Nieuws

NSP protesteert tegen afgelasting persmoment Ajax

Het afgelasten van het gebruikelijke persmoment bij Ajax op vrijdag 30 maart heeft het ongenoegen opgeroepen bij veel sportjournalisten. Volgens een bericht van Ajax op Twitter werd mede daartoe besloten omdat het Goede Vrijdag was. Het feit dat op Goede Vrijdag de effectenbeurs was gesloten, werd niet genoemd door Ajax, dat een beursgenoteerde onderneming is. De NSP heeft in een brief die per mail is verzonden, geprotesteerd tegen de handelwijze van Ajax.

Volgens Ajax konden journalisten gebruik maken van ‘voorbeschouwende quotes van Ajax Media’, die zijn verspreid.  De NSP zegt in de protestbrief ‘met verbazing en verontrusting te hebben kennisgenomen van het besluit van Ajax’.  

‘Het verspreiden van "voorbeschouwende quotes via Ajax Media" is een unicum in de geschiedenis van de sportjournalistiek. Niet eerder hebben wij meegemaakt dat journalisten voorafgaande aan een wedstrijd in de eredivisie geen vragen mochten stellen aan de trainer en dat journalisten genoegen moesten nemen met voorgekauwde en dus voorspelbare antwoorden. Ajax heeft ervoor gekozen vragen én antwoorden via de eigen kanalen te regisseren, een handelwijze die niet past in een open en vrije samenleving’, schrijft algemeen secretaris Gerard den Elt in de brief aan algemeen directeur Edwin van der Sar en Miel Brinkhuis, chef van de afdeling communicatie.

De NSP noemt de verwijzing naar Goede Vrijdag een drogreden en de beleidsmaatregel ‘amateuristisch’.  De NSP verwijst in de reactie ook naar een campagne waarmee de NSP samen met Europese zusterorganisaties aandacht vraagt voor vergelijkbare, beperkende maatregelen van sportclubs en het bevoordelen van eigen media.