NIEUWSOVERZICHT

NSP zet 2017 in met Nieuwjaarsdiner in Ahoy

De stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) wenst iedereen bij deze het allerbeste voor 2017. Nog persoonlijker, nog hartelijker kan dat op maandag 16 januari bij het Sport & Media Nieuwsjaardiner in Rotterdam Ahoy. Het belooft een succesvolle, veelbezochte tweede editie te worden waarvoor NSP en SPORTNEXT de handen ineen hebben geslagen.

Nostalgie

Al vanaf de dag dat ik, ruim 40 jaar geleden, kort na de loting van de kwartfinales van de Europa Cup voor Bekerwinnaars, als assistent manager van FC Den Haag op scoutingreis naar West Ham United werd gestuurd, ben ik verliefd op het Engelse voetbal. Het was een tijd dat Vujadin Boskov nog de technische scepter zwaaide in Het Zuiderpark en Studio Sport op voetballoze zondagen af en toe een samenvatting liet zien van een Engelse wedstrijd.

Johan Derksen strijkt 5 ton op voor twee avondjes op tv

Johan Derksen strijkt voor twee uitzendingen per week in het RTL 7-programma Voetbal Inside een honorarium op van een half miljoen euro per jaar. Dat vertelde de voetbalanalist donderdagavond 22 december in het tv-programma 5 Jaar Later van Jeroen Pauw.

Hans Klippus verruilt sport voor stadswandelingen in Den Haag

Op de website www.sportenstrategie.nl staat Frans Oosterwijk stil bij de overgang van Hans Klippus (59), die bij het AD van de sportredactie naar de stadsredactie in Den Haag verhuist. Hij is 39 jaar in de sportjournalistiek actief geweest.

Bild Zeitung komt met landelijk voetbal-dagblad

In Duitsland geeft het dagblad Bild-Zeitung vanaf 20 januari 2017 een apart dagblad uit, geheel gericht op voetbal. Fussball Bild, zoals de krant gaat heten, telt van maandag tot en met zaterdag 32 pagina’s en kost 1 euro. Duitsland krijgt daarmee na Frankrijk, Italië en Spanje een gespecialiseerd sportdagblad.

Mediarechten EK 2020 In handen van NOS

De NOS heeft de uitzendrechten verworven van de eindronde van het EK Voetbal van 2020. Deze rechten omvatten alle media: niet alleen televisie en radio, maar ook internet, mobiel en on demand platforms als NPO Uitzending Gemist en NPO Plus. 

Mediagebruik meer dan dagtaak

Acht uur en 33 minuten. Dat is een derde van elk etmaal. Zo veel tijd hebben Nederlanders vorig jaar dagelijks gemiddeld besteed aan media. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Media: Tijd in kaart’ van het Sociaal- en Cultureel Planbureau (SCP).

Raad voor Cultuur wil nu wel subsidie voor Persmuseum

De Raad voor Cultuur heeft minister Jet Bussemaker geadviseerd om het Persmuseum de komende drie jaar te subsidiëren. Het bedrag ligt echter een stuk lager dan aanvankelijk is aangevraagd. In mei was het Persmuseum verrast door een negatief advies, waarna het museum een nieuw activiteitenplan opstelde.

Jubileum-uitzending over vijftig jaar Langs de Lijn

Op Nieuwjaarsdag komen tal van stemmen tot leven die gedurende vijftig jaar klank en kleur hebben gegeven aan het NPO-radioprogramma Langs de Lijn. Het vijftigjarig bestaan van de zondagmiddag-editie is aanleiding voor een jubileum-uitzending die vanaf 14.00 uur doorgaat tot 19.00 uur.

Langs de Lijn ontstond eind 1966 uit een samenvoeging van de programma’s Marathon (KRO en Vara) en Sportrevue (Avro), die elk hun eigen uitzendtijdstippen kenden. De flitsende variatie van tegenwoordig was nog ver weg destijds.

‘Als Barney niet naar tv komt, kost hem dat 8.000 pond’

Arjan van der Giessen
dartsverslaggever RTL

Vertrouwd gezicht bij de dartswedstrijden op RTL7 is Arjan van der Giessen, de verslaggever bij wie de darters hun zegje doen voor de tv-camera. Inmiddels is hij voor de twintigste keer present op het WK. Zo’n tachtig dagen per jaar, uitgesmeerd over circa zes grote toernooien, beweegt Van der Giessen zich tussen coryfeeën als Mighty Mike, Barney en al die andere bont uitgedoste figuren.

Optelsom van mooie momenten

Het sportjaar 2016 is in een vloek en een zucht voorbij gevlogen. Een zeldzaam sportjaar. Dat kon iedereen die het nog niet wist vorige week woensdagavond in een tijdsbestek van anderhalf uur alsnog tot zich laten doordringen.

Vier sprekers in Ahoy over transparantie in de sport

Bij het Sport & Media Nieuwsjaardiner op maandag 16 januari belichten vier sprekers, ieder vanuit een eigen invalshoek, het thema Transparantie in de sport. Charles van Commenée (NOC*NSF), Marjan Olfers (VU Amsterdam), Fardau Wagenaar (TC Tubantie) en Raymond Salomon (Feyenoord) .

