Nieuws

Geen interviews voor websites kranten in Mixed Zone bij EK handbal

Journalisten van dagbladen en tijdschriften mogen bij het EK handbal (vrouwen) in Frankrijk  niet zomaar interviews met een camera opnemen in de Mixed Zone. Mediavertegenwoordigers die niet voor een rechtenhouder werken mogen alleen met een voice-recorder bandopnamen maken.

,,Bij persconferenties mogen wel opnamen worden gemaakt, in de Mixed Zone niet. Dat wordt alleen toegestaan aan media die daarvoor apart betalen. Sommige kranten maken al gebruik van die regeling”, licht JJ Rowland, hoofd media en communicatie van de Europese Handbal Federatie (EHF) toe. Volgens Rowland, een Oostenrijker, gold de beperking  ook bij vorige EK’s.

De regeling beperkt de mogelijkheden voor verslaggevers die naast een geschreven verslag ook opnamen maken voor de website van hun krant  of tijdschrift. Bij het WK is een dergelijke beperking niet van kracht.  ,,Daarom is het daar ook altijd zo’n chaos”, aldus Rowland. Volgens Susanne Min, communicatiemedewerkster van het NHV, zijn de mediavoorzieningen bij het EK strakker geregeld dan bij het WK dat zij  vorig jaar meemaakte. ,,Bij het WK was het veel houwtje-touwtje. Hier is alles  wat de media betreft duidelijker dan bij het WK”, aldus  Susanne Min.

Het door Rowland genoemde Infront is een wereldwijd opererend agentschap in sportrechten voor de media. Het is onderdeel van het Chinese bedrijf Wanda en verkoopt namens sportorganisaties uitzendrechten aan media.

Het EK handbal wordt in Nederland uitgezonden door Ziggo Sport, dat de eerste dagen in Frankrijk gebruik maakte van de opnamen die de EHF zelf laat maken. De NOS heeft bij het EK als niet-rechtenhouder apart betaald voor de mogelijkheden om interviews te maken in de Mixed Zone.