NIEUWSOVERZICHT

One-year-to-go!

Met nog een jaar te gaan heeft de delegatie van de Nederlandse Sport Pers op uitnodiging van het Nederlands Olympisch Comité (NOC*NSF) een bezoek gebracht aan een aantal olympische locaties. De rondgang had plaats voorafgaand aan de wereldkampioenschappen afstanden (schaatsen).

‘Toen we met Piet moesten stoppen, belde Cruijff’

De mixed zone bestond nog niet toen Piet Keizer als topvoetballer glorieerde. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werden de spelers nog niet opgewacht door camera’s en smartphones, en slechts sporadisch door een microfoon. Herinneringen aan de media-ervaringen met Piet Keizer.

Jury wil meer keus krijgen uit sportfoto’s

De fotografen Joris Knapen en Jiri Buller werden zaterdagavond 4 februari onderscheiden met de Zilveren Camera in de categorie sport. Knapen zegevierde in de categorie enkele foto’s, Buller won bij de series. Alles bij elkaar 125 fotografen stuurden beelden in voor de categorie sport.

De wind gaf de winnende foto een zetje

Joris Knapen, winnaar Zilveren Camera
Vijf plekjes had fotograaf Joris Knapen (39) ontdekt voor een mooi beeld in de tijdrit in de dertiende etappe van de Tour de France. Halte nummer vier leek hem het aantrekkelijkst. Daar in de Ardèche maakte hij op 15 juli de foto die als tweede werd gehonoreerd in de strijd om de NSP-sportfoto van 2016 en afgelopen weekeinde werd bekroond met de Zilveren Camera in de categorie sport.

‘Overgang VI naar maandblad kan nog jaren duren’

,,Overdreven en suggestief”, vindt Christiaan Ruesink de conclusie van het AD dat voor het weekblad Voetbal International (VI) een overgang naar maandblad wordt voorbereid. ,,VI stopt niet als weekblad zoals AD in suggestieve kop beweert. Ja, ooit. Maar kan nog jaren duren”, heeft VI-hoofdredacteur Ruesink op Twitter laten weten.

Negen biografieën bij nominaties Voetbalboek 2016

Voor de prijs Voetbalboek van het Jaar 2016 zijn twintig boeken genomineerd. De nominaties komen voort uit de aanmeldingen van lezers op de website van het tijdschrift Staantribune.

Eurosport vindt meer ruimte op Media Park

De productionele tak van sportzender Eurosport Nederland opereert sinds 2 februari vanuit Hilversum waar het onderdak heeft gevonden bij mediatechnologiebedrijf NEP The Netherlands. Vandaar wordt commentaar gegeven voor de uitzendingen in Nederland en België.

Eredivisie vrouwen wekelijks in Studio Sport

In de late zaterdagavond-uitzending van Studio Sport wordt voortaan wekelijks een samenvatting van een wedstrijd uit de eredivisie vrouwenvoetbal uitgezonden. Speciaal voor de tv-uitzending zal van elke competitieronde één wedstrijd naar zaterdag worden verplaatst.

‘Netflix van de sport’ in de maak

Het pas een half jaar actieve bedrijf Eyecons mikt op de ontwikkeling van een ‘Netflix van de Nederlandse sport’. ,,Wij willen het Netflix voor de sport ontwikkelen, in samenwerking met sportbonden en rechtenhouders”, zegt Koen Hermens van sportmarketingbureau House of Sports op de website sportknowhow.nl.

Duitse club trekt accreditaties in

Journalisten van drie lokale kranten in München worden in het restant van het lopende voetbalseizoen niet meer toegelaten bij thuiswedstrijden van TSV 1860 München (Tweede Bundesliga). Eerder al had de tweede club van München besloten álle media te weigeren op het trainingscomplex.

‘Vonnis is overwinning voor de journalistiek’

,,Een overwinning voor de journalistiek”, noemt Thijs Zonneveld de uitspraak van de rechter in de rechtszaak, die was aangespannen door Jacques Hanegraaf, de voormalige manager van oud-wielrenner Thomas Dekker. De beschuldigingen in het boek ‘Mijn gevecht’ van Thomas Dekker aan het adres van Hanegraaf hoeven niet te worden gerectificeerd.

Kijkcijferrecord Eurosport bij Australian Open

De mannenfinale van de Australian Open tussen Roger Federer en Rafael Nadal heeft tv-zender Eurosport zondagmorgen een kijkcijferrecord opgeleverd. Er keken vanaf half tien ‘s ochtends gemiddeld 489.000 mensen (24 procent) naar het verslag, de hoogste score voor de zender ooit.

