NIEUWSOVERZICHT

NSP online accreditatiesysteem is vernieuwd

Zoals eerder per mail aan alle NSP-kaarthouders gemeld is het online accreditatiesysteem gemoderniseerd en verbeterd. Onze webmaster en -bouwer Arend Jan Kornet heeft samen met Marianne Verzijl het systeem sneller, efficiënter en gebruiksvriendelijker gemaakt.  

TrackTown USA

De wereldkampioenschappen atletiek worden gehouden in Eugene, een Amerikaanse stad met 170.000 inwoners waar het stadion maximaal 25.000 toeschouwers kan bergen. Sommige Nederlandse journalisten kostte het nogal wat moeite om tijdig het vereiste I-visum te verkrijgen, schrijft ANP-verslaggever Hans Koenekoop.

Formule 1-commentator geschorst

Formule 1-commentator Lionel Froissart is door de Franstalige Belgische omroep RTBF Sport geschorst omdat hij Formule 1-coureur Lance Stroll een ‘autist’ heeft genoemd. Dat gebeurde toen Stroll tijdens de Grand Prix van Oostenrijk duelleerde met Sebastian Vettel.  

Lineker met 1,6 miljoen best betaalde BBC-kracht

Voor het vijfde jaar op rij is Gary Lineker de best betaalde medewerker van de BBC. De presentator van het zaterdagavond-programma ‘Match of the Day’ kreeg 1,35 miljoen pond (bijna 1,6 miljoen euro) betaald voor het seizoen 2021/2022. Alan Shearer, analist bij ‘Match of the Day’, staat op de (gedeelde) derde plaats met 450.000 pond.  

Pepijn Keppel nieuwe sportcolumnist bij Trouw

Pepijn Keppel (26) volgt bij het dagblad Trouw Marijn de Vries op als sportcolumnist. Van Keppel verscheen in april het boek ‘De laatste man’ waarin hij zijn coming-out als homo in het tophockey beschrijft. Marijn de Vries schrijft nu columns voor NRC, Pepijn Keppel begint in september bij Trouw.  

‘Media blijven nog onbereikbaar voor ons’

Op NOS Teletekst en in de kranten was het tevergeefs zoeken naar uitslagen van het EK pétanque in Den Bosch. Voor veel media was deze wedstrijdvorm van jeu de boules meer folklore dan sport. Studio Sport, Ziggo Sport of ESPN kwamen er niet op af, wél programma’s als Hart van Nederland en Editie NL. 

Mediahype rond vrouwenvoetbal slaat door

Eindelijk gaat het EK voetbal voor vrouwen echt beginnen nu de knock-outfase is aangebroken. Maar liefst twee weken duurde de groepsfase. Alle EK-wedstrijden waren live op het publieke net te volgen, dus ook Noord-Ierland tegen Oostenrijk op prime time. Ik vond het teveel van het goede.

‘In een bevoorrechte positie in de Tour de France’  

Circa 35 motoren laveren er dagelijks rond de renners in de Tour de France. Sebastiaan Timmerman doet vandaar verslag voor de NOS. De enige Nederlandse fotograaf die de Tour vanaf de motor volgt, is Dion Kerckhoffs (34). Hij werkt voor Cor Vos Agency. Dit is zijn twaalfde Tour, de achtste in het zadel achterop – tenminste, als hij aan de beurt is.  

Topman WK Qatar moet buigen voor Nederlandse journalisten

Hassan Al Thawadi, secretaris-generaal van het organisatiecomité van het WK voetbal in Qatar, heeft zich vrijdag 1 juli moeten neerleggen bij de beroepsopvattingen van Nederlandse journalisten.

NSP stelt John Volkers kandidaat voor bestuur AIPS Europa

De NSP heeft John Volkers kandidaat gesteld voor de functie van lid van het bestuur van AIPS Europa. Indien verkozen volgt Volkers Gio Lippens op als bestuurslid, die na vier jaar niet beschikbaar is voor een herverkiezing. De verkiezingen worden gehouden op het AIPS Congres 2022 van 3 tot 6 oktober in Rome.

‘Rechtszaken kunnen onderzoeksjournalisten ruïneren’

Kostbare rechtszaken vormen een plaag voor onderzoeksjournalisten. Tine Johansen, president van de Deense journalistenorganisatie, en de Duitse journalist Jens Weinreich wezen daarop tijdens het congres Play the Game 2022 in het Deense Odense.

Dubbelrol bij Vlaamse talkshow Vive le vélo

Aan de Vlaamse tegenhanger van de NOS-talkshow De Avondetappe is een bedrijf verbonden, dat eigendom is van de vriendin van presentator Karl Vannieuwkerke. Het bedrijf, Vive la vie geheten, handelt in de merchandising van het tv-programma Vive le vélo en runt ook een kledinglijn met een winkel in Diksmuide.

‘Helden Champions League’ begin reeks boekzines

Met ‘Helden van de Champions League 1993-2022’ start het Belgische Willems Uitgevers een reeks zogeheten ‘boekzines’ onder de gemeenschappelijke noemer Helden. Volgens auteur Raf Willems houdt een boekzine het midden tussen een boek en een magazine.

Accreditatie voor WK-duels Qatar gestart

Alle journalisten die voor een persaccreditatie voor het WK in Qatar in aanmerking wilden komen, hebben vorige week hun zogenoemde control keys via de KNVB ontvangen. Met deze toegangssleutels kunnen de media hun aanvragen afronden.

