Nieuws

‘Schandalige werkomstandigheden voor fotografen'

Een brandbrief van fotograaf Frank Uijlenbroek naar de internationale hockeyfederatie en de organisatie van het WK hockey in India heeft niets uitgehaald. De voorzieningen voor fotografen bleven zwaar onvoldoende. ,,Schandalig”, voegt zijn collega Koen Suyk daaraan toe. Ook de schrijvende media werden geconfronteerd met belabberde werkomstandigheden.

Uijlenbroek  vertolkte zijn ongenoegen in een mail die hij op 13 december aan de verantwoordelijke instanties richtte.  Zijn protest bleef onbeantwoord.  ..Met mijn MIFI router kan ik geen beeld verzenden omdat 4 en 5 G geblokkeerd zijn. De posities voor de veertig fotografen zijn onvoldoende, we kunnen slechts vanuit twee hoeken fotograferen. We hebben dringend behoefte aan een extra hoek op het veld en wifi om zo snel mogelijk foto’s door te kunnen zenden”, schreef Uijlenbroek , die werkt voor onder meer het Duitse persbureau DPA, diverse hockeybonden en de Europese hockeyfederatie.

,,We hebben diverse keren aangedrongen op verbetering. Daar werd niet eens op gereageerd door de mensen van Hockey India, die alles bepaalden. De FIH, de wereldbond, had niets te vertellen op het WK”, aldus Suyk. Tot ergernis van de fotografen, kregen fotografen van Hockey India doorlopend een voorkeursbehandeling. ,,Wij mochten niet in de buurt van de bank komen. Zij wel. Bij de huldiging mocht niemand anders het veld op. Een puinhoop werd dat”, aldus Suyk, die in India was in opdracht van de Nederlandse hockeybond en het ANP.

Ook de schrijvende verslaggevers liepen tegen beperkingen aan. Interviews met spelers werden bijvoorbeeld regelmatig onderbroken door Indiërs met een mediapasje die een selfie kwamen maken met een van de spelers. Eerder al hadden ze al moeten constateren dat de hotelprijzen tijdens het WK minimaal het dubbele bedroegen van het normale tarief.

Zij aan zij op een beperkte ruimte moest de media tijdens het WK in India hun werk doen. (foto: Frank Uijlenbroek)

Hangen i.p.v. werken (Foto: Frank Uijlenbroek)