Schaatsjournalisten bereiden zich voor op Spelen

Voor de schaatswedstrijden op het WK Afstanden reizen volgende week zeven dagbladjournalisten (inclusief ANP) naar Zuid-Korea. Daarnaast hebben zich vier fotografen en drie vertegenwoordigers van visuele non-right-holders geaccrediteerd

‘Vrouw in de Media Award‘ voor Dafne Schippers

Atlete Dafne Schippers heeft de ‘Vrouw in de Media Award’ gewonnen. Dat is een prijs voor vrouwelijke experts en rolmodellen in de media en een aansporing voor redacties om vrouwen vaker een podium te bieden.

De Correspondent in drie jaar naar 50.000 abonnees

Journalistiek platform De Correspondent heeft 50.000 abonnees, of leden zoals De Correspondent dat zelf noemt. Dat heeft mede-oprichter en hoofdredacteur Rob Wijnberg laten weten.

Tentoonstelling over fotowerk van Jeroen Oerlemans

Vanaf 3 februari tot en met 12 maart is in Museum Hilversum een tentoonstelling te zien, die gewijd is aan de omgekomen fotograaf Jeroen Oerlemans. De tentoonstelling is samengesteld door Oerlemans’ levenspartner Boes Hogewind: ,,Ik vind het zo’n heftig beeld.

FC Afkicken, voor de passie van de voetballiefhebber

Neal Petersen, talkshow-host online
In het medialandschap van kranten, tijdschriften, radio en tv heeft FC Afkicken via Youtube een plaats veroverd. De talkshow gaat elke zondagavond online en is het bekendste onderdeel van een gevarieerd pakket aan dagelijkse livestreams waarmee Neal Petersen (32) samen met zijn compagnon Joris Boerhof (40) vooral jonge voetballiefhebbers bereikt.

Feyenoord-fans gijzelen verkiezingen op tv

Fans van Feyenoord maken er een gewoonte van om publiekspolls op tv te gijzelen. Voor de verkiezing van de beste eredivisiespeler van de week in het RTL-programma Voetbal Insite gaat de voorkeur vaak uit naar een speler van Feyenoord. Eenzelfde trend tekende zich snel af bij de verkiezing van de elf beste spelers in zestig jaar eredivisie op abonneezender FOX Sports.

De sport moet oppassen

Terugbladerend in al die bijzondere bijdragen aan ons voorbije feest van (foto)journalistiek en sport, valt mijn oog op de kop boven de toespraak van sportmarketeer Erik Ruts. Tijdens het NSP Sport en Nieuwjaarsdiner 2017 waren veel collega’s niet zo te spreken over zijn bijdrage.

Peter Boel (De Gelderlander) weer nationaal schaakkampioen

Peter Boel van De Gelderlander heeft het 28ste Nederlands schaakkampioenschap voor journalisten in Wijk aan Zee gewonnen. Ook vorig jaar veroverde Boel de titel.

Jumping Amsterdam continu live op internet

Paardensport continu live op internet
Wie online naar de website clipmyhorse.tv gaat, hoeft geen galop, sprong of passage van de grote paardensportevenementen te missen. Met vijf camera’s en verslaggevers en analisten in vier talen, deed de website vier dagen lang ook verslag van Jumping Amsterdam, een van de jaarlijkse tien wereldbekerwedstrijden in de West-Europese League.

Eric Verhoeven, winnend sportfotograaf

‘Sportfoto van het jaar, dankzij de rook in de Arena’
Hij zat al op Bali, genietend van de zon, toen fotograaf Eric Verhoeven hoorde dat zijn foto van de vergeefs zwevende PSV-doelman Jeroen Zoet was genomineerd. Via zijn laptop vernam hij ’s morgens, nog altijd op Bali, dat zijn klassieke zwartwit-foto de voorkeur had gekregen uit twaalf nominaties voor de ‘Beste sportfoto van 2016’.

Thijs Zonneveld, sportjournalist 2016

Thijs Zonneveld, schrijver van het boek Thomas Dekker - Mijn Gevecht, je bent door de NSP uitgeroepen tot Sportjournalist van het Jaar 2016. Hij denkt dat de publicatie van zijn boek meer mogelijkheden voor andere sportjournalisten opent. ,,Voor mensen die iets willen vertellen en voor sporters, die het belangrijk vinden hun verhaal te vertellen.”

Fabian van der Poll, sportjournalistiek talent 2016

De erkenning met zijn onderscheiding als sportjournalistieke talent van 2016 maakt hem trots. Fabian van der Poll is pas 26, maar hij ziet als NRC-journalist nog veel toekomst voor een ‘ouderwets’ medium als dé krant.

Beste sportfoto 2016 van Eric Verhoeven

De beste sportfoto van 2016 is afgedrukt in zwart-wit. Toen Eric Verhoeven op 18 december 2016 zijn beeld met de zweefduik van PSV-doelman Jeroen Zoet doorzond, zei hij er nadrukkelijk bij dat hij de foto het mooist vond in zwart-wit. Zodat het beeld een extra klassiek karakter kreeg”, vertelt zijn collega Laurens Lindhout.