NIEUWSOVERZICHT

Flinke meerderheid steunt publicaties boek Dekker

Boeiende discussie was dat, over het boek van Thijs Zonneveld over Thomas Dekker. Volgens veteraan-journalist Frits Barend behoren intieme details tot het privédomein van de sporters. NOS-verslaggever en NSP-voorzitter Gio Lippens rechtvaardigt in dit geval de onthullingen omdat ze inzicht bieden in de cultuur van het wielrennen.

In 2008 werd olympisch sporter in stilte weggestuurd

Yuri van Gelder was niet de eerste Nederlandse olympiër die na schending van de gedragsregels naar huis is gestuurd. Charles van Commenée, chef de mission bij de Olympische Spelen van 2008, onthulde op het podium bij het Nieuwjaarsdiner wat er destijds in Beijing gebeurde.

Marjan Olfers en Fardau Wagenaar over de rol van sportjournalisten

Marjan Olfers sprak zich niet uit toen de mening van de aanwezigen over het boek van Thijs Zonneveld werd gepeild bij het Nieuwjaarsdiner. ,,Ik bleef zitten. Ik weet het niet, ik heb het antwoord niet”, verklaarde de hoogleraar sport en recht.

Hans Vandeweghe uitsmijter bij NSP Nieuwjaarsdiner

‘Ik houd er van om scherp te schrijven maar ben niet gek’
Hans Vandeweghe had het laatste woord. De Belgische gast bij het NSP Nieuwjaarsdiner maakte daar naar hartelust gebruik van. Vol vuur sprak Vandeweghe over zijn journalistieke loopbaan, die zijsprongen kende naar de Vlaamse wielerbond en het Belgisch Olympische Comité (BOIC).

‘Praten over transparantie hoeft dus niet saai te zijn’

David Naert, journalist VRT (België)
Transparantie, een saai thema? Helemaal niet als het zo wordt belicht als maandagavond 16 januari tussen de gangen bij het Nieuwjaarsdiner 2016, concludeert David Naert. De verslaggever, presentator en eindredacteur van de Vlaamse omroep VRT, was een van de buitenlandse gasten in Ahoy Rotterdam.

Jaarprijzen 2016

De stichting Nederlandse Sport Pers heeft maandag 16 januari in Ahoy Rotterdam de laureaten voor het jaar 2016 gekroond. De prijzen gingen tijdens het Nieuwjaarsdiner naar schaatser Sven Kramer, fotograaf Eric Verhoeven en de journalisten Thijs Zonneveld en Fabian van der Poll.

Steeds meer aandacht en erkenning voor jaarlijkse prijzen van NSP

De jaarprijzen van de stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) krijgen steeds meer erkenning. ,,Prachtige avond. En ook blij met de aandacht voor de verkiezingen”, reageerde NSP-voorzitter Gio Lippens op het Nieuwjaarsdiner in Ahoy Rotterdam. Veel media gaven aandacht aan de prijzen, voor met name Sven Kramer en Thijs Zonneveld.

Voormalig fotograaf Ad van Hasselt overleden

Voormalig fotograaf Ad van Hasselt is maandagavond 9 januari op 70-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Tiel. Hij was al geruime tijd ziek.

Handbal op tv

Het zal de Nederlandse kijker niet veel uitmaken, maar in het handbal zijn rare dingen aan de hand. De tv-rechten van de sport, althans op het niveau van WK en van de nationale mannenteams, zijn tegenwoordig in handen van de winstbeluste Arabieren.
De beIN Media Group, een afdeling voortgekomen uit het kapitaalkrachtige Al Jazeera, wil de rechten van het vrijdag beginnende WK in Frankrijk niet verkopen aan nationale, publieke zenders met een totaalbereik. Zoals de NOS in Nederland en de ARD/ZDF in Duitsland.

‘Ik sta versteld van de massale belangstelling voor schaatsen’

Bert Sterckx, Belgisch journalist op EK
‘François Brueren? Nee, die ken ik niet’. Van François Brueren, die lachwekkende Belgische figurant in de tijd van Ard en Keesie, heeft Bert Sterckx nooit gehoord. Maar sinds Bart Swings in 2013 derde werd op het WK schaatsen allround, duikt ook hij als verslaggever van de Vlaamse VRT op bij internationale schaatswedstrijden.

Gevarieerd programma bij Nieuwjaarsdiner

Vanuit verschillende invalshoeken zal tijdens het Nieuwjaarsdiner van de stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) en sportmarketingorganisatie SPORTNEXTi het thema ’Transparantie in de sport’ worden besproken. De tweede editie van dit evenement is maandag 16 januari in Ahoy Roterdam.

Journalisten in debat over IOC-president Bach

De Duitser Thomas Bach, sinds 2013 president van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), is in eigen land middelpunt van een felle discussie onder journalisten. Bach vindt zelf dat de Duitse media afbreuk doen aan zijn imago. Hij trekt een vergelijking met de publieke opinie in de Verenigde Staten, vooraf aan de keuze van Donald Trump tot president. Ofwel, zoals Bach het noemt, ’het verschil tussen de gepubliceerde mening en de publieke opinie.’

