NIEUWSOVERZICHT

‘Als Barney niet naar tv komt, kost hem dat 8.000 pond’

Arjan van der Giessen
dartsverslaggever RTL

Vertrouwd gezicht bij de dartswedstrijden op RTL7 is Arjan van der Giessen, de verslaggever bij wie de darters hun zegje doen voor de tv-camera. Inmiddels is hij voor de twintigste keer present op het WK. Zo’n tachtig dagen per jaar, uitgesmeerd over circa zes grote toernooien, beweegt Van der Giessen zich tussen coryfeeën als Mighty Mike, Barney en al die andere bont uitgedoste figuren.

Optelsom van mooie momenten

Het sportjaar 2016 is in een vloek en een zucht voorbij gevlogen. Een zeldzaam sportjaar. Dat kon iedereen die het nog niet wist vorige week woensdagavond in een tijdsbestek van anderhalf uur alsnog tot zich laten doordringen.

Vier sprekers in Ahoy over transparantie in de sport

Bij het Sport & Media Nieuwsjaardiner op maandag 16 januari belichten vier sprekers, ieder vanuit een eigen invalshoek, het thema Transparantie in de sport. Charles van Commenée (NOC*NSF), Marjan Olfers (VU Amsterdam), Fardau Wagenaar (TC Tubantie) en Raymond Salomon (Feyenoord) .

‘Vijftig jaar Sociëteit, ontstaan uit Amsterdamse Sportpers’

Bep van Houdt,
druk doende als 76-jarige

Hij is al 55 jaar actief in de journalistiek, schrijft inmiddels vijftig jaar over tennis, publiceert nog regelmatig over de historie van Sparta en behandelt juridische thema’s in het magazine Sport FM, maar Bep van Houdt (76) wil nog lang niet ophouden. Druk doende is hij daarom ook met de Sociëteit Olympisch Stadion.

Een Oscar voor de sportjournalistiek

Journalisten en fotografen zijn niet zo gewend om in het schilderij te stappen, maar bekijken het tafereel liever van een afstand. Achteraf beschouwen, een vlammend verhaal schrijven of een monumentale kiek rond het sportveld maken, het is leuk als de buitenwereld het opmerkt, maar we stappen liever weer over naar de volgende klus.

NOS kijkt zuur toe bij succes handbalsters

De successen van de snel populair geworden Nederlandse vrouwenhandbalploeg op de Olympische Spelen, WK en EK zorgen voor een bittere smaak bij de NOS. ‘Handbalvrouwen verdien(d)en een groter publiek’, twitterde NOS-directeur Jan de Jong zondagavond. Hij verwees daarmee naar de uitzending van Ziggo Sport, dat op het open net (kanaal 14) bij de finale 400.000 kijkers trok. Tegelijkertijd kwam Studio Sport tot 763.000 kijkers, nadat Ajax – PSV op FOX Sports door 820.000 mensen was bekeken.

‘Versnippering voetbal op tv leidt tot lagere kijkcijfers’

De stevig gekrompen tv-kijkcijfers bij voetbalwedstrijden van de Champions League worden door kijkcijferexpert René van Dammen (NPO) toegeschreven aan versnippering. De teruggang heeft zich met name doorgezet ná de uitschakeling van PSV vorig seizoen in de achtste finales tegen Atlético Madrid.

Pieter Zwart wint beloftenprijs 2016 in tijdschriftenbranche

In de jaarlijkse strijd om de tijdschriftprijzen is VI-redacteur Pieter Zwart uitgeroepen tot Mercure Belofte 2016. van het jaar. In totaal werden donderdagavond 15 december in het DeLaMar Teater in Amsterdam Mercurs uitgereikt in elf categorieën.

Golfpersprijs 2016 is voor KLM Open Radio

De speciale radiozender KLM Open Radio is door de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie onderscheiden met de Golfpersprijs 2016. De prijs werd uitgereikt tijdens een feestelijke avond in hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee. Centraal daarbij stonden de jaarlijkse Golf Awards.

Freelancers ANP hoeven niet te gaan payrollen

Journalisten die al langere tijd op freelancebasis voor het ANP werken, kunnen dat in 2017 gewoon blijven doen zonder dat ze daarbij hoeven te gaan payrollen. Dat meldt adjunct-hoofdredacteur Johan Groeneveld aan Villamedia. Daarmee laat het ANP het plan om zelfstandigen alleen nog maar in te huren via een bemiddelaar deels varen.

Minuut stilte in NBA na overlijden verslaggever

De Amerikaanse basketbalverslaggever Craig Sager is op 65-jarige leeftijd overleden aan kanker. Sager werkte voor CNN en daarmee gelieerde televisiestations als TBS en TNT. Hij kreeg twee jaar geleden de diagnose van leukemie.

Koning naar vernieuwd Thialf voor officiële opening

Een week na het NK allround en sprint komt koning Willem-Alexander op vrijdag 27 januari 2017 naar het vernieuwde schaatsstadion Thialf in Heerenveen voor de officiële opening. Op de kalender staan die dag wedstrijden op de lange baan en shorttrack.

FOX Sports meldt explosieve groei

De eredivisie-topper Ajax – PSV trok zondag 18 december liefst 820.000 kijkers naar FOX Sports. Daarmee is het de meest bekeken wedstrijd ooit op die zender. Volgens FOX Sports zijn de kijkcijfers in de eerste helft van het lopende eredivisie-seizoen met 32 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2015-2016.

