Nieuws

Sportfotografie heeft een prijs

NVF en NVJ zijn vorige week donderdag in actie gekomen voor het behoud van billijke tarieven voor de (sport)fotografie. Fotograaf Eddy van Wessel reikte tijdens die actiedag het NVF Beeldboek ‘Fotojournalistiek heeft een Prijs’ uit aan Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks), SER-voorzitter Mariëtte Hamer en Peter Stadhouders, directeur van de Mediafederatie.

De NSP was aanwezig bij de uitreiking van dat beeldboek aan SER-voorzitter Hamer. Zij stelde dat de oproep van de NVF ‘het passende plaatje’ is bij een eerder uitgebracht SER-advies (Passie Gewaardeerd) over de arbeidsmarkt in de creatieve sector. Hamer: ,,In de culturele sector zagen we eerst vaste banen en goedbetaald freelancewerk, vervolgens werd het tijdelijk werk, daarna werden het steeds meer zzp' ers en in toenemende mate werd het ook onbetaald werk. Jullie noodroep illustreert wat we hebben beschreven en onderstreept het belang van jullie werk.”

Van Wessel zei dat fotografen de visuele geschiedenis vastleggen. Dat geldt uiteraard ook voor de sporthistorie met zijn vele iconische momenten. In het boekje komt onder meer sportfotograaf Pim Ras aan het woord. ,,Iedereen weet over tien jaar nog waar hij was toen Van Persie als een dolfijn de bal over keeper Casillas kopte’’, aldus Ras in het boekje.

Pim Ras

Van Wessel brak een lans voor redelijke tarieven. ,,Ik leef voor wat ik doe, de verhalen moeten verteld worden en verteld blijven worden. We zijn er goed in om op het juiste moment de juiste foto te leveren met een professionele kwaliteit. Dat is precies wat we voor de toekomst willen garanderen”, aldus de winnaar van de Canon Zilveren Camera 2015.

Stadhouders (Mediafederatie) zegde toe de kwestie aan te kaarten bij de mediabedrijven, maar verwees wel naar teruglopende advertentie-inkomsten en oplages.

https://www.nvj.nl/sites/nvj/files/WEBVERSIE%20NVJ-Beeldboek-web.pdf