Nieuws

Alle interlands Oranje bij NOS

De interlands van het Nederlands voetbalelftal zijn de komende vier seizoenen niet langer verspreid over verschillende tv-zenders. Alle Nederlandse rechten liggen tot en met het WK van 2022 in handen van de NOS. In de afgelopen jaren werden de kwalificatie- en vriendschappelijke interlands uitgezonden door de Endemol-kanalen SBS6 of Veronica.

De eerste wedstrijd in het pakket voor de NOS is de oefeninterland tegen Peru, op donderdag 6 september. Vervolgens start de Nations League, een nieuwe landencompetitie van de UEFA waarin Oranje tegen Frankrijk en Duitsland speelt. In oktober oefent Oranje tegen België. De EK-kwalificatiereeks begin in maart 2019. Ook eventuele play-offs daarna zijn te zien bij de NOS.

Volgens NRC betaalt de NOS in een periode van vier jaar 24 tot 28 miljoen euro voor de live voetbalrechten van Oranje. Daar komen de kosten voor de twee eindtoernooien en voor de productie van de uitzendingen nog bij. De NOS betaalt 800.000 tot 900.000 euro per kwalificatiewedstrijd, zeggen vier anonieme bronnen in NRC. Het gaat om twintig wedstrijden. Een woordvoerder van de NOS wil het bedrag niet bevestigen. Hij zegt verder dat de NOS alleen nog maar contracten sluit voor lagere bedragen dan in het verleden.

SBS6 betaalde volgens NRC 1 tot 1,2 miljoen euro per wedstrijd voor vorige kwalificaties. De commerciële zender zond de kwalificaties voor het EK 2004 tot en met het WK 2014 uit.

Volgens marketingdeskundigen leveren interlands van Oranje tussen 275.000 en 400.000 euro per wedstrijd op aan commercials.