd in Nederland, krijgt een documentaire. De film gaat op 24 november in première in Het Chaamsche Wapen. De broers Paul en JW Schram hebben de film gemaakt met cineast Frank van Osch.

Keuze uit 1871 inzendingen voor AIPS Sport Media Awards

Voor de zesde editie van de AIPS Sport Media Awards moet de jury kiezen uit 1871 inzendingen afkomstig uit 141 landen. Vorig jaar waren dat er 1730 uit 138 landen. Voor de selectie van een longlist heeft de jury twee maanden tijd. Later wordt de longlist teruggebracht tot achtereenvolgens shortlist en een top 10.

BOEKEN

Als sportjournalist ontmoette Maarten Bax diverse grootheden in de sport. Zijn ervaringen heeft hij vastgelegd in het boek met als titel: Achter de schermen – een leven als sportjournalist. Hij kondigde het boek aan op zijn Facebook-pagina.

Waren er maar meer mensen zoals springruiter Jur Vrieling

Je bent een succesvol springruiter, je vormt een onafscheidelijk duo met je toppaard, je hebt twee jaar voor de Olympische Spelen een zilveren medaille gewonnen met het landenteam en je ligt prima op koers om in 2024 in Parijs de eerste teammedaille in 12 jaar tijd voor de Nederlandse springsport te veroveren.

Nando deelt niet alle geheimen met Dione

Nando deelt niet alle geheimen met Dione

Boekenschrijvers en medewerkers aan tv-programma’s zijn gewilde gasten in de Wielercafés, die in veelvoud worden georganiseerd. Liefhebbers van de wielersport horen daar graag, wat bekende gezichten uit de media buiten de camera over wielrennen weten. In het Brabants Wielercafé in Oss ging het ook over de geheimen die Dione de Graaff en Nando Boers door hun werk voor elkaar moeten hebben.

Door Henk Mees

Sport en politiek.

De voorbije week kwam met de officieuze toewijzing van het WK voetbal van 2034 aan Saoedi-Arabië weer eens het gewicht van politiek in de sport boven. De machinaties achter de schermen, meestal ver weg, zijn lang niet altijd even duidelijk. Boven op zulk nieuws zitten, de personen kennen die aan de knoppen draaien, helpen zulke zaken te duiden.

Govert van Brakel schrijft biografie over eerste sportverslaggever op radio

Govert van Brakel schrijft biografie over eerste sportverslaggever op radio 

‘Han Hollander kon met mooie praatjes het publiek binden’

Han Hollander (1886-1943) was in 1928 de eerste sportverslaggever op de radio in Nederland. Govert van Brakel (74), onder meer oud-verslaggever en presentator van Langs de Lijn, Met het Oog op Morgen en het Radio 1 Journaal verdiepte zich in het leven van Hollander dat bruut eindigde in het vernietigingskamp van Sobibór. De biografie verschijnt in 2024 bij uitgeverij Balans.

Verfwolk zorgt voor schade

Voor aanvang van de eredivisiewedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax, afgelopen zondag, werd er vanuit het supportersvak rode verf richting het speelveld gespoten. De apparatuur van fotograaf Ronald Hoogendoorn kreeg de volle laag, en ook Ronald zelf zag meer rood dan hem lief is. 

Ayolt Kloosterboer (NOS) treedt toe tot NSP-bestuur

De grootste sportredactie van Nederland, die van de NOS, wordt binnenkort weer vertegenwoordigd in het bestuur van de Nederlandse Sport Pers (NSP). Ayolt Kloosterboer, sinds 2000 lid van de sportredactie van de Nederlandse Omroep Stichting, heeft toegezegd bestuurslid van ons negentig jaar oude vereniging/stichting te worden,

Hélène Hendriks en Noa Vahle winnen tv-prijzen

Sportverslaggeefster Noa Vahle (23) is bij de uitreiking van de Gouden Televizier-Ring uitgeroepen tot het grootste talent van het jaar.  De Televizier-Ring in de categorie Presentator ging dit jaar naar Hélène Hendriks (43), eerder door de NSP uitgeroepen tot Sportjournalist van het Jaar 2018.

Helden Magazine overgenomen door uitgever Roularta Media Nederland

Roularta Media Nederland neemt Helden Magazine over, zo heeft het concern in een persbericht bekendgemaakt. De overname past volgens Roularta bij de ambitie om zijn positie op de Nederlandse magazinemarkt verder uit te bouwen.

