Nieuws

Vier kampioenen in Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog, op 11 november honderd jaar geleden beëindigd, heeft vier ‘clubfanaten’ geïnspireerd tot het boek ‘Kampioenen ’14-’18’. Anton Slotboom, Roger Rossmeisl, Herman Starink en Menno Pot beschrijven daarin hoe respectievelijk Sparta, Willem II, Go Ahead en Ajax in die oorlogsjaren landskampioen werden.

Het betreft vier clubs die alle nog actief zijn in het betaald voetbal. De auteurs beschrijven hoe het Nederlandse voetbal de oorlog weerspiegelde in het klein; van de mobilisatie van het leger tot de ‘staat van beleg’ in het zuiden van het land, in een competitie waarbij Nederlandse clubs konden beschikken over Belgische oorlogsvluchtelingen en geïnterneerde militairen van de oorlogvoerende landen.

Het voetbal maakte juist tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarin Nederland neutraal bleef, grote verandering door. Voetbal was vóór de oorlog nog een elitesport die alleen deftige landskampioenen uit de grote steden van West-Nederland voortbracht, maar ontwikkelde zich tijdens de Eerste Wereldoorlog tot volkssport. Zo was Go Ahead in 1917 de eerste arbeidersclub die de landstitel greep, met een geïnterneerde Engelsman als sterspeler. Een andere Engelse oorlogsvluchteling, Jack Reynolds, maakte van Ajax een topclub, terwijl een gevluchte Belg het clublied componeerde.

De clubspecialisten Anton Slotboom (Sparta), Roger Rossmeisl (Willem II), Herman Starink (GoAhead) en Menno Pot (Ajax) reconstrueren het verhaal van de ‘oorlogslandstitel’ die hun club veroverde en maken tevens met tal van anekdotische voorbeelden duidelijk wat de ‘Grote Oorlog’ zoal voor gevolgen had in het Nederlandse voetbal.

Het boek Kampioenen ’14-‘18 telt 288 pagina’s met 2 fotokaternen en kost 20 euro. Uitgever is Justpublishers