Nieuws

Eerste vrouwelijke sportjournalist overleden

Wil Merkies, vorige week op 86-jarige leeftijd overleden, gaat de geschiedenis in als de eerste vrouwelijke sportjournalist in Nederland.  Zij werkte voor onder meer het Nieuw Utrechts Dagblad, Het Parool en de Volkskrant.  Begin jaren vijftig besloot de Volkskrant na protesten van lezers dat boven haar artikelen niet langer nog ‘sportverslaggeefster’ stond.

Voor herinneringen aan Wil Merkies (1931-2018) haalt Het Parool de Amsterdamse verhalen-website Het Geheugen van Oost aan. Daar vertelt ze dat ze van jongs af aan met haar vader meeging naar Ajax en het haar grootste droom was sportverslaggever te worden. Op eigen houtje benaderde ze daarvoor de Volkskrant. ’De chef personeelszaken antwoordde:  Meisje, dat lukt je nooit. Op de redactie werken geen vrouwen. Op de abonnementenafdeling is wel een vacature.'

Ze nam de baan aan en werd later toch verslaggever op de sportredactie, van 1948 tot 1952. Zonder slag of stoot ging dat niet. Na protesten van lezers van de toen nog katholieke Volkskrant verbood toenmalig hoofdredacteur Joop Lücker dat nog langer 'van onze sportverslaggeefster' boven haar sportverslagen stond. Lezers vonden dat een vrouw niet over sporten als voetbal kon schijven.  'Voortaan kwam boven mijn artikelen te staan: 'van onze verslaggever'. Hierin stemde ik toe.'

Eerder had ze al vanaf 1945 voor het sportweekblad Celem gewerkt. Nadat zij moeder was geworden ging Wil Merkies als freelancer voor diverse media aan de slag.  Vanaf 1961 tot 1996  werkte ze in vaste dienst bij Perscombinatie als journalist voor Nieuw Utrechts Dagblad (kopblad van Het Parool), Weekmedia en Het Parool. Ze schreef ook enkele boeken, was mede-oprichtster/eindredacteur van het WOUW blad (Wijze Oude Wijven) en hoofdredacteur van het tijdschrift Vrouwenbelangen. Daarnaast was ze twee seizoenen debater in het VARA televisieprogramma 'Het Lagerhuis' en in veel functies actief op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam.

Of Wil Merkies daadwerkelijk de eerste vrouwelijke sportjournalist in Nederland was, staat niet voor de volle honderd procent vast.  Tijdens de Tweede Wereldoorlog verschenen In het nationaal-socialistische dagblad Het Nationale Dagblad artikelen ‘van onze speciale sportverslaggeefster.’  In het communistisch dagblad De Waarheid (in 1990 opgeheven) werden in 1948 artikelen over onder meer het WK wielrennen en atletiekwedstrijden met Fanny Blankers-Koen gesigneerd met ‘van onze sportverslaggeefster’.