Braaf

Wij’ van de media hadden – op hier en daar een uitzondering na – vroeger nauwelijks oog voor vrouwenvoetbal, tegenwoordig wel, volop zelfs, maar op een speciale manier. Met een brave blik vooral.

Het vrouwen-Oranje lijkt qua aanpak inmiddels heel veel op het mannen-Oranje: alle wedstrijden, óók de zomeravondpotjes, rechtstreeks bij de publieke omroep, dezelfde premies bij de KNVB, een eigen EK-lied (…), alleen met betrekking tot een kritische benadering van de media is er (nog) een groot verschil.

Erkenning in de Main Interview Room

Erkenning in de Main Interview Room

Journalisten van New York Times, de Times of India, Duitse, Franse en vrijwel alle Britse media wilden op Wimbledon álles weten over Tim van Rijthoven, the new kid on the block. Toen hij eenmaal was uitgeschakeld door Novak Djokovic verdween abrupt alle belangstelling. ANP-verslaggever Tim Colijn zag hoe de Main Interview Room volliep én vrijwel leeg bleef.

Door Tim Colijn

Rolf Bos, auteur boek ‘Een Duitse zomer’

Rolf Bos, auteur boek ‘Een Duitse zomer’

‘Olympische Spelen 1972 hoogtepunt in journalistiek’

Met ’Een Duitse zomer’ is voor het eerst een boek over sporthistorie genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs. Uitgangspunt voor auteur Rolf Bos was de gijzelingsactie waarbij elf Israëlische sporters de dood vonden tijdens de Olympische Spelen van München in 1972. Het boek werd bij de beste tien verkozen uit een aanbod van 381 inzendingen. Eind oktober wordt het winnende boek bekend.

Door Henk Mees

Omwenteling

Een zaterdagavond, wat laat thuisgekomen. Om onze Tourhonger van die dag te stillen kijken we naar de Avondetappe op NPO1.

Twee vrouwen bedienen het publiek. Dione de Graaff is de inmiddels zeer vertrouwde en vertrouwen uitstralende anchor, Roxane Knetemann de relatief nieuwe analyticus (of zeggen we analytica) dan wel sidekick van dienst. Twee mannen, de Belg Sven Nys en de Deen Bo Hamburger, completeren de bezetting van de V-vormige tafel in het Hans Christian Andersen-straatje te Odense. 

'Invictus Games leverde minimaal 120 miljoen euro mediawaarde per dag op’

Simon Keijzer, mediamanager namens TIG Sports, beleeft een van de drukste jaargangen in zijn loopbaan. Van schaken tot urban sports en van de Dutch Grand Prix en de Invictus Games tot aan het WK Volleybal voor vrouwen, de evenementen rijgen zich aaneen. “Maar het is te overzien. We werken met meerdere mensen aan meerdere projecten.”

Beperkt aantal plaatsen voor media bij Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix 

Voor Nederlandse sportjournalisten en -fotografen is voor de tweede Grand Prix in de Formule 1 op het circuit van Zandvoort sinds 1985 opnieuw een beperkt aantal persplaatsen beschikbaar. Het evenement wordt gehouden van 2 tot en met 4 september 2022. 

Het valt niet altijd mee

Het valt niet altijd mee

Op 11 en 14 juni jl. speelde het Nederlands elftal twee Nations Leaguewedstrijden in Stadion Feijenoord. Fotograaf Peter Dejong, staf-fotograaf bij Associated Press, was bij beide interlands werkzaam.

Deense journalisten willen uit AIPS stappen wegens Qatar

De Deense zusterorganisatie van de NSP, Danske Sportsjournalister, is voornemens de internationale koepelorganisatie AIPS te verlaten. Reden is de uitreiking van de AIPS Media Awards in Qatar, eerder deze maand.

Rob Kat (79) stond midden tussen de pikeurs, schaatsers en wielrenners

Verslaggeving van de sport, objectief en onafhankelijk, en de liefde voor diezelfde sport en sporters kunnen soms wel degelijk samengaan, schreef Ype Minkema vorige week in het Noordhollands Dagblad in een necrologie over Rob Kat.

Kopieermachientjes

Ik heb niet de illusie dat dit stukje doordringt tot alle kleedkamers van het betaalde voetbal. Maar laten we er, voor de verbeeldingskracht en het gemak, even van uitgaan dat het wel zo is. Dan zou ik best iets willen zeggen tegen de heren voetballers, trainers en assistenten. Of liever: iets willen vragen.

Grens

Jodium of podium, bloed of bloemen, de dood of de gladiolen. Bij sport gaat het om grenzen verleggen. Maar bij de ene sport zijn de gevolgen van het passeren van een grens een stuk groter dan bij de andere. En wanneer is die grens bereikt?

Krentenwegge als specialiteit

Krentenwegge als specialiteit

De muziek klonk wel eens te hard, maar voor de journalisten waren de werkomstandigheden  bij de FBK Games in Hengelo prima, oordeelde Tubantia-verslaggever Ralph Blijlevens. ,,Een hele verbetering in vergelijking met voorgaande edities, toen atleten zich in de chaos bij de uitgang van het stadion snel uit de voeten konden maken.”