De Sportfoto van het Jaar krijgt een nieuwe dimensie in een groter geheel

De Sportfoto van het Jaar krijgt een nieuwe dimensie in een groter geheel

Het jaarlijks terugkerende evenement rond de jaarprijzen van de NSP gaat op de schop. De NSP treedt toe tot een nieuwe stichting, waarvan het onderstaande persbericht maandag 23 oktober verscheen.

Het bericht luidt als volgt:

“Pia Dijkstra en Anneke van Zanen-Nieberg juryvoorzitters Nieuwsfoto en Sportfoto van het jaar 2023

Voormalig Tweede Kamerlid en presentator van het NOS Journaal Pia Dijkstra is de juryvoorzitter van de Nieuwsfoto van het jaar 2023. NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg gaat de jury leiden van de Sportfoto van het jaar. Beide prijzen worden in januari 2024 voor de eerste keer uitgereikt, in het stadhuis van Den Haag.

Herbert Dijkstra gaat met schoolvriend en een reeks schaatsverhalen het theater in

Herbert Dijkstra gaat met schoolvriend en een reeks schaatsverhalen het theater in

‘Vergeleken met Jan Vayne ben ik natuurlijk een prutser’

 Op 9 november staat sportcommentator Herbert Dijkstra samen met pianist Jan Vayne in het Atlas Theater in Emmen op de planken voor de eerste van een reeks voorstellingen, waarin schaatsanekdotes  worden afgewisseld met pianomuziek. Het Schaatstheater Onderweg is een vervolg op het succes van de 20 eerdere voorstellingen van Wielertheater Onderweg, waarvan Dijkstra wegens omstandigheden slechts een deel kon vervolmaken.

Op de schop

De prijs voor de Sportfoto van het Jaar gaat op de schop, zo valt elders in deze Nieuwsbrief te lezen in de rubriek Evenement. En dat heeft meteen ook gevolgen voor onze andere jaarprijzen.

Want de afgelopen jaren waren we na een periode van een zwervend bestaan (Restaurant Waalhaven op Rotterdam Airport, de Coolste Baan in Amsterdam, op Papendal bij NOC*NSF) steeds te gast bij De Nederlandse Loterij in Rijswijk, waar we onze prijswinnaars op de diverse terreinen konden huldigen.

Rolmodel?

Het duurt nog even voordat Rico Verhoeven eindelijk weer eens in de ring verschijnt. Zijn eerste echte partij na twee jaar staat voor 4 november gepland. Toch zijn er op televisie alweer stoere reportages over hem getoond en in verscheidene kranten en op websites grote verhalen verschenen. Wat een ophef over een kickbokser die aangesloten is bij een commerciële organisatie, Glory, die zijn kampioenen gemakshalve ‘wereldkampioenen’ noemt

Robèrt Misset keert als sportchef bij NU.nl terug in de sportjournalistiek

Robèrt Misset is met ingang van 1 december de chef van de sportredactie van NU.nl. Hij komt over van de Volkskrant, waar hij 21 jaar verslaggever was. Misset staat in de sportjournalistiek bekend als een echte verhalenverteller. Hij maakte als allround sportjournalist vele interviews, reportages en analyses.

Inzenden voor AIPS Sport Media Awards 2023

Inzendingen voor de zesde editie van de AIPS Sport Media Awards 2023 zijn tot 4 november welkom. Aan het jaarlijkse prijzenfestival voor sportjournalisten en -fotografen van de wereldomspannende organisatie voor sportjournalisten zijn fraaie prijzen verbonden.

Het Schot van Leon en de reactie van Jacob

Gebaseerd op cijfers van het CBS zijn er in Nederland ongeveer 400.000 mensen die een van de vele hippische takken actief beoefenen. De jaarlijkse omzet van geheel hippisch Nederland bedraagt drie miljard euro. Er zijn ruim 10.000 mensen fulltime werkzaam in de Nederlandse paardenwereld.

Van Nistelrooy niet naar Ajax en vader Jan vindt zoon Youri beter

In een volgepakt Patronaat hoor je nog eens wat tijdens de jubileumeditie van De Grote Hi-Ha-Hondelul Voetbal Show. Ruud van Nistelrooy die terloops en gedecideerd roept dat Ajax hem niet hoeft te bellen in het geval Maurice Steijn de laan wordt uitgestuurd, ook niet na aandringen vanuit het Haarlemse publiek.

