Nieuws

Vincent Jannink en Klaas Jan van der Weij vertellen over sportfotografie

De sportfotografen Klaas Jan van der Weij (Volkskrant) en Vincent Jannink (ANP) zijn op dinsdag 27 maart te gast in Beeld en Geluid in Hilversum om daar te vertellen over het vak en over hun recente ervaringen op de Winterspelen in Pyeongchang.

Zij zijn daar op uitnodiging van @NVFBeeld en de toegang is gratis.

Jannink toont onder meer zijn beelden die hij maakte tijdens de Olympische Spelen van 2018. Van der Weij gaat in op de vraag hoe je als fotograaf te midden van honderden concurrenten toch een bijzonder en zo mogelijk origineel beeld kunt maken. Tijdens zijn twaalfde of dertiende Spelen (hij is de tel kwijt) hoopt Klaas Jan van der Weij maar op één ding: hoe meer rotzooi en ellende, hoe leuker hij het eigenlijk vindt.

Op zoek naar ‘ander beeld’, zo is een van zijn voorbeelden, stond Klaas Jan van der Weij bij de Winterspelen in Turijn (2006) op de tribune in plaats van langs de baan. Toen had hij mazzel. ,,Bij de ploegenachtervolging kwamen de Nederlandse mannen uit tegen de Italianen. Ik sta op de tribune en denk, ik had misschien toch beneden moeten zijn. Maar dan valt Sven Kramer over een blokje. Hij zit op het ijs, draait zijn hoofd om en kijkt naar de Italianen die op dat moment voorbijkomen.”

Over die foto: ,,Ik kan wel heel hoogdravend gaan doen en zeggen: ik ga daar staan, want ik ga dit maken. Forget it, dan gaat het echt niet gebeuren. Ik was een ander beeld aan het maken. Maar omdat ik meekijk, zie dat ze vallen kan ik een bepalend beeld voor die dag maken. Voor mij is dat dan redelijk veel mazzel.”

De bijeenkomst op 27 maart begint om 14.00 uur. De middag wordt afgesloten met een borrel. Aanmelden via: https://www.nvj.nl/agenda/nvfbeeld-actueel-0

Vincent Jannink

Klaas Jan van der Weij