Een pijnlijk en fout prijzenfestijn in Qatar

In vrijwel alle (westerse) media is de afgelopen jaren veelvuldig bericht over misstanden in Qatar. Het WK voetbal had daar getuige tal van rapporten en reportages over arbeidsomstandigheden in de Golfstaat natuurlijk nooit gehouden mogen worden. Het is een historische vergissing om daar in die omstandigheden te gaan voetballen om de wereldtitel.

Beschamend

Iedereen gunde Oekraïne een plekje op het WK. Hoewel voetbal daar momenteel meer dan ooit slechts een bijzaak is, zou deelname in Qatar mogelijk een prettige afleiding voor de geplaagde Oekraïners zijn geweest.

Marijn de Vries van Trouw naar NRC

Marijn de Vries is als columnist verhuisd van Trouw naar NRC. ‘Het is heel mooi om te kunnen zeggen, ik ben door NRC gevraagd’, zegt De Vries op Villamedia. Haar columns in Trouw verschenen op dinsdag, in NRC op zaterdag. Zij neemt als columnist de plaats in van oud-voetballer Clarence Seedorf.

Eddy van der Beek overleden

Eddy van der Beek, oud-sportverslaggever van De Gelderlander is op 31 mei in zijn woonplaats Arnhem overleden. Eddy van der Beek is 66 jaar geworden. Voor De Gelderlander en het samenwerkingsverband VNU Dagbladen volgde hij jarenlang schaatswedstrijden, atletiek en de nationale volleybalteams, onder meer op de Olympische Spelen van 1996 waar de Nederlandse mannen goud wonnen.

Anton van der Giessen overleden

‘De nestor van de regionale voetbaljournalistiek’ – zo wordt Anton van der Giessen genoemd op de website regio-voetbal.nl. Van der Giessen overleed op 3 juni op 72- jarige leeftijd. Hij was al enige tijd ziek.

Hans Brian overleden

‘De stem van de grote hockeyfinales, van de TT, van de Formule 1 en van Parijs-Dakar’. Zo wordt oud-sportverslaggever Hans Brian op nos.nl getypeerd. Hans Brian overleed dinsdag 7 juni in zijn woonplaats Son en Breugel na een kort ziekbed. Hij werd 82 jaar.

Vragen waren volgens Kroos ‘niet empathisch genoeg’

De finale van de Champions League kreeg voor de kijkers van tv-zender ZDF een vervolg, dat nog dagenlang voor heftige gesprekstof zorgde in de Duitse media. Aanleiding was de reactie van de Duitse Real-speler Toni Kroos, die pal na de wedstrijd boos wegliep bij een tv-interview omdat de vragen hem niet bevielen.

Denise van der Net, mediaverantwoordelijke Libéma Open

Denise van der Net, mediaverantwoordelijke Libéma Open

Vanaf een Franse berg naar Rosmalen

Voor het jaarlijkse tennistoernooi Libéma Open in Rosmalen is Denise van der Net deze week letterlijk van haar berg afgedaald.  Op de flanken van de Puy-de-Dôme, midden in Frankrijk, ligt haar thuishonk. In het perscentrum van Libéma Open runt ze de mediazaken. Veel  werk is al van te voren thuis in Frankrijk  gedaan. ,,Dit werk is zo leuk dat ik hiervoor graag overkom”, zegt Denise van der Net.

Leve het schakelkanaal

De verspreiding van alle sportuitzendrechten over steeds meer tv-omroepen/streamingdiensten maakt het er voor de kijker niet overzichtelijker op.

Tijdens een bomvolle sportmiddag of -avond zappen we ons daarom tegenwoordig een ongeluk. Van Viaplay via Ziggo naar ESPN en dan binnen die aanbieders nog langs hun verschillende kanalen.

AIPS reikt Sport Media Awards uit in Qatar

De Nederlandse (foto-)journalisten die meedongen naar de jaarlijkse AIPS Media Awards hoeven geen afweging te maken of ze al dan niet de bekendmaking van prijswinnaars in Doha zouden bijwonen.

’Nooit meer Qatar’, aanklacht tegen WK 2022

Maandag 30 mei wordt in het Olympisch Stadion in Amsterdam het boek ‘Nooit meer Qatar’ gepresenteerd. Het boek is volgens de makers een product van een Nederlands-Belgische samenwerking en verschijnt in dezelfde week dat België en Nederland tegen elkaar spelen in de UEFA Nations League.

Natasja Weber schrijft biografie over oud-hockeyer Marcel Balkestein

Meedogenloos binnen de lijnen, gevoelig en sympathiek daarbuiten. Dat is het beeld dat Natasja Weber schetst van ex-hockeyer Marcel Balkestein over wie zij een biografie heeft geschreven. Balkestein werkte zelf mee aan het boek van 226 pagina’s.

FOX Sports trekt 375 miljoen dollar uit voor Tom Brady

Tom Brady (44), de succesvolste speler in de afgelopen twintig jaar American football (NFL), is na zijn spelerscarrière welkom als co-commentator bij tv-zender FOX Sports. Verspreid over tien seizoenen wil FOX Sports 375 miljoen dollar aan Brady betalen.

Handbal eist meer zendtijd op Duitse tv

In de onderhandelingen over een nieuw tv-contract eist de Duitse organisatie Handball-Bundesliga meer zendtijd bij de publieke zenders. ‘De sportprogramma’s van ARD en ZDF moeten geen Fussball-Schau maar een Sport-Schau zijn. Door de dominantie van het voetbal gaat er minder geld naar de andere sporten’, aldus Frank Bohmann de topman van Handball-Bundesliga.