Een eeuw liefde voor atletiek

,,AV’23 - 100 jaar liefde voor atletiek” is de titel van het boek dat ter gelegenheid van het jubileum van de Amsterdamse vereniging is verschenen. Het beschrijft de geschiedenis van de roemruchte club, met als sportief hoogtepunt het wereldrecord op de 100 meter dat de AV’23-er Chris Berger in 1934 in Amsterdam liep (10,3 seconden).

‘Ze zeiden: We dachten dat we door de hele wereld in de steek waren gelaten’

‘Ze zeiden: We dachten dat we door de hele wereld in de steek waren gelaten’

Frits Barend is samen met collega Jan van der Putten in Buenos Aires diverse malen onderscheiden voor zijn moedige optreden tijdens het WK 1978 in Argentinië, waar hij aan het slotbanket juntaleider Jorge Videla durfde aan te spreken op de verdwijning van naar schatting 30.000 tegenstanders van zijn verderfelijke regime. Aan het einde van zijn reis kijkt hij terug op een ‘overweldigend eerbetoon’.

Alternatief voor hotels in Parijs: Camping de Paris

Veel geaccrediteerde journalisten hebben ongetwijfeld hun hotels voor het verblijf tijdens de Olympische Spelen in Parijs al geboekt, maar voor wie dat nog niet heeft gedaan heeft fotograaf Soenar Chamid wellicht een bruikbaar alternatief: een plek op Camping de Paris.

Het merkwaardigste sportevenement van Nederland

Er is een sportevenement in Nederland waar jaarlijks dik 60.000 mensen per dag op af komen, maar waar pakweg 95% procent van de toeschouwers geen idee heeft wie de winnaar is. Of wie al die deelnemers zijn die bijna hinderlijk langs komen draven.

De perstent als gezellige afterpartyplek in Boekelo

De perstent als gezellige afterpartyplek in Boekelo

De Military Boekelo is één van de grootste hippische topsportevenementen van het land. Jaarlijks trekt op die ene zaterdag begin oktober een colonne van zo’n 60.000 bezoekers door het fraaie Twentse coulisselandschap, voor een mix van Business, Pleasure en Topsport. 

Toch trok dat laatste onderdeel in de 52ste editie bitter weinig aandacht van de Nederlandse sportpers. Enkel de sportredacties van - hoe kan het ook anders - De Twentsche Courant Tubantia en buurman De Stentor gaven acte de presence op de dag van de populaire crosscountry.

Olympisch Stadion Athene tot nader order gesloten

Het Olympisch Stadion in de Griekse hoofdstad Athene is tot nader order gesloten omdat het dak de veiligheidstests niet doorstond, meldt website Inside The Games. Het stadion, dat ruimte biedt aan circa 70.000 toeschouwers, was het toneel van de openings- en sluitingsceremonies van de Olympische en Paralympische Spelen van 2004.

De EK Wielrennen in Drenthe smaken naar meer

De EK Wielrennen in Drenthe smaken naar meer

Wie ik vorige week ook sprak, de Europese kampioenschappen wielrennen in Drenthe werden vrijwel steevast bestempeld als een succesverhaal. Mooie kampioenen, interessante koersen, Nederlands succes en een volgens sommigen WK-waardig parcours. Wat wil een wielerliefhebber nog meer?

Nieuw boek van Yoeri van den Busken in aantocht over Marianne Timmers missie

In november, cadeaumaand bij uitstek, verschijnt het nieuwe boek van de hand van Yoeri van den Busken over de gezondheidsmissie van drievoudig olympisch kampioene Marianne Timmer.

Kicker herovert koppositie Duitstalige sportsites

Voetbalwebsite Kicker heeft de koppositie op de ranglijst van Duitstalige sportsites herwonnen. In de maand augustus kwam de vaste koploper onder de Duitse websites op sportgebied uit op een kleine 244 miljoen bezoekers.

Komedie

Het zal de winter van 2008 geweest zijn. Er lag in elk geval sneeuw. Samen met een hele horde nerveuze persmensen stond ik te blauwbekken bij de fly-over van de Amsterdam ArenA. Iemand had een thermoskan koffie meegenomen omdat niemand even wilde wegglippen, bang om Het Moment te missen. Piesen deden we in de berm.

Eurobaseball 2023 in Tsjechië maakt aanpassingen voor media na klachten

.De organisatie van Eurobaseball 2023 in Tsjechië heeft enkele aanpassingen gedaan aan de werkomstandigheden naar aanleiding van klachten van fotografen. De NSP stuurde namens hen (onder wie Henk Seppen) een brief aan de Europese honkbalbond waarin een aantal grieven werden geuit over de werkomstandigheden voor sportfotografen.

