NIEUWSOVERZICHT

Transparantie in sport thema op NSP-bijeenkomst

Het Sport & Media Nieuwjaarsdiner staat op maandag 16 januari in het teken van de NSP-jaarprijzen en het thema ‘Transparantie’. Aan de hand van  het thema wordt teruggeblikt op 2016, het jaar van Sepp Blatter, FC Twente, matchfixing, doping en good governance. Onder anderen Vlaams journalist Hans Vandeweghe, hoogleraar Marjan Olfers (VU Amsterdam) en Hans den Oudendammer (Rotterdam Topsport) geven hun visie op de transparantie in de sport.

Video als toverwoord

Midden op de redactievloer van NU.nl ligt een verslaggever op de grond. Iemand die even moet bijslapen? Of is hij flauwgevallen na het zien van een paar bloedige nieuwsfoto’s? Allebei onjuist. Hij ligt plat op zijn buik, maar zijn handen zijn in bedrijf. De telefoon wordt stevig vastgeklemd en de blik is gefocust op het beeldscherm.

Bislett, nieuwste schaatsvariant in geest van Hard Gras en De Muur

In het genre van Hard Gras en De Muur kunnen in schaatsen geïnteresseerde lezers aan hun trekken komen met Bislett. Eerder kenden ‘bookzines’ als Glad IJs en Zwart IJs geen langdurig bestaan. Met Bislett wordt een nieuwe poging gedaan om mooi geschreven schaatsverhalen onder de aandacht te brengen.

Voor NSP-jaarprijzen naar Ahoy, nominaties zijn al welkom

Rotterdam Ahoy is op maandag 16 januari 2017 de locatie voor het Sport & Media Nieuwjaarsdiner. De NSP werkt hiervoor samen met Arko Sports Media. Mede dankzij Rotterdam Topsport is in 2017 Ahoy beschikbaar. Vorig jaar was hiervoor Brasserie Waalhaven bij vliegveld Zestienhoven (‘Rotterdam The Hague Airport’) beschikbaar.

Football Leaks

Met rode oortjes en stijgende verbazing heb ik op zaterdag 3 december in NRC al die bizarre details gelezen die zijn opgenomen in de contracten van onze voetbalsterren. Volstrekt onverantwoorde bedragen, crimineel aandoende belastingconstructies, ongehoorde randvoorwaarden.

‘Als de Elfstedentocht komt, ben ik er klaar voor’

Carl Mureau, schrijvend en fotograferend zzp’er
Wat gaat een journalist doen die op zijn vijftigste gebruik maakt van een vrijwillige vertrekregeling? Carl Mureau (nu 51) heeft als zzp’er een gevarieerde invulling gevonden met fotografie als extraatje. In de schrijvende sportjournalistiek ligt het accent bij hem op schaatsen, met name op het marathonschaatsen. ,,Als er een Elfstedentocht komt, ben ik er klaar voor.”

Frits Barend: 'Kinderachtige argumentatie voor boek Dekker'

In een uitvoerig interview op de website sportknowhowxl.nl gaat Frits Barend deze week verder met zijn kritiek op het boek van Thijs Zonneveld over Thomas Dekker. ,,Vertrouwen is de basis van de journalistiek, en niet alleen van de journalistiek maar van het hele leven. Met het geheim van de kleedkamer bedoel ik dat er dingen in vertrouwen tussen spelers en speelsters gezegd kunnen worden, waarvan de betrokkenen weten dat het tussen hen blijft”, zegt Barend.

Op de voicemail van Leo Driessen

Wat je als tv-verslaggever zoal niet kan overkomen. Leo Driessen, verslaggever voor FOX Sports, bij Heerenveen – Ajax, ontdekte na afloop wat hij had gemist doordat zijn mobiele telefoon op stil stond tijdens de wedstrijd. Na afloop vulde een lange tirade van oer-Ajacied Sjaak Swart zijn voicemail.

Aandacht voor sporthistorie svp

Vorige week maandag zat ik in Nationaal Sportcentrum Papendal aan tafel met een blinde man van 85 jaren oud, de naam: Ton Bijkerk. Hij is grondlegger en ontwikkelaar van de olympische geschiedschrijving in Nederland.

‘Spanje, land van de tweedeling, van Real tegen Barca'

Koen Greven, correspondent NRC in Spanje
Vijftien jaar lang werkte Koen Greven op de sportredactie van NRC Handelsblad met voetbal en tennis als specialismen. In 2015 ging een lang gekoesterde wens in vervulling. Hij werd correspondent in Madrid waar zijn interesse voor sport geen moment verflauwde.

Mediaprijs Watersportverbond voor fotograaf Thom Touw

Fotograaf Thom Touw heeft de mediaprijs 2016 van het Watersportverbond gewonnen. Hij werd tot winnaar uitgeroepen met de foto waarop te zien is hoe Dorian van Rijsselberghe na zijn triomf op de Olympische Spelen in Rio aan boord klimt van het jacht van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Oud-fotograaf Karel Vereecken op 84-jarige leeftijd overleden

Karel Vereecken, jarenlang fotograaf voor de Haagsche Courant, is woensdag 16 november op 84-jarige leeftijd overleden. Hij maakte onder meer de foto waarop Prins Claus fotografen en journalisten aanmoedigt terwijl ze aan het voetballen zijn tegen paleispersoneel. De foto werd in 1967 bekroond met de Zilveren Camera en de derde prijs in World Press Photo.

Nominaties welkom voor NSP-prijzen

Fotografen en sportredacties kunnen binnenkort weer nominaties aanbevelen voor de jaarlijkse verkiezingen van de NSP. Bij het Sport & Media Nieuwjaarsdiner, op maandag 16 januari 2017, worden prijzen in vier categorieën toegekend.

