Nieuws

Werk aan de winkel inzake vrije nieuwsgaring

De eerste congresdag van de AIPS, de wereldfederatie van sportjournalisten, heeft dinsdag 8 mei in Brussel duidelijk gemaakt dat de West-Europese landen vooralsnog alleen staan in hun strijd voor vrije nieuwsgaring rond sportevenementen en -wedstrijden.

Van de 40 aanwezige landen aangesloten bij AIPS Europa heeft maar één derde in de gaten dat moet worden gestreden voor het behoud van de vrije nieuwsgaring rond sportwedstrijden. Zoals onder anderen Nederlandse, Belgische, Duitse en Franse sportjournalisten en -fotografen merken, is het steeds lastiger om normaal journalistiek werk te doen. Steeds vaker claimen mediapartners exclusiviteit of worden clubmedia of clubfotografen ingezet om exclusieve interviews of beelden te maken. Journalisten, fotografen en non-rightholders in West-Europese landen komen in toenemende mate op het tweede plan, een verontrustende ontwikkeling.

Pogingen om het Europees parlement in te zetten voor het behoud van de vrije nieuwsgaring worden helaas nog niet breed gedragen, bleek in hotel Le Plaza in de Belgische hoofdstad. Veel Europese zusterorganisaties zijn niet overtuigd van de urgentie, ondanks een pleidooi van de Belg David Naert, ondersteund in de vergadering door de NSP.

Voorzitter Camenzuli (Malta) was vooral gepikeerd dat hij niet was geïnformeerd. Een uitgestoken hand namens Nederland om de petitie te ondersteunen, werd afgeslagen. Dat werd niet gecorrigeerd door de overige aanwezige Europese landen. Desondanks gaan de twaalf West-Europese landen door met hun strijd, zoals afgesproken in maart jl. in Straatsburg.

Op het congres presenteerden de organisatiecomités van de WK-kandidaten Marokko en VS/Canada/Mexico hun bidboeken voor het WK voetbal in 2026. Marokko doet voor de vijfde keer een gooi naar de organisatie. Noord-Amerika lijkt echter favoriet, mede door de belofte dat de FIFA een recordwinst van 11 miljard dollar (9,25 miljoen euro) aan het evenement kan overhouden. Dat bedrag wordt opgebracht door kaartverkoop, merchandising, sponsoring en mediarechten. Bovendien hoeven daar geen nieuwe stadions te worden gebouwd; die staan er in voldoende mate.

De keuze wordt op 13 juni gemaakt op een FIFA-bijeenkomst tijdens het WK in Rusland.

GERARD DEN ELT
Algemeen secretaris NSP