Wat bezielt supporters die het veld bestormen?

Spaans benauwd kreeg ik het zondagavond toen ik zag hoe Kevin de Bruyne na het behalen van de Engelse landstitel op het veld werd bedolven onder supporters van Manchester City. Nadat hij was ontzet werd de kersverse kampioen - omringd door acht stewards - naar de catacomben begeleid.

’Wielrennen is echt aanraakbaar’

’WIELRENNEN IS ECHT AANRAAKBAAR’

p>‘Wielrennen is echt een aanraakbare sport’, concludeert Jeroen Bijma na zijn eerste wielerwedstrijd als journalist. Voor De Gelderlander doet hij doorgaans verslag van het wel en wee bij voetbalclub NEC. Bij de wedstrijd Veenendaal – Veenendaal ontdekt Jeroen Bijma hoe anders het gaat bij een wielerkoers. .

Dennis Boxhoorn, ex-sportjournalist, nu correspondent België

Dennis Boxhoorn, ex-sportjournalist, nu correspondent België

‘Soms voel ik nog fomo’

Zes jaar lang reisde Dennis Boxhoorn voor NRC de wereld over, hij volgde als sportjournalist alle grote wielerwedstrijden, de Olympische Spelen in Tokio en Beijing en kreeg tijd en ruimte voor mooie reportages. De corona-leegte in de sport zette hem aan het denken. Sinds 1 april is Dennis Boxhoorn (33) als freelancer correspondent in België met NRC als belangrijkste opdrachtgever.

De ‘kopstoot-foto’ van Peter Schols kwam in 1200 kranten

Na 45 jaar fotografie heeft Peter Schols de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Schols neemt afscheid na de laatste 26 jaar in vaste dienst te hebben gewerkt bij dagblad De Limburger. Voordien werkte hij als freelancer. Schols was een van de laatste Nederlandse fotografen in vaste dienst van een krant.

Hidde van der Ploeg (1933-2022), international, bondscoach én journalist

Geen enkele sportjournalist kan bogen op zoveel ervaring in de actieve topsport als Hidde van der Ploeg, die op 3 mei op 88-jarige leeftijd is overleden. De voormalig chef van de sportredactie van NRC speelde 39 interlands als volleyballer en één als basketballer.

Eerbetoon Fans FC Utrecht aan Jan van Dam (1991-2022)

Tijdens de competitiewedstrijd FC Utrecht- NEC op 29 april, brachten supporters van de thuisclub een eerbetoon aan Jan van Dam. Zoveel indruk maakte het overlijden van sportjournalist Jan van Dam op woensdag 27 april, op 30-jarige leeftijd.

Oproep tot meer diversiteit in sportboeken

Het boek over de tweestrijd tussen de wielrenners Mathieu van der Poel en Wout van Aert is verkozen tot beste sportboek van 2021. ‘Een klassieker op papier’, schrijft de jury van de Nico Scheepmaker Beker over het boek ‘Het duel’ van auteur Wiep Idzenga.

Dessers praat mee over verslaggeving vrouwensport

Bij de Vlaamse radio- en tv-zender VRT is een werkgroep opgezet met als doel verbetering van de verslaggeving over vrouwensport en diversiteit. Daarin vervult ook Feyenoord-voetballer Cyriel Dessers een rol. De werkgroep is ingesteld naar aanleiding van de affaire rond sportverslaggever Eddy Demarez, die bijna negen maanden niet op het tv-scherm te horen en te zien is geweest.

Kicker slaat volledig om in nazi-tijdperk

Het Duitse sportmagazine Kicker heeft twee historici wetenschappelijk onderzoek laten doen naar de rol van het tijdschrift in de periode van het nationaal-socialisme in Duitsland (1933-1945). ,,Het is frapperend, werkelijk schrikbarend, om te zien hoe het blad in enkele weken tijd van een blad met een liberale opvatting een heel andere kant opging”, aldus Henry Wahlig een van de twee onderzoekers.

Chagrijn

Gelukkig voor Edgar Davids wordt een assistent van de bondscoach bijna nooit iets gevraagd door de media. Zeker nu Louis van Gaal de baas is, want die zorgt in zijn eentje voor genoeg stof om over te praten en te schrijven. Davids hield er in zijn tijd als voetballer niet van om met journalisten te praten. Hij behoorde tot een groepje topspelers dat onhebbelijk was voor het grootste deel van de pers.

Vrijheid

Acht jaar lang sprak Evgeniy Levchenko zijn bezorgdheid uit. Sinds de Russische annexatie in 2014 van de Krim, het schiereiland dat van Oekraïne werd afgepikt, benadrukte de oud-voetballer dat er sprake was van een conflict dat wel eens verder zou kunnen escaleren. Hij werd nauwelijks gehoord. Na de Russische invasie in Oekraïne is dat veranderd.

Wat een chaos, wat een gekte

Wat een chaos, wat een gekte

Overal in het stadion was er vuurwerk bij het duel tussen Olympique Marseille en Feyenoord. Ook buiten was het dreigend en naargeestig. ‘We hadden er als pers uiteindelijk niet al teveel last van. Maar dat was eigenlijk best wonderbaarlijk te noemen’, rapporteert Bart Vlietstra, verslaggever voor de Volkskrant en SANTOS.

