Nieuws

‘Netflix van de sport’ breidt netwerk uit

De videodienst DAZN, het ‘Netflix van de sport’, heeft het netwerk uitgebreid met de VS en Italië. Sinds 2016 is DAZN al actief in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Canada en Japan. In 2022 wil DAZN in twintig landen te zien zijn. Mogelijk behoort ook Nederland daarbij. ,,We breiden snel uit en we willen de grootste sportzender in de wereld worden, streaming everywhere”, aldus een woordvoerder van DAZN in NRC.

In Duitsland zendt DAZN een groot deel van de Champions League uit via een sub-licentie. De hoofdrechten liggen bij betaalzender Sky. Op het open net in Duitsland is geen Champions League te zien. Abonnees van DAZN betalen een vast bedrag, in Duitsland is dat 9,99 euro per maand.

Perform, het moederbedrijf van DAZ, kocht volgens de Financial Times al voor ruim 3 miljard euro aan uitzendrechten voor sportwedstrijden. De investeringen zijn nog niet lonend. In 2017 leed de Perform Group een verlies van 417 miljoen euro op een omzet van  495 miljoen.

Belangrijkste financier is de Brits-Amerikaanse miljardair Len Blavatnik, die goed is voor een vermogen van 14,5 miljard euro. Blavatnik staat bekend als de rijkste man van Groot-Brittanië. Onlangs sloot DAZN een contract met de Mexicaanse bokser Saul ‘Canelo’ Álvarez, meervoudig wereldkampioen in twee gewichtsklassen. Voor de uitzendrechten van elf partijen in vijf jaar ontvangt Álvarez 320 miljoen euro.