SCHOT VOOR DE BOEG

De lijstjes – heerlijk overbodig tijdverdrijf

Het regent prijzen en lijstjes en dan weet iedereen hoe laat het is: bijna Kerstmis. Tijd voor de terugblik, voor het opruimen van het archief, voor mijmeringen over wat is geweest en hoe mooi het allemaal was.

Ik ben altijd blij met die lijstjes, want ik heb er geen talent voor. Geen geduld om alles terug te zoeken, op te slaan en te rangschikken. Bovendien rijgen de fraaie of bijzondere sportmomenten zich tegenwoordig overal en altijd aaneen. Eén blik op de sociale media en alle mooie racemomenten van Max Verstappen of de blunders van de VAR trekken op elk gewenst moment aan ons voorbij.

Er bestaat geen bijzonder sportbeeld of het wordt wereldwijd gezien en gedeeld. Zag van de week nog een jonge vrouw die een auto verdiende in een basketbalarena, door onder de basket, vanaf de vrije-worplijn, achter de driepuntslijn en achter de middellijn raak te mikken.

Het verzamelen van lijstjes, het is een heerlijk overbodig tijdverdrijf. Als algemeen secretaris van de NSP is het na ruim een jaar misschien ook wel eens tijd zelf achterom te kijken. Om mijn eigen lijstje op te stellen, als is het – zie boven – met tegenzin.

Ten eerste is de financiële positie van onze stichting sterk verbeterd. Er is flink bezuinigd op uitgaven, zodat een groot tekort is weggewerkt en we langzamerhand weer wat geld overhouden. Nog niet voldoende om de prijs per kaarthouder in 2019 omlaag te brengen, maar de verwachting is dat dit spoedig wel mogelijk is.

Ten tweede hebben we samenwerkingsgesprekken met de Zilveren Camera succesvol afgerond. Voor het eerst is de NSP nauw betrokken bij de nieuwe, nationale fotoprijs: de NSP Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar. Hoewel niet iedereen die samenvoeging meteen omarmt, ben ik ervan overtuigd dat we op die manier gezamenlijk de schoonheid, kracht en noodzaak van sportfotografie veel beter onder de aandacht kunnen brengen. Goede sportfotografie verdient een zo groot mogelijk podium. Dankzij sponsor Cameraland hebben we de prijzenpot bovendien ruimschoots weten te verdubbelen.

Ten derde zijn we drukdoende met ons prachtige jaarfeest op Papendal, een passend vervolg op ons Nieuwjaarsdiner op de Coolste Baan van januari dit jaar. Daar spraken we over oplossingen en mogelijkheden om meer vrouwen in de sportjournalistiek te laten werken. En we waren getuige van een historische, heerlijke en eerlijke clash tussen de fotografen Pim Ras en Klaas Jan van der Weij.

Waren er geen tegenvallers dan? Jazeker! Het lukte me afgelopen zomer vooralsnog niet om de fotografen te helpen aan eigen fotohesjes met NSP-logo in het betaald voetbal, zodat suppoosten meteen de professionals langs de lijn en achter de boarding herkennen. We doen nu een nieuwe poging om invoering na de winterstop mogelijk te maken, hopelijk met instemming van clubs en andere belanghebbenden. De voortekenen zijn echter niet bemoedigend.

En ook de beëindiging van de langdurige samenwerking tussen NSP en KNSB deed pijn. Een eerste gesprek om nader tot elkaar te komen, bood nog geen uitweg. Maar in een tweede samenkomst is de intentie uitgesproken om weer naar een werkbare relatie te streven. De ergste kou is uit de lucht, we zijn weer on speaking terms, ook al zal de oude manier van samenwerken niet meer terugkeren.  

Het laatste punt op dit lijstje is het aantal lijstjes dat nog moet worden ingevuld. Op Papendal vergeven we op 28 januari 2018 behalve de prijzen voor de sportfoto, de sportpersoonlijkheid, de sportjournalist en het sportjournalistiek talent van het jaar ook de nieuwe prijs voor de meest spraakmakende primeur van het jaar. Nominaties voor die nieuwe prijs zijn welkom via info@nsp.nl. Die worden beoordeeld door een deskundige, onafhankelijke jury. Laat de lijstjes maar doorkomen.

GERARD DEN ELT

algemeen secretaris