NOC*NSF bereidt rondje voor langs olympische stadions 2018

Het WK afstanden in Zuid-Korea wordt door NOC*NSF aangegrepen voor een persreis naar de accommodaties voor de Olympische Winterspelen in februari 2018. De schaatswedstrijden hebben plaats in kustplaats Gangneung, enkele tientallen kilometers ten oosten van Pyeongchang, dat als gaststad van de Spelen fungeert.

What happens in de kleedkamer…

En ineens ging het over het kleedkamergeheim, een woord waarvan ik dacht dat het onder een dikke laag stof lag te rusten in de kelders van de journalistiek. Met dank aan voormalig spuiter, slikker, rokkenjager en wielrenner Thomas Dekker én diens ghostwriter Thijs Zonneveld.

Boek Thomas Dekker maakt veel los, ook in buitenland

’Slappe hap’! Ik had dit niet willen weten’, riep Matthijs van Nieuwkerk verontwaardigd uit in De Wereld Draait Door. ‘De voortdurende omerta doet de wielersport meer schade aan dan tien boeken van Thomas Dekker ooit kunnen doen’, was te lezen op blog ‘Het is koers’. Het boek van AD-journalist Thijs Zonneveld over de belevenissen van Thomas Dekker riep veel, vooral verdeelde reacties op in media en op websites.

‘Als vrouw moet je tegen harde kritiek kunnen’

Hélène Hendriks:
sportcommentator bij FOX SPORTS

Als vrouwelijk tv-presentator en verslaggever bij voetbalwedstrijden beseft Hélène Hendriks wat haar bij elke uitzending boven het hoofd hangt. Maar van kritiek op haar verschijning wil ze zich niets aantrekken. ‘Kijk ik heb gewoon alles tegen: ik ben blond, ik hockeyde en ik ben een vrouw’, zegt ze op de website vicesports.nl.

Ook buitenlandse media loven Max Verstappen als nieuwe Senna

Nog voordat het seizoen in de Formule 1 de finish bereikt, is Max Verstappen al zeker van een prijs. Bezoekers van de officiële homepage vn de Formule 1 kozen de 19-jarige Nederlander voor de achtste keer tot ‘coureur van de dag’. Daarmee is hij op die website onbereikbaar voor zowel Nico Rosberg als Lewis Hamilton.

Expositie Sportboeken

Vanaf 12 november tot en met 5 februari wordt in ‘Museum Meermanno, Huis van het boek’ een tentoonstelling gehouden met als thema: ‘Het sportboek. De mooiste sportverhalen.’ Biografieën, plaatjesalbums, stripverhalen en jaarboeken laten de geschiedenis zien, van tekeningen met kolf spelende figuren in de vijftiende eeuw tot een vitrine met alle boeken over Johan Cruijff.

Martiene Bruggink was nog ‘dolgraag’ doorgegaan bij Oranje

Martiene Bruggink:
afscheid van Oranje

Negentig voetbalinterlands achtereen was Martiene Bruggink in de weer rond Oranje. Bijna zeven jaar lang regelde ze alles wat haar aandacht vroeg. Met de laatste interland van 2016 kwam daaraan in Luxemburg een einde. ,,Jammer, ik had dolgraag door willen gaan, zo leuk was het wel”, zegt de zus van ex-international Arnold Bruggink.

NOC*NSF toont geen behoefte aan stem Nederlandse Sport Pers

De Olympische Spelen van Rio vroegen, met alle gebeurtenissen in die rumoerige augustusdagen, om een grondige evaluatie. Sportbonden, coaches en sporters moesten eraan geloven. Dat gold ook voor het werk van NOC*NSF zelf. Was het geleverde, op het gebied van perszaken en publieke relaties, goed genoeg? De Nederlandse (sport)pers mocht er een mening over geven in een evaluatiebijeenkomst op 23 oktober.

‘Waarom niet melden waar wedstrijd wel te zien is?

In het radioprogramma Sportlunch op Omroep Brabant kwam presentator Koen Wijn met een verzuchting die tot nadenken stemt. ‘Waarom kan de NOS niet melden dat een voetbalwedstrijd bij een andere zender op het open net wel live te zien is?’

Dat is mijn vak

Ik geef toe, met mijn 58 levensjaren behoor ik al geruime tijd niet meer tot de generatie sportjournalisten die vooraan staat als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe wegen in ons vak. Volgen kan ik het nog wel. Meedoen op bescheiden schaal met sociale media lukt ook. Maar je moet als veteraan in dit wereldje niet al te krampachtig zijn in het meehollen met de jongeren. Dat verlies je geheid. Wat dat betreft is de vergelijking met de topsport snel gemaakt. Ooit komt de tijd dat nieuwe helden sneller, virtuozer en briljanter zijn. Punt.

Negen topclubs werken mee aan nieuw ‘Facebook voor fans’

Negen Europese topclubs werken samen mee aan een nieuw digitaal project, dat nog deze maand moet worden gelanceerd. ‘Facebook voor voetbalfans’, noemen de Engelse initiatiefnemers hun internet-portal dat de naam Dugout heeft gekregen. Wie wil weten wanneer het zover is, kan zich inschrijven op dugout.com.

‘Vuurdoop in de Tour 2006 was belangrijk voor mijn ontwikkeling’

Nieuwe rol Mark Misérus bij de Volkskrant
Hij ontrafelde de dopingpraktijken binnen de wielerploeg van Rabobank en onthulde welke rol het ‘tabernakel’ van verzorger Bertus Fok speelde binnen de systeem-doping van PDM. Als journalist van de Volkskrant belichtte Mark Misérus ook de duistere gangen binnen de FIFA. Na twaalf jaar op de sportredactie gaat hij nu verder in de algemene verslaggeverij.