Thomas Sijtsma, sportjournalist en auteur van boek ‘Verloren oorlogskind’

Thomas Sijtsma, sportjournalist en auteur van boek ‘Verloren oorlogskind’ 

 ‘Een klein levenswerkje’

Hij schreef al boeken over de wielrenners Koen de Kort en Lieuwe Westra, maar met ‘Verloren oorlogskind’ dook freelance-journalist Thomas Sijtsma (36) in de geschiedenis van zijn eigen familie. ,,Het is een verhaal van een kind, Harry, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in onze familie werd opgenomen en dat ik op elke verjaardag van mijn oma opnieuw hoorde. Dat prikkelde mijn belangstelling”, vertelt Sijtsma.

De ziel van Cruijff

Susila Cruijff zat op een hoge kruk op het balkon van de Koninklijke Loge. Ze droeg donkere sneakers van het huismerk en een oranje trainingsjack: met twee strepen. Achter haar, langs het veld van de ArenA, liepen tientallen wandelaars tevreden in de zon naar het eindpunt van de zogeheten Cruyff Legacy 14K Run.

Accreditatieproces WK Qatar 2022: meld je nu alvast aan

Het accreditatieproces voor de media voor het WK in Qatar begint weldra. De organisatie laat via de KNVB weten dat alle fotografen en journalisten moeten beschikken over een vereist en goedgekeurd FIFA Media Hub-account.

Prijs voor biografisch portret Derksen

Met 46 procent van de stemmen is het boek Derksen verkozen tot ‘Helden Sportboek van het jaar 2021’. Volgens Barbara Barend van Helden Magazine zijn er enkele duizenden stemmen uitgebracht bij de publieksverkiezing. Derksen is geschreven door Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman.

Tweede serie Kopstukken op Voetbalzone

Het interviewprogramma Kopstukken is terug op de kanalen van Voetbalzone voor een tweede serie. In deze reeks gaan opnieuw bekende gezichten uit de Nederlandse voetbaljournalistiek in gesprek met presentator Justus Dingemanse over hun carrière en het werkveld, wat wederom een hoop interessante inkijkjes en anekdotes oplevert.

Journalist Keppel bedreigd na verschijning boek over coming-out

Journalist en voormalig hockeyprofessional Pepijn Keppel zegt via sociale media doodsbedreigingen te hebben gekregen in verband met de verschijning van zijn boek ‘De laatste man’, waarin hij zijn coming-out in de sportwereld beschrijft.

FIFA lanceert site FIFA+ met 40.000 wedstrijden

De wereldvoetbalunie FIFA heeft een nieuwe, gratis toegankelijke website gelanceerd, die moet gaan fungeren als een archief met beelden van integrale wedstrijden uit de voetbalgeschiedenis, reportages en portretten van voetbalspelers.

Niets om je voor te schamen

Niets om je voor te schamen

‘De kopij trok letterlijk de hele dag aan je voorbij’, schrijft Edward Swier, die tijdens de Invictus Games in Den Haag deel uitmaakte van het mediateam. Hij kwam in aanraking met kwetsbare sporters, die bereid bleken openhartig over hun lot te praten. Ontroerende ervaringen leverde dat op.

Door Edward Swier

Michel Abbink, van VI naar NU.nl

Michel Abbink, van VI naar NU.nl

‘Voetbal is eigenlijk te beperkend voor mij’

De specialist van de ‘coëfficiëntenpolonaise’ verruilt per 1 juni Voetbal International voor NU.nl. Michel Abbink (35)  keert terug naar NU.nl om er chef van de sportredactie te worden. Voetbal is dan niet langer een specialisme. ,,Ik merk aan mezelf dat ik voetbal weleens te beperkend vind”, zegt Abbink, die met zijn twitteraccount @sportzeloot ruim 41.000 volgers heeft en tot Sportjournalistiek Talent van het jaar 2015’ werd uitgeroepen.

Zonder geschiedenis geen topverhaal

Haar carrière was geëindigd, haar uitverkiezing tot sportpersoonlijkheid (lees sportpers-oonlijkheid) van het jaar een feit, maar Femke Heemskerk wenste bij de feestelijke felicitatie aan haar adres toch nog wat stichtelijke woorden aan de Nederlandse sportjournalistiek te moeten richten. Zij vond dat er te weinig oog was in Nederland voor ‘groei’ , voor ‘ontwikkeling’ , voor ‘vordering’.

Het weekend van Abdi, Nienke en Tiger

Het was het weekend van Abdi, Nienke en Tiger. Voor het eerst in de geschiedenis van de marathon van Rotterdam ging een Nederlandse man met de titel aan de haal. En Abdi Nageeye verbrak ook nog eens zijn eigen nationaal record. Maar het mooiste moment van de race was zonder twijfel de hulp die hij kreeg van zijn Belgische vriend Bashir Abdi.

'De verbinding in de wijken spreekt me aan'

Van sportjournalist tot buurtwerker – Rim Voorhaar (52) kan de stappen in zijn carrière goed verklaren. Als sportverslaggever werkte hij voor Dagblad Kennemerland, Het Parool, het voormalige tijdschrift Sportweek en hockey.nl. Daarna switchte Voorhaar naar voorlichting en pr. Vanaf 1 maart is hij buurtwerker in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer.