Ongewild de oudste NSP-voorzitter

Twee weken geleden werd ik, ook tot mijn eigen verrassing, benoemd tot voorzitter van ‘onze’ Nederlandse Sport Pers, ons belangenplatform, ons vakgroep, ons thuis in de journalistiek. In het voorjaar stopte Marco Knippen (ex-Trouw, ex-NHD) volgens plan met het voorzitterschap.

Nieuw boek van Charles van Commenée: ‘Topsport is niet woke’

Komende vrijdag (vrijdag 29 september) wordt het Handboek Topsport van de hand van topcoach Charles van Commenée officieel gepresenteerd in Amsterdam. De sportief directeur van Team Jumbo-Visma, Merijn Zeeman, zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Belgische Arena Group probeert Nederlandse stadions te exploiteren

Drie Nederlandse BVO's zijn met de Belgische The Arena Group een overeenkomst aangegaan voor de exploitatie van hun stadions op niet-wedstrijddagen. Het in Gent gevestigde bedrijf zegt daarmee in België succesvol te zijn en dat ook in Nederland te willen uitproberen.

Het zou ook zomaar de allerlaatste show ooit kunnen zijn’

Met hun De Grote Hi-Ha-Hondelul Voetbal Show stappen initiatiefnemers Edwin Struis, Dick Sintenie, Paul Onkenhout en Simon Zwartkruis op vrijdag 6 oktober het podium van een uitverkocht Patronaat in Haarlem op.

NSP legt fotografen nogmaals afspraken omtrent warmlopen uit

In een brief aan alle voetbalfotografen heeft de NSP nogmaals de geldende afspraken tussen KNVB en clubs uitgelegd voor wat betreft het warmlopen. Aanleiding is de regelmatige ontvangst van klachten, opmerkingen en verwijten over het warmlopen van spelers recht voor de lenzen van sportfotografen

Dark Side

Maandag hadden ik en de andere nieuwe collega’s net de eed afgelegd, toen de hoofdofficier op het parket Noord-Holland zich nog even tot mij richtte en terloops vroeg of ik ook van die opmerkingen had gehad, dat ik naar ‘de andere kant’ was overgestapt. ‘Zo zeggen ze dat toch in de journalistiek, niet?’

Mossink nieuwe hoofdredacteur NU.nl, Rypke Bakker tijdelijk sportchef

Lindsay Mossink is benoemd tot nieuwe hoofdredacteur van NU.nl en Rypke Bakker zal voor de duur van drie maanden de naar VI vertrokken Michel Abbink vervangen als sportchef. Er loopt een sollicitatieprocedure voor een nieuwe chef van de sportredactie.

Accommodatie voor OS Parijs uiterlijk eind deze week regelen

Nieuwsorganisaties en freelancers met een accreditatie voor de Olympische Spelen in Parijs wordt geadviseerd het voorstel voor de aangeboden hotelaccommodatie uiterlijk aan het eind van deze week (15 september) te accepteren.

Journalist en verzamelaar van ‘Olympische meuk’ Maarten Westermann overleden

In de leeftijd van 70 jaar is journalist en schrijver Maarten H.J. Westermann overleden. De veelzijdige Westermann werkte als freelancer voor tal van sportuitgaven van Arko Sports Media.

Journalisten kunnen weer inzenden voor de Golfpersprijs 2023

De organisatie van de sinds 1997 bestaande jaarlijkse Golfpersprijs nodigt collega’s uit om met hun beste journalistieke werk mee te dingen naar de prijs voor de jaargang 2023. De prijs is een gezamenlijk initiatief van de NGF, NVG, PGA Holland en NVGJ, de Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten.

Mark van den Heuvel tekent levensverhaal Henk Grol op

Vorige week verscheen het boek Focus, waarin Mark van den Heuvel het levensverhaal beschrijft van de soms maniakaal gedreven judoka Henk Grol. In dat boek wordt de vraag gesteld en beantwoord ‘hoe het kon gebeuren dat de beste judoka ter wereld nooit wereld- of Olympisch kampioen is geworden?

Bas Timmers beschrijft Duitse cultclub Union Berlin

Journalist Bas Timmers, expert op het gebied van Duits voetbal, heeft een boek geschreven over de door hem bewonderde cultclub Union Berlin. Timmers verhuisde in 2012 naar de Duitse hoofdstad en is sindsdien seizoenkaarthouder.

