Nieuws

Roadtrip naar Arkel

Wat doe je als journalist wanneer je idee voor een verhaal wordt geblokkeerd, in het geval van John Schoorl doordat Ajax zijn verzoek afwijst? ,,Op het moment dat iemand je tegenwerkt ontstaat er een nieuwe kans”, stelt John Schoorl, verslaggever bij de Volkskrant. Wat dat opleverde was zaterdag 3 november te lezen in het Volkskrant Magazine. Negen pagina’s over Frenkie de Jong, zijn familie en Arkel, het dorp waar hij opgroeide.

,,Mijn grote voorbeeld Gay Talese, een Amerikaanse schrijver, ging ook zo te werk. Talese wilde graag Frank Sinatra interviewen. Sinatra weigerde. Toen is Talese gaan bellen, op zoek gegaan naar mensen rond Sinatra en op basis daarvan een verhaal gaan schrijven. Daar is toen een prachtig verhaal uit voortgekomen”, vertelt Schoorl.

,,Mijn voorstel aan Ajax was om een reportage te maken van Frenkie de Jong en met hem naar Arkel te gaan. Daar voelde Ajax niets voor. Ze wilden alleen meewerken aan voetbalgerelateerde uitingen. En Frenkie voelde er zelf ook niet voor, werd me gezegd. Toen moest ik dus wat anders bedenken”, aldus Schoorl, die zichzelf een ‘vrije vogel’ binnen de redactie van de Volkskrant noemt.

Schoorl besloot vervolgens een roadtrip te maken naar Arkel, een dorpje met 3.445 inwoners in het Zuid-Hollandse polderland boven Maas en Waal. ,,Dan ga ik zelf wel kijken wat er in Arkel te halen valt, dacht ik toen. Ik ben er één dag geweest, op een maandag met slecht weer waarop de meeste winkels dicht waren. Ik heb wat over de dijk gereden, ben bij zijn moeder langs gegaan, bij de voetbalclub geweest, met andere familieleden gesproken.”

In de reportage, aangekleed met anekdotische en historische feitjes over Arkel, komt warempel ook Frenkie de Jong himself nog aan het woord. Schoorl: ,,Toen ik bij zijn moeder aan de keukentafel zat, belde Frenkie toevallig net. Toen heb ik hem ook via de telefoon kunnen spreken. Daar deed hij niet moeilijk over. Heel plezierig ging dat.”

Met de indrukken en getuigenissen op zak kon John Schoorl aan de slag. ,,Ik heb nog wel een aantal mensen gebeld. Op basis van al die gesprekken en verdere informatie heb ik het verhaal geconstrueerd zoals het uiteindelijk in het Magazine is verschenen. Eigenlijk heel simpel. De conclusie is dat je je niet zomaar afhankelijk moet maken van de zogenaamde persmomenten die de club regisseert.”

HENK MEES