Goede Vrijdag

Hoe goed kan een Goede Vrijdag zijn? In Emmen zijn de verwachtingen dit jaar hooggespannen. Christenen herdenken de dood van Jezus aan het kruis op deze dag. Ook in Emmen zal er ongetwijfeld teruggedacht worden aan de zachte dood, die de club vorig jaar stierf, na degradatie uit de Eredivisie. 

Een jaar na zijn overlijden is het boek van Danny van den Broek voltooid

Een jaar na zijn overlijden is het boek van Danny van den Broek voltooid

Een jaar na zijn overlijden is het boek verschenen dat journalist Danny van den Broek bijna compleet had achtergelaten. ‘Van kroonprijs tot kutkeeper’, is de titel van het boek over voetbaltrainer Eric Meijers, die landelijke bekendheid kreeg met uitspraken op tv over zijn doelman en De Gelderlander, een ‘kutkrant’ volgens hem.

Doelcamera’s prooi voor ‘fans’ Heracles, ‘nieuw hoofdstuk fotograafje pesten’

Opnieuw zijn fotografen het slachtoffer geworden van het idiote gedrag van zichzelf ‘fans’ noemende bezoekers van het duel Heracles-Feyenoord. Onder de ogen van stewards werden de camera’s van Erik Pasman en Olaf Kraak in de rust opgepakt. Pim Ras maakte gelukkig een foto van de dader(s).

Nog even wachten op accreditatieproces voor WK Qatar 2022

Eind april/begin mei zullen nadere details over het accreditatieproces voor het WK in Qatar bekend worden gemaakt, heeft de FIFA laten weten. Volgens de wereldvoetbalbond zal als gebruikelijk worden gewerkt met quota voor verslaggevers en fotografen. Maar de ervaring leert volgens de KNVB dat de beschikbare aantallen altijd toereikend zijn.  

Jan van Ommen overleden

Hij was organisator van de wielerwedstrijden, speaker bij wielrenen, schaatsen en skeeleren en in zijn werkzame leven leidinggevende op de redactie van de weekbladen van Wegener. Het overlijden van Jan van Ommen op 29 maart, op 74-jarige leeftijd, maakte in brede kring veel indruk.

Oud-sportverslaggever Bob van den Akker overleden

Oud-sportverslaggever Bob van den Akker is op dinsdag 29 maart op 78-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2004 tot 2018 als vrijwilliger actief met de verslaggeving van voetbal en honkbal bij het toenmalige Radio Schiedam, één van de voorlopers van het huidige SCHIE FM. Ook schoof hij op maandagochtend aan in het radioprogramma Café Lokaal.

Tien sportboeken voor publiekprijs Helden

Naast de verkiezing van het beste sportboek van het jaar, met als prijs de Nico Scheepmaker Beker, houdt het magazine Helden een publieksverkiezing van het beste sportboek van 2021. Helden heeft hiervoor tien boeken genomineerd. Al deze tien boeken komen ook voor op de lijst van 51 aangemelde boeken voor de Nico Scheepmaker Beker.

Voetbalmagazine Tardelli gaat stoppen

Het voetbalmagazine Tardelli zal in juli voor het laatst verschijnen. Tardelli kwam sinds januari 2018 zes keer per jaar uit. Het magazine is genoemd naar de Italiaanse international Marco Tardelli en richt zich met verhalen en grote interviews vooral op de jaren zeventig en tachtig.

Femke Heemskerk Sportpersoonlijkheid 2021

Femke Heemskerk Sportpersoonlijkheid 2021

Bij de Sport & Media Borrel 2022 ging het op maandag 28 maart om méér dan de jaarprijzen van de NSP en een ontmoetingsmoment voor ruim honderd journalisten, fotografen en vertegenwoordigers van de sport. Naast een hapje en een drankje was er ook ruimte voor reflectie. Jos van Kuijeren, nestor in de zwemjournalistiek, deed dat bij de uitverkiezing van zwemster Femke Heemsterk tot Sportpersoonlijkheid 2021. NSP-voorzitter Marco Knippen benadrukte dat in het slotwoord na de prijsuitreiking.

Einde Feyenoord City, Scoop van 2021

De Scoop van 2021 ging dit jaar naar de onthulling over het einde van het project ‘Feyenoord City’, op 6 november gepubliceerd op de site van RTV Rijnmond. Vier dagen na de primeur van auteur Dennis van Eersel bevestigde Feyenoord dat het geen heil meer zag in het plan.

Talent Van Koldenhoven onderscheidt zich met multimediaal werk

,,Is dit de toekomst van de sportjournalistiek?”, vroeg jurylid Diana Kuip over zijn werk aan Chiel van Koldenhoven, net verkozen tot het Sportjournalistieke talent van 2021. ,,Nee, het is het heden”, reageerde de winnaar gevat, die bij NOS Sport werkt als multimediale redacteur.

Afscheid van Geert Slot

De Sport & Media Borrel 2022 werd aangegrepen om Geert Slot uit te luiden, die binnenkort met pensioen gaat als woordvoerder van NOC*NSF. Hans Klippus, Henk Stouwdam en John Volkers, drie vaste volgers van de olympische sporten, deden dat met herinneringen aan hun samenwerking.