NOS twittert over instortende kijkcijfers Champions League

Opvallende tweet van Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS: ‘De kijkcijfers van de UEFA Champions League storten in! Publiek is veel kleiner en ouder geworden sinds het bij de NOS weg is...’

Theo Koomen Award 2016 voor Olav Mol (Ziggo Sport)

Voor zijn commentaar bij de Formule 1-race van Spanje is aan Olav Mol de Theo Koomen Award 2016 toegekend. Bij die race luisterde Olav Mol op Ziggo Sport de triomf van Max Verstappen op met de uitspraak: ‘Bizar! Fucking bizar! Yo hey! Yo ho! Yo fucking ho, wat bizar! Ongelooflijk!

Ziggo telt 774.000 kijkers bij kickbokswedstrijd

Bij het kickboksduel tussen Badr Hari en Rico Verhoeven zijn zaterdagavond 10 december 774.000 tv-kijkers geregistreerd op betaalzender Ziggo Sport. Goed voor een marktaandeel van 14 procent volgens de cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Wielervrienden eren Hans Brian voor pr-werk 

Hans Brian, jarenlang medewerker van Studio Sport, is onderscheiden met de Jan van Erp-trofee. De prijs werd hem in Mierlo toegekend bij het jaarlijkse samenzijn van de wielervrienden van Jan van Erp, die in 2001 is overleden.

‘Met de laptop op schoot, behelpen bij het kickboksen’

Jurriaan Nolles, verslaggever de Volkskrant
  Wat opgeklopt was als ‘het gevecht van de eeuw’ pakte uit als een afknapper. Niet alleen voor Badr Hari die geblesseerd moest afhaken, ook wel voor Rico Verhoeven die zijn wereldtitel kickboksen bij de zwaargewichten behield zonder triomfgevoel. En evenzeer voor de Nederlandse mediavertegenwoordigers die maar moesten uitzoeken hoe ze hun werk moesten doen. Jurriaan Nolles was er als verslaggever voor de Volkskrant bij in de König Pilsener Arena in Oberhausen.

Werken in het nieuwe Thialf

De schaatsers waren enthousiast over het nieuwe Thialf. Ook tussen de toeschouwers was er niemand met een negatieve opmerking over de voor 50 miljoen euro verbouwde schaatsbaan. Maar wat vinden de journalisten van de Friese schaatstempel? Is er goed te werken? Zijn er verbeterpunten? Wat valt er vooral in de smaak? We spraken vier vaklieden over het nieuwe Thialf.

Transparantie in sport thema op NSP-bijeenkomst

Het Sport & Media Nieuwjaarsdiner staat op maandag 16 januari in het teken van de NSP-jaarprijzen en het thema ‘Transparantie’. Aan de hand van  het thema wordt teruggeblikt op 2016, het jaar van Sepp Blatter, FC Twente, matchfixing, doping en good governance. Onder anderen Vlaams journalist Hans Vandeweghe, hoogleraar Marjan Olfers (VU Amsterdam) en Hans den Oudendammer (Rotterdam Topsport) geven hun visie op de transparantie in de sport.

Video als toverwoord

Midden op de redactievloer van NU.nl ligt een verslaggever op de grond. Iemand die even moet bijslapen? Of is hij flauwgevallen na het zien van een paar bloedige nieuwsfoto’s? Allebei onjuist. Hij ligt plat op zijn buik, maar zijn handen zijn in bedrijf. De telefoon wordt stevig vastgeklemd en de blik is gefocust op het beeldscherm.

Bislett, nieuwste schaatsvariant in geest van Hard Gras en De Muur

In het genre van Hard Gras en De Muur kunnen in schaatsen geïnteresseerde lezers aan hun trekken komen met Bislett. Eerder kenden ‘bookzines’ als Glad IJs en Zwart IJs geen langdurig bestaan. Met Bislett wordt een nieuwe poging gedaan om mooi geschreven schaatsverhalen onder de aandacht te brengen.

Voor NSP-jaarprijzen naar Ahoy, nominaties zijn al welkom

Rotterdam Ahoy is op maandag 16 januari 2017 de locatie voor het Sport & Media Nieuwjaarsdiner. De NSP werkt hiervoor samen met Arko Sports Media. Mede dankzij Rotterdam Topsport is in 2017 Ahoy beschikbaar. Vorig jaar was hiervoor Brasserie Waalhaven bij vliegveld Zestienhoven (‘Rotterdam The Hague Airport’) beschikbaar.

Football Leaks

Met rode oortjes en stijgende verbazing heb ik op zaterdag 3 december in NRC al die bizarre details gelezen die zijn opgenomen in de contracten van onze voetbalsterren. Volstrekt onverantwoorde bedragen, crimineel aandoende belastingconstructies, ongehoorde randvoorwaarden.

‘Als de Elfstedentocht komt, ben ik er klaar voor’

Carl Mureau, schrijvend en fotograferend zzp’er
Wat gaat een journalist doen die op zijn vijftigste gebruik maakt van een vrijwillige vertrekregeling? Carl Mureau (nu 51) heeft als zzp’er een gevarieerde invulling gevonden met fotografie als extraatje. In de schrijvende sportjournalistiek ligt het accent bij hem op schaatsen, met name op het marathonschaatsen. ,,Als er een Elfstedentocht komt, ben ik er klaar voor.”