Grote ‘mediahonger’ naar de Olympische Spelen in Parijs 2024

Grote ‘mediahonger’ naar de Olympische Spelen in Parijs 2024

De mediadirecteur van het IOC zei het tijdens de World Press Briefing in Parijs met hoorbare verbazing in haar stem: “Er is een mediahonger zo groot als die ik nog nooit eerder zo heb ervaren”, sprak Lucia Montanarella, namens IOC belast met alle mediazaken tijdens de Olympische Spelen, vorige week in het Pullman Hotel in Montparnasse.

VI's Simon Zwartkruis volgde AZ O-20 naar La Bombonera

Simon Zwartkruis, sportjournalist bij Voetbal International,vloog vorige week naar Buenos Aires om de finale van UEFA Youth League tussen AZ – Boca Juniors bij te wonen. Hij en zijn collega's Jeroen Haarsma (Noordhollands Dagblad) en Charlie Bootsman (The Media Brothers) behoorden tot het selecte gezelschap vertegenwoordigers dat deze unieke finale van nabij volgde. Zwartkruis laat zijn licht schijnen op de sfeer, de ontvangst en de beroerde begeleiding van de media. Maar dankzij AZ's Wiebe Nelissen kwam veel uiteindelijk toch goed.

Voormalig NSP-voorzitter en chef Telesport Charles Taylor (1943-2023) overleden

Voormalig NSP-voorzitter en chef Telesport/De Telegraaf Charles Allen Taylor is op 25 augustus op 80-jarige leeftijd overleden. Taylor leidde de sportredactie van De Telegraaf van 1977 tot 2005 en hanteerde de voorzittershamer van de stichting Nederlandse Sport Pers van 2005 tot 2007.

Journalisten op WK atletiek zetten records met sprints door trappenhuizen

Journalisten op WK atletiek zetten records met sprints door trappenhuizen 

Hoog in het stadion was het bloedheet, eigenlijk te warm om te werken. Maar daar kon de organisatie van de Wereldkampioenschappen Atletiek nou net even niks aan doen. Al het andere was door de Hongaren verbazend goed geregeld.

Door Willem Held

Collega’s maken afscheidsboekje voor Ivo op den Camp

Autosportverslaggever Ivo op den Camp (64) heeft tijdens een diner aan de vooravond van de Grand Prix op het circuit van Zandvoort afscheid genomen van de collega’s en coureurs met wie hij in zijn loopbaan over de wereld is gereisd.

Fabian van der Poll verlaat NSP én sportjournalistiek

Interimvoorzitter Fabian van der Poll verlaat de NSP, de sportjournalistiek en de redactie van VI.nl en gaat per 1 september aan de slag als persvoorlichter bij het Openbaar Ministerie in Haarlem.

Soenar Chamid onderscheiden wegens veelvuldig WK-bezoek

Sportfotograaf Soenar Chamid is vorige week in Boedapest in het zonnetje gezet wegens hardnekkig en serieel bezoek aan wereldkampioenschappen atletiek.

Argentinië eert Frits Barend wegens protesten tegen voormalig regime-Videla

Journalist Frits Barend, cabaretier Freek de Jonge, oud-voetballer Oeki Hoekema en vier andere Nederlanders hebben een onderscheiding gekregen voor hun protest tegen het voormalige regime in Argentinië en de strijd voor mensenrechten, meldt Trouw.

Stroom boeken over Max Verstappen niet te stoppen

Onder de titel ‘Max Verstappen: Niet te stoppen’ is deze week het zoveelste boek over de Nederlandse kampioen in de Formule 1 verschenen. Het boek is van de hand de Britse autosportjournalist Mark Hughes en is naar het Nederlands vertaald door Linda Vermeeren.

Drama op het tartan

Drama stond er als kop boven de tv-recensie in de Volkskrant van de hand van Arno Haijtema die volgens mij het berijden van zijn Pedelec al als sport beschouwt. Het onderkopje op die donderdag 24 augustus luidde: ‘Atletiek is van alle sporten de hoogste vorm van theater en de registratie levert de mooiste televisie op.’

De vonk van de US OPEN

Het is twintig jaar geleden, bedacht ik me terwijl ik in mijn vakantie eindelijk tijd had om wat te lezen in het boekwerk Trailblazers: The unmatched story of women’s tennis van Billie Jean King dat al twee maanden op mijn bureau lag. Twintig jaar geleden alweer dat ik een once in a lifetime trip naar de US Open aan mij voorbij zag gaan.

