IN DE SPO(®)TLIGHT

Koen Greven, toeschouwer bij Copa Libertadores

Voor Koen Greven, correspondent van NRC in Madrid, was geen plaats op de perstribune bij de beslissende wedstrijd om de Copa Libertadores. Hij volgde het heetgebakerde Argentijnse voetbalduel vanachter het doel, te midden van de fans van River Plate.

 

Kon je geen accreditatie krijgen, Koen?

,,Nee, ik moest me accrediteren via de Conmebol, de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie. Ik kreeg te horen dat ze helemaal vol zaten. Ik heb er nog een brief achteraan gedaan, maar NRC kennen ze blijkbaar nog niet in Zuid-Amerika. Bij wedstrijden van Real Madrid of Atlético Madrid is het nooit een probleem, nu dus wel ”

Nog uitleg gekregen?

,,Niet direct, maar het blijkt dat het op de perstribunes almaar drukker wordt omdat de rechtenhoudende tv-zenders steeds meer plaatsen voor eigen medewerkers opeisen, wel vijftig à zestig per wedstrijd. De schrijvende pers wordt daardoor weggedrukt.”

Toch naar de wedstrijd geweest?

,,Ik had me er al bij neergelegd dat ik het stadion niet binnen zou komen totdat een vriend meldde dat hij nog een kaartje over had. Ik heb meteen ja gezegd. We stonden achter het doel aan de zijde van de fans van River Plate, de club van de rijkeren zeg maar. Boca is meer de volksclub van de armere bevolking.  Vergelijk het maar met Real en Atlético. Het is ook een echte klassenstrijd. In het stadion hadden beide clubs evenveel aanhang, ik denk dat er ook veel Argentijnen uit heel Europa naar de wedstrijd waren gekomen.”

Een bijzondere ervaring?

,,Een belevenis was het, de wedstrijd, maar ook alles eromheen. Ik denk dat meer dan de helft van de  toeschouwers voor deze wedstrijd uit Argentinië was overgekomen. Hele families, met opa en oma en de kinderen erbij. Een ongekende passie hebben die Argentijnen, zoveel hartstocht. Daags voor de wedstrijd zag je dat al in de stad, rond en tijdens de wedstrijd in het stadion. Zonder één wanklank, tijdens de wedstrijd althans. Dat geeft wel een dubbel gevoel, want aan de ene kant is het Argentijnse voetbal gewelddadig, daartegenover stond die geweldige sfeer in het stadion.”

Heb je van je belevenissen nog verslag kunnen doen voor de krant?

,,Nee, de wedstrijd was zondagavond pas laat afgelopen. Daarom is gekozen voor een fotopagina.”

 

HENK MEES