Nieuws

FC Emmen maakt zich op voor hoogtijjaar

In het stadion De Oude Meerdijk in Emmen is het dezer dagen een drukte van belang. Het debuut van de eerste Drentse club in de eredivisie staat voor de deur en dat is aan alles te merken.

Zo is de perstribune van FC Emmen bijna verdubbeld van 21 naar 41 plaatsen met schrijftafels. Al tijdens de play-offs tegen Sparta bleek het lastig te zijn om regionale en landelijke media te accommoderen, schetst Marc Timmer, als manager marketing & communicatie onder meer belast met de ontvangst van het journaille.

Marc Timmer, manager marketing & communicatie bij FC Emmen, in het stadion De Oude Meerdijk.

Ook de NSP merkt dat: twee vaste fotografen bij de club hebben inmiddels een aanvraag voor een perskaart ingediend om FC Emmen overal te kunnen volgen. Aandachtspuntje nog voor de club: de persruimte is door de promotie krap bemeten en dat zal tijdens de toppers een uitdaging vormen.

Promotie naar de eredivisie was al jarenlang een streven van de clubleiding. Nu het zo ver is, moeten de zaken voortvarend en structureel worden aangepakt. ,,We hebben de afgelopen jaren de club gerund met een kernteam van acht mensen’’, vertelt Timmer. ,,Nu komen er versneld mensen bij, maar die kunnen natuurlijk niet binnen enkele weken beschikken over alle ervaring en kennis. In wezen komt alles nog steeds op dezelfde acht mensen neer.’’

De verwezenlijking van de lang gekoesterde droom van promotie heeft heel wat voeten in de aarde. Het aantal toeschouwers van gemiddeld 2000 in de Jupiler League zal in de eredivisie oplopen naar een vrijwel voortdurend uitverkocht huis. Dat betekent dat het aantal business-seats (2000) en het aantal seizoenkaarten (5500) nu al aan de man zijn gebracht. ,,Het leeft hier enorm. Dat merken we aan de kaartverkoop, maar ook aan de toestroom van nieuwe sponsors. En de regionale media spelen er uiteraard ook op in”, aldus Timmer.

Met 500 kaarten in de losse verkoop en 300 plaatsen voor de supporters van de bezoekende club zit het stadion in Emmen in beginsel altijd vol.

FC Emmen heeft zijn begroting opgeschroefd van 3,5 miljoen naar 6 miljoen euro. Daarmee is de Drentse debutant een bescheiden nieuwkomer. Op het kunstgras trainen niet de grootse namen of duurste spelers onder leiding van Dick Lukkien. FC Emmen wil mogelijk nog wat spelers aantrekken, maar heeft geduld op de transfermarkt.

 

Timmer benadrukt dat de doelstelling van de club is om zich te handhaven. Daarna moet worden voortgebouwd om van FC Emmen een stabiele eredivisionist te maken, naar voorbeelden als sc Heerenveen, Heracles of PEC Zwolle. ,,In 1989 ging Heerenveen ten koste van Emmen naar de eredivisie en is daar altijd gebleven. Dertig jaar later willen we deze kans niet laten glippen om ook in Drenthe een stabiele eredivisieclub te hebben en te houden.’’

GERARD DEN ELT

=