F1-afscheid na 714 vluchten en 1638 hotelnachten

F1-afscheid na 714 vluchten en 1638 hotelnachten

Ivo op den Camp (64) houdt er in het zicht van de derde wereldtitel van Max Verstappen mee op als sportverslaggever en vaste Formule 1-watcher namens De Limburger. Hij gaat van een vervroegd pensioen genieten. Op den Camp is de enige schrijvende Nederlandse journalist die de opkomst van zowel Jos als Max Verstappen van nabij heeft gevolgd.

WK-voetbal down under, een bijzonder avontuur

WK-voetbal down under, een bijzonder avontuur

Met een select gezelschap journalisten (mannen én vrouwen) - Tjeerd Wiersma (ANP), Jeroen van Barneveld (Nu.nl), Steven Kooijman (De Telegraaf), Tim Hartman (Algemeen Dagblad), Fresia Cousiño Arias (ESPN), Frank Wielaard, Rivkah op het Veld en Susanne Morren (allen NOS) - volgde ik het Oranje van bondscoach Andries Jonker tijdens het WK-voetbal in Nieuw-Zeeland en Australië. Of beter gezegd: mócht ik het WK volgen.

Geen vrees voor AI-sportsite zonder vlees en bloed

Een nieuw voetbalseizoen en meteen een nieuw en verrassend geluid. Bij het maken van de eerste nieuwsbrief na de zomerstop – ditmaal zonder de vaardige hand van Henk Mees – zaten we hier op het NSP-kantoor in Den Haag toch even met de handen in het dunne haar.

Mediahuis lanceert sportsite Resport.nl door toepassing kunstmatige intelligentie

Mediahuis Nederland heeft dinsdag de door AI-gedreven sportnieuwssite Resport.nl gedreven. De inhoud wordt samengesteld op basis van ANP-sportberichten en het ChatGPT4-algoritme, aldus Mediahuis in een persbericht.

Reeks veiligheidsaanbevelingen voor duels in betaald voetbal

In overleg met clubs, KNVB, ESPN en NSP zijn een reeks aanbevelingen opgesteld ter verbetering van de veiligheid van fotografen, cameramensen en journalisten in voetbalstadions. Doel is het gooien van voorwerpen, vuurwerk en bier naar werkende media langs het veld te voorkomen en bij eventuele schades te komen tot een vlotte afhandeling.

Fotograferen op UEFA EK vrouwen U19 achter manshoge boarding

Terwijl aan de andere kant van de wereld het WK voetbal voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland fantastisch in beeld werd gebracht, was het voor het aanstormend talent deze zomer in België behelpen. Althans, zo bemerkte fotograaf Remko Kool (ProShots) op het EK voetbal voor vrouwen onder 19 jaar.

Roboticket als accreditatie voor media in Belgische voetbal

Onze Belgische zusterorganisatie Sportspress.be introduceert in het nieuwe voetbalseizoen een zogenoemd Roboticket. Dit Roboticket moet voor uniformiteit zorgen in de accreditaties in het Belgisch profvoetbal.

FC Barcelona verkoopt deel mediabelangen en gaat daarmee naar de beurs

De Spaanse voetbalclub FC Barcelona wil een nieuw contentcreatiebedrijf onder de naam Barça Media naar de technologiebeurs Nasdaq in New York brengen. Daarmee hoopt voorzitter Joan Laporta nieuwe inkomsten voor de club te genereren, die al geruime tijd op zoek is naar extra inkomsten voor de dure huishouding.

NOS Sport evalueert uitzending Studio Voetbal naar aanleiding uitspraken over Maurice Steijn

NOS Sport gaat de eerste uitzending van het seizoen van Studio Voetbal evalueren naar aanleiding van de gewraakte uitspraken van Pierre van Hooijdonk over Ajax-trainer Maurice Steijn.

‘Aan alles moet weleens een eind komen’

Zeven jaar lang was de inhoud van deze website en nieuwsbrief in de vertrouwde handen van Henk Mees, gemoedelijke Bosschenaar met een kritische blik naar de sport en de sportverslaggeving. Deze zomer vond hij het moment gekomen om zijn taken over te dragen aan iemand uit een jongere generatie. Vandaar dat we ditmaal Henk Mees In The Spo®tlight zetten.

Fluwelen handschoentjes

Ik heb me best vermaakt met het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. Irritant was wel het gebruikelijke geroep van de alom bekende voorvechters van het vrouwenvoetbal in de media om meer, meer, meer.

Het gevaar van eenheidsworst

Mijn laatste Schot voor de boeg. Het is een afscheid van een tijdperk, in dubbel opzicht. Niet alleen stopte ik vorige maand als voorzitter van de Nederlandse Sport Pers, maar na meer dan een kwart eeuw stapte ik ook uit de sportjournalistiek.