‘Vijftig jaar Sociëteit, ontstaan uit Amsterdamse Sportpers’

Bep van Houdt,
druk doende als 76-jarige

Hij is al 55 jaar actief in de journalistiek, schrijft inmiddels vijftig jaar over tennis, publiceert nog regelmatig over de historie van Sparta en behandelt juridische thema’s in het magazine Sport FM, maar Bep van Houdt (76) wil nog lang niet ophouden. Druk doende is hij daarom ook met de Sociëteit Olympisch Stadion.

Een Oscar voor de sportjournalistiek

Journalisten en fotografen zijn niet zo gewend om in het schilderij te stappen, maar bekijken het tafereel liever van een afstand. Achteraf beschouwen, een vlammend verhaal schrijven of een monumentale kiek rond het sportveld maken, het is leuk als de buitenwereld het opmerkt, maar we stappen liever weer over naar de volgende klus.

NOS kijkt zuur toe bij succes handbalsters

De successen van de snel populair geworden Nederlandse vrouwenhandbalploeg op de Olympische Spelen, WK en EK zorgen voor een bittere smaak bij de NOS. ‘Handbalvrouwen verdien(d)en een groter publiek’, twitterde NOS-directeur Jan de Jong zondagavond. Hij verwees daarmee naar de uitzending van Ziggo Sport, dat op het open net (kanaal 14) bij de finale 400.000 kijkers trok. Tegelijkertijd kwam Studio Sport tot 763.000 kijkers, nadat Ajax – PSV op FOX Sports door 820.000 mensen was bekeken.

‘Versnippering voetbal op tv leidt tot lagere kijkcijfers’

De stevig gekrompen tv-kijkcijfers bij voetbalwedstrijden van de Champions League worden door kijkcijferexpert René van Dammen (NPO) toegeschreven aan versnippering. De teruggang heeft zich met name doorgezet ná de uitschakeling van PSV vorig seizoen in de achtste finales tegen Atlético Madrid.

Pieter Zwart wint beloftenprijs 2016 in tijdschriftenbranche

In de jaarlijkse strijd om de tijdschriftprijzen is VI-redacteur Pieter Zwart uitgeroepen tot Mercure Belofte 2016. van het jaar. In totaal werden donderdagavond 15 december in het DeLaMar Teater in Amsterdam Mercurs uitgereikt in elf categorieën.

Golfpersprijs 2016 is voor KLM Open Radio

De speciale radiozender KLM Open Radio is door de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie onderscheiden met de Golfpersprijs 2016. De prijs werd uitgereikt tijdens een feestelijke avond in hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee. Centraal daarbij stonden de jaarlijkse Golf Awards.

Freelancers ANP hoeven niet te gaan payrollen

Journalisten die al langere tijd op freelancebasis voor het ANP werken, kunnen dat in 2017 gewoon blijven doen zonder dat ze daarbij hoeven te gaan payrollen. Dat meldt adjunct-hoofdredacteur Johan Groeneveld aan Villamedia. Daarmee laat het ANP het plan om zelfstandigen alleen nog maar in te huren via een bemiddelaar deels varen.

Minuut stilte in NBA na overlijden verslaggever

De Amerikaanse basketbalverslaggever Craig Sager is op 65-jarige leeftijd overleden aan kanker. Sager werkte voor CNN en daarmee gelieerde televisiestations als TBS en TNT. Hij kreeg twee jaar geleden de diagnose van leukemie.

Koning naar vernieuwd Thialf voor officiële opening

Een week na het NK allround en sprint komt koning Willem-Alexander op vrijdag 27 januari 2017 naar het vernieuwde schaatsstadion Thialf in Heerenveen voor de officiële opening. Op de kalender staan die dag wedstrijden op de lange baan en shorttrack.

FOX Sports meldt explosieve groei

De eredivisie-topper Ajax – PSV trok zondag 18 december liefst 820.000 kijkers naar FOX Sports. Daarmee is het de meest bekeken wedstrijd ooit op die zender. Volgens FOX Sports zijn de kijkcijfers in de eerste helft van het lopende eredivisie-seizoen met 32 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2015-2016.

NOS twittert over instortende kijkcijfers Champions League

Opvallende tweet van Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS: ‘De kijkcijfers van de UEFA Champions League storten in! Publiek is veel kleiner en ouder geworden sinds het bij de NOS weg is...’

Theo Koomen Award 2016 voor Olav Mol (Ziggo Sport)

Voor zijn commentaar bij de Formule 1-race van Spanje is aan Olav Mol de Theo Koomen Award 2016 toegekend. Bij die race luisterde Olav Mol op Ziggo Sport de triomf van Max Verstappen op met de uitspraak: ‘Bizar! Fucking bizar! Yo hey! Yo ho! Yo fucking ho, wat bizar! Ongelooflijk!

Ziggo telt 774.000 kijkers bij kickbokswedstrijd

Bij het kickboksduel tussen Badr Hari en Rico Verhoeven zijn zaterdagavond 10 december 774.000 tv-kijkers geregistreerd op betaalzender Ziggo Sport. Goed voor een marktaandeel van 14 procent volgens de cijfers van Stichting KijkOnderzoek.