Nieuws

DELA Beach Open laat zon binnen schijnen

Het lijkt natuurlijk gekkenwerk, beachvolleyballen in de winter bij temperaturen rond het vriespunt en veel regen en wind. Maar zet er een dak overheen, hang lichten op, zet de muziek aan, stort de Haagse Sportcampus Zuiderpark vol met zand en zie hoe het spelletje ook in de winter zijn oude, vertrouwde en dynamische dimensie krijgt.

TIG Sports durfde het wel aan om na zomerse evenementen op het Scheveningse strand nu eens een indoorversie te organiseren. Een waagstuk, want zelfs al zou het kunnen, je hoeft bijvoorbeeld echt geen schaatswedstrijden in de zomer uit te proberen.

Met indoor beachvolleybal ligt dat anders, constateert fotograaf Ronald Hoogendoorn, enkele dagen actief in de zandbak in het Zuiderpark. Hij concludeert onder meer: ,,Het belangrijkste voor ons als fotografen zijn de posities langs het veld en daarvoor heeft TIG als organisatie goed naar ons geluisterd. Rond het veld kon je in alle vier de hoeken op een prachtig witlederen, hoog bankje zitten, met in totaal acht plekken waar telkens drie tot vier fotografen plaats konden nemen.”

Daarnaast waren op beide lange zijden plaatsen gecreëerd waar fotografen konden staan. Tevens mochten ze overal op de tribunes zitten, mits de toeschouwers er geen last van hadden. ,,Ook op de hoge, gesloten tribune kon je uitstekend van bovenaf werken”, aldus Hoogendoorn.

Het toernooi kreeg behoorlijk wat media-aandacht, onder meer door live-uitzendingen in NOS Studio Sport en bij Ziggo. Volgens Hoogendoorn toont het DELA Beach Open aan dat TIG Sports een lerende organisatie is die bereid is te luisteren naar op- en aanmerkingen van de NSP, maar ook van individuele journalisten en fotografen.

Problemen rond fotoposities, parkeren, beveiliging, catering, informatievoorziening, accreditaties en parkeerbeleid, zoals in 2015 bij het WK Beach in Scheveningen, deden zich het afgelopen weekend niet meer voor. ,,Het was uitstekend georganiseerd met een organisatie die zelfs tijdens het evenement openstond voor aanpassing of oplossingen”, vertelt Hoogendoorn. ,,De beveiliging en vrijwilligers hadden de eerste dag nog een beetje moeite met wat wel en niet mocht, maar TIG Sports pakte dit heel goed op door mee te lopen naar de desbetreffende beveiliger/vrijwilliger en de zaak even op te lossen. De rest van de dagen verliep dit allemaal uitstekend.”

De media werden volgens hem op hun wenken bediend, inclusief snelle service bij mediaverzoeken richting de beachvolleyballers. Ook de catering was uitstekend verzorgd. Hoogendoorn: ,,Het is mooi om te ervaren dat organisatoren als TIG luisteren naar de NSP en naar hoe het ook kan voor de journalisten en fotografen.’’

 

GERARD DEN ELT

Naast beachvolleybal was er ook veel entertainment met beats, lichtshows en dance. (foto: Ronald Hoogendoorn)