Onderzoeksbureau GfK: Onlinebereik sportnieuws groeit verder

Het aantal mensen dat het sportnieuws online volgt is verder gestegen. Ten opzichte van mei 2021 is het aantal volgers in mei 2023 met 23% toegenomen, meldt markt onderzoeksbureau GfK. Het bureau onderzocht het bereik van de grote(re) nieuwsmerken op onlinegebied.

Run op kaarten voor jubileumeditie van De Grote Hi-Ha-Hondelul Voetbal Show

Het journalistencollectief achter De Grote Hi-Ha-Hondelul Voetbal Show gaat op 6 oktober weer de planken op voor de 25e editie. De jubileumeditie vindt – uiteraard – plaats in Haarlem en wel in het Patronaat aan de Zijlweg.

‘De collega’s vinden het een moedige stap’

Milo Lambers, vertrekkend sportredacteur

'De collega's vinden het een moedige stap'

Met twee tweets maakte Milo Lambers (35) vorige week bekend dat hij zijn vaste baan in de sportjournalistiek bij Noordhollands Dagblad/IJmuider Courant opgeeft voor een toekomst in de geestelijke gezondheidszorg. De sportverslaggever legt uit waarom hij zijn werkzame leven elders wil voortzetten.

Mourinho is een vervuiler, geen vernieuwer

Het kost weinig moeite om een hekel te hebben aan José Mourinho. Alles wat ik zo lelijk vind aan voetbal, wordt in woord en gebaar uitgedragen door de trainer van AS Roma. Gezien zijn achtergrond als tolk zou je denken dat hij met een bepaalde nederigheid door het leven gaat; dankbaar dat hij zo ver is gekomen. Niets van dat alles. De Portugees gedraagt zich als een weerzinwekkende megalomaan en er is niemand die hem tot de orde roept.

Ontspannen aanloop naar WK voetbal voor vrouwen

Ontspannen aanloop naar WK voetbal voor vrouwen

Het was al vroeg gezellig in Kerkrade voor het uitzwaaiduel van de voetbalsters van Oranje, merkte ANP-verslaggever Dirk Kramer. Zo’n twee uur voor de aftrap tegen België klonken de Hollandse hits al uit de speakers bij de hoofdingang van het Parkstad Limburg Stadion.

Zomerstop voor Mixed Zone

Ook voor de makers van Mixed Zone breekt de komende weken een zomerstop aan. De redactie onder aanvoering van Henk Mees, onze columnisten en anderen die regelmatig een bijdrage leveren genieten de komende weken even hun welverdiende rust.

Ruim 20 aanmeldingen voor accreditaties Dutch Grand Prix

Ruim 20 verslaggevers en fotografen hebben zich tot dusver aangemeld voor de Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix op het circuit van Zandvoort. Dat aantal komt bovenop de circa 20 Nederlandse collega’s die een zogenaamde ‘rode pas’ hebben van de FIA omdat zij het merendeel van de Grands Prix in de Formule 1 bezoeken.

Keulen 2023, Handbal, de Final4

Voor de media is de Lanxess Arena een weldaad om in te werken. Eigen ingang, ruimte genoeg, perstribune dicht op het veld, goed eten (zoveel je wilt, houd je in) en een immense mixed zone. Wie de auto heeft geparkeerd in de parkeergarage om de hoek krijgt netjes een vrijkaartje terug.

Raymond Kerckhoffs

Raymond Kerckhoffs verruilde luxepositie bij De Telegraaf voor journalistiek ondernemerschap

'Groei WielerFlits komt, denk ik, doordat alle grote verhalen bij de kranten tegenwoordig achter een betaalmuur zitten'

Wielerverslaggever Raymond Kerckhoffs vertrok drie jaar geleden als 'kopman' van De Telegraaf om zijn eigen weg in het snel veranderende medialandschap te kiezen. Aan de vooravond van het klapstuk van het wielerseizoen, de Tour de France, vertelt hij hoe hij sindsdien is gevaren.

Eerste druk kampioensboek ‘Kameraden’ uitverkocht, 2e druk in juli te koop

Het kampioenschap van Feyenoord heeft zo veel losgemaakt bij de achterban dat de helft van de 18.000 exemplaren van de eerste druk van het boek 'Kameraden' via de webwinkel van AD inmiddels is uitverkocht. De tweede druk is in de maak.