Niet gepubliceerd in Nederland, wél in race voor AIPS-prijs

Voor de jaarlijkse AIPS-verkiezing is een foto van Maurice van Steen op de shortlist opgenomen, die nooit in Nederlandse kranten of tijdschriften is gepubliceerd. De foto, gemaakt voor het ANP, verscheen wel in de Canadese krant Toronto Star onder de titel: ‘By a hair’s breath’.

Hugo Borst roept Oranje op om te stoppen met boycot

In het AD en de andere kranten van DPG heeft columnist Hugo Borst de spelers van Oranje opgeroepen te stoppen met hun boycot van het tv-programma Vandaag Inside (SBS6). Aanleiding is de ingreep van Bas Ticheler, de mediaman van Oranje, tijdens de persconferentie in Zeist op vrijdag 25 maart.

Twee commentatoren ISU bestraft

De internationale schaatsunie ISU zal voor het eigen media-kanaal geen gebruik meer maken van twee commentatoren, die doorgaans voor Eurosport werken. Aanleiding voor de ingreep zijn opmerkingen van de Brit Simon Reed tijdens het WK kunstrijden, waarop mede-commentator Nicky Slater in gelach uitbarstte.

Moreel kompas

Het schoolvoetbaltoernooi stond op punt van beginnen en dat zorgde voor de nodige opwinding bij de kinderen op de basisschool waar ik werk. Hoewel, niet bij iedereen. Toen ik aan een jongen vroeg waarom hij niet meedeed, was zijn antwoord: ‘Voetbal is stom.’

Voortmodderen of doorpakken met die biergooiers?

Dit ‘schot’ is meestal een herderlijk schrijven over de toestand in de sportwereld. Ik had eigenlijk de ergernis van mij af willen schrijven over de F1-verslaggeving op ViaPlay. Radiocommentaar op televisie, geen goede rolverdeling tussen de twee breedsprakige commentatoren, slechte regie wanneer Leclerc en Verstappen een bloedstollende strijd uitvechten en de kijkers worden getrakteerd op de nummers 7 en 8. Enfin, de kijker heeft altijd gelijk en ik vraag me af hoe lang dit in stand blijft.

Willem Vissers, Sportjournalist van het jaar 2021

WILLEM VISSERS, SPORTJOURNALIST VAN HET JAAR 2021

‘Hij beschrijft sport als een kunstrecensent’’

,,Ja, je kunt het zien als een oeuvreprijs”, zegt Willem Vissers (de Volkskrant), de nieuwe Sportjournalist van het jaar. Zijn uitverkiezing door de NSP-jury is méér dan een reflectie van een jaar sportverslaggeving. Met hem worden vooral zijn schrijfstijl en zijn liefde voor de sport gedurende dertig jaar sportjournalistiek geëerd.

Blijven we koppig?

Wie zelf voetbalt die weet dat er twee soorten spelers zijn als het om koppen gaat: zij die het heerlijk vinden om te koppen en zij die er een hekel aan hebben. Er zit eigenlijk niks tussenin.

Maar mensen die er een hekel aan hebben om te koppen - en dan spreek ik niet alleen voor mezelf, maar wel een beetje - kunnen wel genieten van de kopballen van anderen. Want koppen is een kunst. Een kopdoelpunt na een wegdraaiende voorzet vanaf de zijkant, waarbij de bal de bovenhoek in vliegt: wie smult daar niet van? Vol bewondering keek en kijk ik altijd naar kopwonders als Wim Kieft, Alan Shearer, Luuk de Jong en Cristiano Ronaldo. Het is ook zo verdomd moeilijk.

Ruim 80 aanmeldingen voor Sport & Media Borrel op 28 maart in Rijswijk

Het aantal inschrijvingen voor de Sport & Media Borrel op 28 maart, waarbij de NSP-jaarprijzen worden uitgereikt, is inmiddels de 80 gepasseerd en loop snel op naar het maximale aantal van 100.

AIPS Europe schort betrekkingen met Rusland en Belarus op

De Belarussische vertegenwoordigster in het dagelijks bestuur van AIPS Europe, Nastassia Marynina, wordt niet meer betrokken bij de besluitvorming. Ook zijn alle betrekkingen met de Russische en Belarussische zusterorganisaties opgeschort. Dat heeft het dagelijks bestuur van AIPS Europe woensdagmiddag bekendgemaakt.

‘Unieke allrounder, inspirerend journalist’

Als verslaggever van het Haarlems Dagblad en de GPD deed Peter Heerkens (1941-2022) zestien keer verslag van de Tour de France. Bij het Haarlems Dagblad was hij chef van de sportredactie en van de bijlagen. Op 26 februari overleed Peter Heerkens op 80-jarige leeftijd.

Joop van der Laan overleden

Joop van der Laan, voormalig sportverslaggever bij Omroep Zeeland, is vrijdag 11 maart op 67-jarige leeftijd overleden na een ziekbed van vijf jaar. In februari vorig jaar maakte Van der Laan bekend dat hij dat hij niet langer behandeld kon worden aan een kwaadaardige tumor.

Netflix volgt acht teams tijdens Tour de France

Acht wielerteams laten zich tijdens de komende Tour de France volgen voor een serie op Netflix. De documentaire-reeks zal pas een jaar later, in mei 2023, online komen. Jumbo-Visma is een van de acht ploegen die de camera’s ook binnenskamers toelaat. UAE, met tweevoudig Tour-winnaar Tadej Pogacar, en Alpecin-Felix met Mathieu van der Poel werken niet mee.

