Nieuws

Gemeente Sittard-Geleen en Fortuna duiken weg

Zowel Fortuna Sittard als de gemeente Sittard-Geleen heeft de klachten van de NSP namens Jeroen Putmans en Marcel van Hoorn van de hand gewezen.

De NSP had namens genoemde fotografen protest aangetekend tegen de verwijdering van Jeroen Putmans bij de huldiging in het stadion (zondag) en het belemmeren van Marcel van Hoorn tijdens het vieren van de promotie een dag later. 

Gemeentesecretaris Kusters liet dinsdag in een brief weten dat de persfotografen waren geïnstrueerd dat stewards en de persvoorlichter van Fortuna op het podium de dienst mochten uitmaken. Dat is niet het geval geweest, meldt Marcel van Hoorn (die namens het ANP de publieke huldiging zou vastleggen) in een reactie op het antwoord van de gemeente.

"Voor aanvang kreeg ik zoals gezegd van Renate 2 polsbandjes, goud en blauw. Ze zei er letterlijk bij: "Jij mag als een van de weinigen OVERAL komen". Ik zei: "Dankjewel, erg fijn, ik heb er zin in, ik ga er iets moois van maken". (..) Vandaar dat ik met stomheid was geslagen toen bleek dat dat uiteindelijk dus gewoon niet kon. (..) Het probleem die avond was persvoorlichter Dennis (van Balkom, red), plus die ene beveiliger."

De NSP constateert dat in de brief van de gemeente iemand niet de waarheid spreekt. Vandaar dat de klacht zal worden ingediend bij de gemeentelijk ombudsman of een klachtencommissie van de gemeenteraad, in de hoop dat daar de waarheid wel boven tafel komt.

Fortuna legt in een reactie op de klacht-Putmans de verantwoordelijkheid volledig bij hem en de collega-fotografen neer.

Op de vraag welke maatregelen Fortuna neemt om komend seizoen een prettige relatie tussen club, fotografen en stewards te bewerkstelligen, antwoordt de club: “Fortuna zal fotografen vooraf aan de wedstrijd duidelijker briefen wat de huis- en KNVB-regels zijn en dat deze gerespecteerd dienen te worden, evenals aanwijzingen van stewards. Stewards worden opgedragen zich afzijdig te houden als ingrijpen niet nodig is (wat in dit geval dus wel nodig was).”

Deze Sittardse soap wordt vervolgd. 

Fortuna Sittard claimt dat fotografen zich zouden hebben misdragen, maar uit deze (en andere) beelden blijkt dat juist de steward(s) tot kalmte moesten worden gemaand.