Nieuws

Overleden Eef Brouwers, van sportjournalistiek tot koninklijk huis

De op zaterdag 6 oktober overleden Eef Brouwers, voormalig directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst, heeft ook sporen in de sportjournalistiek nagelaten. Hij was verslaggever op de sportredactie van het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden en verslaggever-presentator van Studio Sport. Eef Brouwers is 79 jaar geworden.  

Eef Brouwers

Voor het EK van 2004 in Portugal werd Brouwers door de KNVB ingehuurd als communicatieadviseur.  Hij kreeg daar geen vat op de media en slaagde er niet in bondscoach Advocaat te beschermen tegen zichzelf en journalisten. Dick Advocaat deed bij dat EK van zich spreken door een heftig bekritiseerde wissel van Arjen Robben en omdat hij na de uitschakeling in het geheim naar huis terugkeerde, buiten de Oranjeselectie om.     

Na een flink aantal jaren voor radio en tv (onder andere voor Studio Sport en het NOS-journaal) te hebben gewerkt, werd hij in 1978 hoofdredacteur van het Nieuwsblad van het Noorden (voorloper van Dagblad van het Noorden). In 1983 keerde Brouwers de journalistiek de rug toe en werd hij directeur van de Philips Persdienst 

Van 1995 tot 2004 was Brouwers directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst. In die hoedanigheid was hij voorzitter van de Voorlichtingsraad en woordvoerder van het koninklijk huis en de minister-president. In die rol gaf hij nooit geheimen prijs, ook niet privé.  In het weekblad Nieuwe Revu vertelde zijn schoonzus daarover: ,,Dat doet-ie zelfs niet tegenover zijn vrouw."