Hoofdsponsor Duitse handbalbond zendt WK exclusief uit op internet

Bijzondere ontwikkeling in de Duitse media. De Deutsche Kreditbank (DKB), sponsor van de Duitse handbalbond, gaat circa vijftig wedstrijden van het WK handbal (11-29 januari in Frankrijk) uitzenden via een speciaal internetkanaal. Het is de enige mogelijkheid in Duitsland om het WK live te volgen.

Prijzenregen voor sporters én journalisten

Rond de jaarwisseling worden traditioneel verkiezingen gehouden en prijzen toegekend. Naast sporters, filmsterren en politici worden ook vertegenwoordigers van de sportmedia onderscheiden, onder meer in het wielrennen en bij de Britse lintjesregen. Komende maandag volgt de NSP.

AIPS wil dopingrecords in atletiek laten schrappen

Gianni Merlo, de Italiaanse voorzitter van de internationale organisatie van sportjournalisten AIPS, heeft voorgesteld alle atletiekrecords te schrappen. Als gevolg van de dopinghistorie zijn veel records uit de jaren tachtig eigenlijk niet door de huidige generatie atleten te verbeteren. Merlo heeft dat geschreven in een brief aan de atletiekfederatie IAAF.

Kees Jansma bindt zich tot medio 2018 aan Fox Sports

Kees Jansma blijft ook in het seizoen 2017/18 als presentator verbonden aan abonnee-tv-zender FOX Sports. Hij blijft programma’s als De Tafel van Kees, Natafelen en Made in the Eredivisie presenteren. Jansma zal ook regelmatig aanschuiven bij het NOS-programma Studio Voetbal op zondagavond.

Meer klachten bij Raad voor de Journalistiek

Het aantal klachten bij de Raad voor de Journalistiek is in 2016 met 60 procent toegenomen ten opzichte van 2015. Het totaal ligt op 122 klachten. In 2015 waren dat er nog 76. Dit blijkt uit het jaarverslag over 2016.

Internationale interesse voor darts groeit

Liefst 2.170.000 tv-kijkers volgden maandagavond de ontknoping van het WK darts op RTL 7, een kijkcijfer dat hoort bij de grote voetbaltoppers. Eerder schakelden gemiddeld 1,6 miljoen tv-kijkers in bij de halve finale tussen Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. De kwartfinales werden door 1,2 miljoen kijkers gevolgd.

‘Zakgeld in roebels besteed aan eerste fotocamera’

Zakgeld in roebels besteed aan eerste fotocamera
Op een recent gepubliceerde lijst van de AIPS staat fotograaf Soenar Chamid (62) genoteerd als de Nederlandse mediavertegenwoordiger met de meeste Olympische Spelen. Met 17 olympische accreditaties (negen voor Zomerspelen, acht voor Winterspelen) deelt Soenar Chamid met drie anderen de veertiende plaats.

Sport krijgt belangrijke plaats op videoplatform Telegraaf

Sport krijgt een belangrijke plaats op het online videoplatform VNDG, dat in het voorjaar door De Telegraaf wordt gelanceerd. Pim Sedee verhuist van RTL Nieuws naar De Telegraaf om zich als presentator op VNDG op nieuws en sport te gaan richten.

Johan Derksen hoogst genoteerde ‘sporter’ in top 40 media-personen

In de top 40 van meest besproken personen in de media hebben er zes een relatie met de sport. Johan Derksen is als nummer 11 de hoogst genoteerde daarvan.

Eurosport noemt zich voortaan ‘Home of the Olympic Games’

Televisiezender Eurosport afficheert zichzelf vanaf 1 januari 2017 als ‘Home of the Olympic Games in Europe’. Daarmee etaleert Eurosport zich als exclusieve houder van alle multimediale rechten op de Olympische Spelen tot en met 2024 in vijftig Europese landen.

Collectief De Corporatie telt nu 250 freelancers

Het freelancerscollectief De Coöperatie heeft in 2016 in totaal 250 freelancers aan zich weten te binden. Dat is aanzienlijk meer dan de honderd leden waar het in maart begonnen samenwerkingsverband bij de lancering op hoopte.

Directeur Persgroep hamert nog meer op digitale toekomst

,,Onze toekomst is digitaal.” Dat zegt de nieuwe directeur van de Persgroep Nederland, Erik Roddenhof, in een interview met De Gelderlander. ,,We zullen kranten produceren zolang consumenten dat willen. Tot de aller-, allerlaatste snik. En die laatste snik is nog mijlenver weg.''

Regionale kranten verbijsterd door reorganisatieplan TMG

Het reorganisatieplan van Telegraaf Mediagroep (TMG) is slecht gevallen. De regionale kranten van TMG hebben met verbijstering gereageerd. Op Oudejaarsdag maakte de directie bekend dat er bij de kranten 45 van de 185 journalistieke banen verdwijnen.