Nieuws

Onderzoeksjournalist onthult lijntjes tussen media en FIFA

Op zijn eigen blog kondigt de Canadese onderzoeksjournalist Declan Hill aan in een nieuw boek te onthullen welke sportjournalisten en media in diverse landen er aan hebben bijgedragen de corruptie binnen de FIFA te verzwijgen. Hill is één van 's werelds meest actieve journalisten op het gebied van match-fixing en corruptie in de internationale sport.

Volgens Hill beschikt hij over documenten waaruit blijkt hoe nauw de contacten waren tussen de belangrijkste personen binnen de FIFA en diverse persorganisaties en journalisten. Hill heeft al diverse onthullingen op zijn naam staan in de boeken die hij eerder schreef.

De Canadees lijkt het met name op Britse journalisten gemunt te hebben. Hij hekelt bijvoorbeeld de wijze waarop de Britse journalist Andrew Jennings in eigen land stelselmatig wordt genegeerd bij verkiezingen van de ‘sportjournalist van het jaar’.  Hill: ,,Het is moeilijk om één Britse journalist aan te wijzen met méér internationale erkenning in de laatste twee decennia dan Jennings van wie boeken zijn vertaald in vijftien talen. Je mocht Jennings toch verwachten als een ‘eeuwige’  winnaar  van de ’British Sports Journalist’  of the Year award, maar Jennings heeft die prijs nooit gewonnen. Vreemd omdat deze uitverkiezing wordt omschreven als het ‘creme de la creme’ voor sportjournalisten. Misschien heeft het iets te maken met de sponsoring van deze prijs door de UEFA. In de aanloop naar de toewijzing van de WK-toerooien van 2018 en 2022 werd Jennings door veel Engelse journalisten aangevallen als ‘niet patriottisch’ omdat hij de corruptie binnen de FIFA uit de doeken deed”, schrijft Hill.

(Bron: www.declanhill.com)