IN DE SPO(®)TLIGHT

Stanley Gontha, maker beste nieuwsfoto Zilveren Camera

In de strijd om de Zilveren Camera werd de ‘Nouri-foto’ van Stanley Gontha uitgeroepen tot beste foto in de categorie Nieuws. Op de foto brengt de vader van Ajax-voetballer Abdelhak Nouri zijn dank uit voor de massale steun. Gontha moest genoegen nemen met een oorkonde als prijs. Had hij met zijn foto de Zilveren Camera gewonnen, dan zou dat 7.500 euro hebben opgeleverd.

Je had al een bestemming voor die geldprijs, Stanley?

,,Ja, ik hoopte vurig op de Zilveren Camera om die prijs van 7.500 euro te kunnen schenken aan de familie Nouri, als een gebaar van steun van mijn kant. Zo had ik ook in contact willen komen met de familie.”

Je hebt van de familie nog niets gehoord over die toch heel indrukwekkende foto?

,,Kort nadat ik hem had gemaakt, heeft Humberto Tan namens mij een appje gestuurd naar de familie. Daar heb ik nog altijd niets over gehoord. Jammer.”

Hoe is die foto eigenlijk tot stand gekomen?

,,Voor die steunactie had ik me zelf de opdracht gegeven een beeldverslag te maken met 25 foto’s vol emotie. Eigenlijk was ik te laat waardoor ik het vuurwerk miste. Toen ik zag hoeveel mensen daar waren samengekomen, wel 7.000 tot 8.000 mensen, wilde ik ook het massale in beeld brengen.”

Hoe?

,,Daarvoor moest ik hogerop zodat ik zicht kreeg op het straatbeeld. Omdat een galerijflat daar gerenoveerd werd, stond er een stellage voor bouwvakkers en bewoners. Daar stonden al veel mensen op, dus het was nogal tricky. Niet lang nadat ik daar een mooi plekje had gevonden, kwam die auto met de vader van Nouri die zijn hand op de borst legde. Feitelijk ging dat heel snel, heel kort maar. Als ik niet goed had opgelet, had ik die foto nooit zo kunnen maken.”

Had je meteen in de gaten dat je raak geschoten had met die foto?

,,Nee, dat kwam pas later op de avond toen die foto vanaf diverse voetbalsites rondging op social media. Toen begreep ik dat er wat loos was. Het gebeurde ook op een vrijdagavond, op een avond dat de kranten een uur eerder moeten sluiten. Op zaterdagmorgen stond hij wel mooi op de voorpagina van Het Parool, dat is dan toch de kracht van internet.”

Is het je meest gepubliceerde foto?

,,Ik denk wel dat hij nu op één staat. Ook buitenlandse bladen en een magazine als Elsevier hebben hem afgedrukt. Hij is zelfs aangekocht door het Amsterdams Museum. Op twee komt de goal die Rafaël van der Vaart maakte met zijn hak. Derde staat de wissel van Arjen Robben op het EK van 2004 met Dick Advocaat. Bij Nouri waren er zo’n zes andere persfotografen, op die andere momenten gebeurde dat in een vol stadion, met veel fotografen. Toch leuk als mijn foto op die momenten zo goed scoort.”

Hoe lang fotografeer je al?

,,Ik werk voor honderd procent in de sport, voornamelijk voetbal. Ik ben in 1991 begonnen als freelancer, vanaf augustus heb ik mijn eigen bureau, Pro Shots. Ik heb inmiddels 253 interlands van het Nederlands elftal gefotografeerd, zes EK’s, 19 Europese finales waarvan 14 in de Champions League. Rusland wordt komende zomer mijn zevende WK.”

 

HENK MEES

Stanley Gontha bij de EK-finale Frankrijk-Portugal in 2016