Nieuws

Oud-roeier Rentmeester verliest rechtszaak om logo Nike met Michael Jordan

De Nederlandse fotograaf Co Rentmeester (82) heeft een rechtszaak tegen sportfabrikant Nike verloren over vermeende schending van auteursrecht op een foto uit 1984. De foto die Rentmeester maakte van basketballer Michael Jordan heeft volgens de fotograaf als inspiratie gediend om het 'Jumpman'-logo te maken..

In de aanklacht stelde Rentmeester dat Nike enkele maanden later een vrijwel identieke foto met Jordan ensceneerde en zo voorkwam dat hij rechten kon claimen op het Jumpman-beeldmerk. Dat logo wordt sinds 1987 op schoenen uit de Air Jordan-serie gedrukt. Volgens persbureau Reuters is alleen deze Air Jordan-serie al goed voor een jaaromzet van 3,1 miljard dollar.  Rentmeester startte de procedure pas in januari 2015.

Met de stemverhouding 2-1 stelde het 9th U.S. Circuit Court of Appeals vast dat de  foto’s  ‘niet wezenlijk identiek’ zijn omdat er verschillen zijn in de locatie, de belichting en andere elementen. Bovendien valt een actiefoto van een sprong volgens de rechters niet onder het auteursrecht.

Rentmeester maakte de foto in 1984 voor een olympische special van Life magazine, vooraf aan de Olympische Spelen in Los Angeles.  Michael Jordan werd gefotografeerd toen hij studeerde aan de universiteit van North Carolina. Enige tijd later liet Nike een soortgelijke foto maken met de skyline van Chicago als achtergrond. Jordan speelde toen inmiddels voor NBA-club Chicago Bulls 

Als roeier kwam Rentmeester in 1960 op de Olympische Spelen in Rome uit. Met Peter Bakker werd hij vijfde in de finale op het onderdeel dubbel twee. Na zijn roeicarrière emigreerde Rentmeester naar de Verenigde Staten waar hij een studie fotografie voltooide aan het Art Center Colle of Design in Los Angeles. In 1966 werd hij staf-fotograaf voor Life magazine, dat hem naar onder meer de oorlog in Vietnam uitzond. Met een foto van een Amerikaanse tank-commandant won Rentmeester in 1967 de World Press foto. Het was de eerste kleurenfoto die bekroond werd. Hij werkte ook als commercieel fotogaaf, onder andere voor Marlboro en Nike Air (!). 

De twee soortgelijke foto; links de foto van Co Rentmeester, rechts de foto voor het logo van Nike