Nieuws

WK voetbal vijftig uur per week bij NOS

Vanaf 14 juni beginnen de uitzendingen bij de NOS van het WK voetbal dagelijks om 13.15 uur. Inclusief voorbeschouwingen, analyses, de talkshow Studio Rusland en het NOS  Sportjournaal gaan de uitzendingen in de poulefase door tot kort voor 23.00 uur. Gemiddeld betekent dat circa vijftig uur per week. Het WK eindigt op 15 juli.

In totaal worden er 64 wedstrijden live voetbal uitgezonden op 25 dagen in vier weken tijd. Na de poulefase wordt twee keer gespeeld: om vier en acht uur.

 In de stadions doen Frank Snoeks, Frank Wielaard, Jeroen Grueter, Jeroen Elshoff, Jan Roelfs, Arno Vermeulen en Philip Kooke verslag van de wedstrijden. Voor reportages, interviews en analyses reizen vier verslaggevers naar Rusland. Joep Schreuder volgt het Marokkaanse team, Bert Maalderink de grote teams, zoals Brazilië, Spanje en titelhouder Duitsland. Jeroen Stekelenburg is de WK-verslaggever in Moskou, de hoofdstad waar de meeste ploegen hun basiskamp hebben en waar twee speelstadions zijn. De Vlaamse journalist Hans Vandeweghe bericht voor de NOS op geheel eigen wijze over de Rode Duivels. Edwin Cornelissen bedient de radio met verslagen en reportages.

Daarnaast reist Tom Egbers heen en weer om live vanuit de stadions de opening van het WK en de halve finales en de finale in te leiden. Voor Langs de Lijn verzorgt Arman Avsaroglu het commentaar. Sjoerd van Ramshorst en Gert van ‘t Hof nemen als presentatoren de vroege wedstrijd voor hun rekening. Tom Egbers is het vaste gezicht bij de wedstrijd van vier en/of vijf uur.

De presentatoren schakelen met de verslaggevers in Rusland en blikken vooruit met analisten zoals Pierre van Hooijdonk. In de studio in Hilversum praten Henry Schut en sidekick Hugo Borst, samen met Rafael van der Vaart en andere gasten. Studio Rusland start rond kwart over zeven, na het NOS Sportjournaal van zeven uur, en gaat na de wedstrijd door tot de klok van elf.

Freestyler én programmamaker Soufiane Touzani verzorgt tijdens het WK Touzani’s WK Warming-up bereidt Touzani. De warming-up vindt plaats op een Cruyff Court in een willekeurige wijk in Nederland. Scheidsrechter Bas Nijhuis geeft tekst en uitleg over arbitrale zaken, onder meer bij ingrepen van de videoscheidsrechter.

Met de start van het WK, betrekt NOS Sport een nieuw onderkomen met een nieuw, rond decor. Ook via nos.nl en de NOS-app brengt de NOS doorlopend WK-nieuws. In de NOS app en op NOS.nl bekijk je met NOS 360° de mooiste acties en doelpunten vanuit verschillende camerahoeken. Vlak na een doelpunt, grote kans of mooie pass staan er in de NOS app en op NOS.nl beelden van dat ene moment maar dan vanuit diverse camerastandpunten.

De NPO en de NOS bieden, bij wijze van experiment, de wedstrijden aan in UltraHighDefinition TV, ook wel 4k genoemd. Dit betekent een vier keer hogere resolutie dan HD, goed voor meer kleuren en contrast. Nederland is één van vijftien landen ter wereld waar het WK in Ultra HD wordt uitgezonden. Ultra HD is sterk in opkomst. Naar verwachting maken in totaal enkele tienduizenden Nederlanders tijdens dit WK gebruik van televisies met de nieuwe standaard.