Tijdperk Roger Federer te boek gesteld door Sander Collewijn

Aan het eind van de maand verschijnt bij uitgeverij Ambo|Anthos het boek Tijdperk Roger Federer van de hand van Sander Collewijn. Het is volgens de uitgeverij ‘een in-depth analyse van de beste tennisser aller tijden’.

In Rosmalen zijn ze niet zo snel in de war

IN ROSMALEN ZIJN ZE NIET ZO SNEL IN DE WAR 

Heineken Trophy, Ordina Open, Topshelf Open, Unicef Open, Libéma Open. Je kunt het tennistoernooi in Rosmalen wel een andere naam geven, het karakter van het evenement verandert nooit. In één woord: ontspannen. Toernooidirecteur Marcel Hunze streeft voor de bezoekers op het Autotron-terrein een vakantiesfeer na, en eigenlijk is dat ook wat de Nederlandse tennismedia al jaren ervaart.

Door Rik Spekenbrink

Tal van voetbalboeken om de zomerstop aan het strand door te komen

Willems Uitgevers grijpt de zomerstop aan om een handvol voetbalboeken (opnieuw) onder de aandacht te brengen, ‘om de leegte op te vullen’. Zo verschijnt deze maand een herziene editie van ‘Zo word je een Oersterke Voetballer’ van fysiotherapeut Thomas D’havé, die onder meer zijn sporen verdiende bij Ajax

Ode aan de clubman als assistent

‘Een jongen van de club is verloren gegaan voor de Amsterdammers’. Dat las ik overal toen bekend werd dat Johnny Heitinga geen toekomst meer had bij Ajax. Het is altijd pijnlijk als een clubman geslachtofferd wordt bij zijn grote liefde, maar het is inherent aan het hoofdtrainerschap. Als de resultaten tegenvallen ben je gezien, clubman of niet.

De dood rijdt mee. Helaas.

Een dode in de koers. Gino Mäder liet het leven in de Ronde van Zwitserland. Hij was pas 26. Alle koffiegesprekken in mijn wereldje gingen erover.

Dood bij een wedstrijd. Het schokt een ieder die van sport houdt. Ik was een jonge NHD-verslaggever, toen ik bij de motorwegraces in mijn provincie Noord-Holland tweemaal werd geconfronteerd met de dood.

Marco Knippen treedt per direct terug als NSP-voorzitter

Marco Knippen treedt per direct terug als voorzitter van de Nederlandse Sport Pers. Reden is zijn vertrek uit de (sport)journalistiek. Knippen is sinds heden (dinsdag 6 juni) werkzaam voor de PvdA, waar hij aan de slag is gegaan als strategisch adviseur en persvoorlichter van de Tweede Kamerfractie.

Gert-Jaap Hoekman moet sleutelen aan cultuur NOS Sport

Als freelancer voor de Zwolse Courant schreef Gert-Jaap Hoekman over voetbal, hockey en basketbal. Een kwart eeuw later keert hij terug in de sportjournalistiek als hoofdredacteur van NOS Sport.

Vrouwen voldoen niet aan NOS-eis voor voetbal-commentatoren

NOS Sport kreeg begin dit jaar 66 aanmeldingen binnen voor een externe vacature voor de functie tv- voetbalcommentator. De hoop was dat zich ook talentvolle vrouwen zouden melden. Maar tussen de 66 aanmeldingen zaten drie vrouwen, die volgens de NOS niet voldoende niveau hadden

Dyn mikt in Duitsland op andere sporten dan voetbal

Onder de naam Dyn krijgt Duitsland op 23 augustus een nieuwe sport-streamingsdienst, die zich op andere competitie-sporten dan voetbal gaat concentreren. De nieuwe zender, met mediaconcern Springer als meerderheidsaandeelhouder, heeft contracten afgesloten over handbal, basketbal, volleybal, tafeltennis en veldhockey.

Sportschau trekt steeds minder Bundesliga-kijkers

Het Duitse tv-programma ‘Die Sportschau’ op de publieke zender ARD signaleert opnieuw een daling van de belangstelling voor Bundesliga-voetbalsamenvattingen. Gemiddeld trokken de uitzendingen op de vroege zaterdagavond 3,7 miljoen kijkers. Vorig seizoen waren dat er nog 4 miljoen.

Te weinig belangstelling voor WK journalisten in juli

Het WK wielrennen voor journalisten in het Oostenrijkse St. Anton (Tirol), dat gepland stond van 27 tot en met 30 juli, is afgelast. Volgens de organisatie zijn voor de 23ste editie te weinig aanmeldingen binnengekomen.