Nieuws

Eerste WK inline in Nederland in de schaduw van grote evenementen

Als het louter om media-aandacht ging, kon de planning niet beroerder. WK voetbal, de eerste week van Wimbledon, de aanloop naar de Tour de France.

Dan kun je niet verwachten dat de al dan niet gevestigde media massaal uitrukken naar de WK inline skaten (speed en freestyle). Ook niet als het evenement voor het eerst in de historie in Nederland, preciezer Heerde en Arnhem, wordt gehouden.

In Nederland is die tak van sport - de aanduiding skeeleren raakt in onbruik - onlosmakelijk verbonden aan schaatsen. Geen wonder, want de KNSB doet ook in inline.

De interesse was beperkt. De Stentor en De Gelderlander waren er, regionale radio- en televisiezenders (Drenthe en Gelderland), specialistische media als schaatsen.nl. De Telegraaf was mediapartner, NOS, RTL en SBS besteedden aandacht. Op de slotdag met de marathon waren zeker De Volkskrant en de Leeuwarder Courant present. NRC had maandag ook een verhaal.

De grootste interesse van over de grens kwam uit Colombia, sinds jaar en dag het land dat deze sport domineert (20 gouden medailles op een totaal van 44 bij senioren en junioren). De Colombiaanse radio- en televisieverslaggevers, veelal in sponsorkleding, toonden zich zeer verbonden met hun skaters. Onmiddellijk na hun race werden winnende sporters voor de perstribune voor camera en microfoon bevraagd.

WK inline – dat is altijd een tentenkamp. Tenten voor skaters, de callroom een tent en een perstent. De eerste drie dagen vonden op de piste in Heerde plaats. Na een verhuisdag vestigde het circus zich voor de wegwedstrijden rond de Weerdjesstraat in Arnhem. In Heerde kon tegenover de ingang van het sportcomplex worden geparkeerd. In Arnhem waren de faciliteiten veel minder. De media werd aangeraden de auto te parkeren op P&R Gelredome, van waar shuttles naar het wegparkoers voerden. In beide gevallen was een perscentrum opgezet, in Arnhem zelfs twee.

De verbinding met het internet vertoonde geen haperingen. In Heerde was een natuurlijke mixed-zone tussen de handtekeningen- en selfiejagers op de plek waar de skaters de baan verlieten, al hield niemand de verslaggevers tegen die in de callroom de deelnemers benaderden.

Met de door persvoorlichters Carl Mureau en Femke van der Meij verstrekte bandjes konden mediavertegenwoordigers voor maaltijden en consumpties terecht bij het clubhuis van Skeelerclub Oost Veluwe. Langs het wegparkoers, een afrit naar de snelweg aan de rand van het centrum, verliep alles veel chaotischer, ook al omdat de ruimte zeer krap was. Daar werd het clubhuis van Heerde gemist, waar Bertus Dokter en zijn vrijwilligers voorbeeldige gastvrijheid hadden geboden.

 GUUS MATER