Sportboek van het jaar: 51 aanmeldingen

Voor de verkiezing van het beste sportboek van het jaar hebben 29 uitgevers in totaal 51 boeken aangemeld. Daarbij zitten 21 boeken over voetbal, zeven over wielrennen, vier over autosport. In elf gevallen betreft het een biografie. Medio april wordt bekend wie de winnaar is.

‘Een kletspraatje blijft belangrijk’

‘Een kletspraatje blijft belangrijk’ 

Als erfenis van de coronamaatregelen, dreigt een beperking van de faciliteiten voor de media. ,,Terwijl het voor ons metier juist belangrijk is dat we zo nu en dan een kletspraatje kunnen houden in de mixed zone”, schrijft Erik van Lakerveld (de Volkskrant) in een terugblik op de schaatswinter.

Door Erik van Lakerveld

Mededogen

Ook in de sportwereld worden heel mooie dingen gedaan om de Oekraïners te helpen en te ondersteunen. Aan de andere kant was en is er – ook in de media – weinig tot geen mededogen en aandacht voor de Russische sporters, die ineens nergens meer aan mogen meedoen.

Dean Mouhtaropoulos, Internationaal Sportfotograaf van het Jaar

Dean Mouhtaropoulos, Internationaal Sportfotograaf van het Jaar

‘Variatie van sporten spreekt me het meest aan’

Voor de Internationaal Sportfotograaf van het Jaar 2021 ligt de uitvalsbasis in Midden-Brabant. Zijn huwelijk met een Nederlandse vrouw bracht de Australiër Dean Mouhtaropoulos (44), fotograaf voor Getty Images, naar Rijen. Een serie van 30 foto’s op diverse grote evenementen leverde hem de winst op bij Pictures of the Year.  

Door Henk Mees

Oproep tot schorsing Russische en Belarussische AIPS-bestuurders

Sportspress.be en NSP hebben samen met Gio Lippens, bestuurslid van AIPS Europe, het initiatief genomen voor een oproep aan de internationale sportjournalistenfederatie om alle Russische en Belarussische bestuurders voorlopig te schorsen. Die oproep, gericht aan het hoofdbestuur van AIPS en van AIPS Europa, wordt inmiddels ondersteund door zestien Europese zusterorganisaties.

Eerbetoon

Vanmorgen las ik in De Telegraaf dat Jordi Cruijff gepolst zou zijn door Ajax. Toevallig kreeg ik een paar dagen eerder net een mooi stukje tekst van hem onder ogen. Daarmee sloten wij – Noblesse Uitgevers en ik – een uniek boekproject over zijn vader af. Deze uitgave verschijnt eind volgende maand. Jordi leverde het voorwoord. ‘Hij vond het altijd belangrijk dat wij onze passies en dromen volgden’, schrijft hij onder meer.

Willem Vissers over gevolgen van vervroegde zaktijden

WILLEM VISSERS OVER GEVOLGEN VAN VERVROEGDE ZAKTIJDEN

‘Verslag in de papieren krant is heilig voor mij’

Bij diverse dagbladen van uitgever DPG Media is een aanzienlijke vervroeging van de zaktijden voor de gedrukte krant op komst. Met name de actuele sportverslaggeving dreigt hierdoor geraakt te worden. Haalt de Champions League dan nog de krant, hoe moet dat met de Eerste Divisie op vrijdagavond? In boze mails aan de redactie en de leiding van DPG verzette Willem Vissers (de Volkskrant) zich ferm tegen de geplande maatregelen.

De sportverslaggever die nooit zijn wilde haren verloor

Op 23 februari kwam een einde aan het leven van Peter Homan (1945-2022), de kleurrijke Assenaar die eerst de muziek in leek te gaan, maar uiteindelijk decennialang een bekende verschijning was als sportverslaggever in Groningen en Drenthe. In het Dagblad van het Noorden schreef William Pomp zijn herinneringen op aan een dierbare collega.

Dean Mouhtaropoulos POY Sportfotograaf van het Jaar 2021

Getty-fotograaf Dean Moutharopoulos is door Pictures of the Year International (POY) uitgeroepen tot internationaal Sportfotograaf van het Jaar.

Stem Han Hollander klinkt in concert Oorlogselftal

De oorlogservaringen van voetballers krijgen dit voorjaar een podium tijdens een concertreeks in zeven verschillende plaatsen. Op basis van onderzoek door sporthistoricus Jurryt van de Vooren heeft het Nachtlicht Ensemble muziekstukken gecomponeerd. Aan de uitvoeringen werken ook lokale gezelschappen mee.

Leerdam kampioen social media op Winterspelen

Schaatsster Jutta Leerdam was tijdens de Olympische Winterspelen veruit de meest gewilde Nederlandse olympiër op social media. Tijdens de Spelen kreeg ze 438.700 volgers erbij. Ze kwam daarmee op een totaal van 2.8541.00. Dit blijkt uit onderzoek van Bureau Hanze, dat de accounts van alle sporters van TeamNL bijhield.

Kritisch oordeel over mediavrijheid tijdens Winterspelen

De organisatie van buitenlandse correspondenten in China heeft een kritisch oordeel uitgebracht over de werkomstandigheden voor journalisten bij de Olympische Winterspelen in Peking. ,,Er was regelmatig sprake van overheidsbemoeienis”, betoogt de Foreign Correspondents Club of China (FCCC).