Nieuws

NOS domineert strijd om Theo Koomen Award

NOS-verslaggevers domineren dit jaar de strijd om de Theo Koomen Award 2018, de prijs voor het mooiste sportverslag van het jaar. Sebastiaan Timmerman (NPO Radio 1) kreeg de Award voor zijn verslag in RadiOlympia bij de gouden medaillerace van schaatsster Esmee Visser op de olympische 5.000 meter in Pyeongchang.

Sebastiaan Timmerman versloeg de twee andere genomineerden Marcella Mesker en het duo Arno Vermeulen en Jeroen Elshoff. Mesker werd genomineerd voor haar verslag van de tweede tenniswedstrijd van Kiki Bertens op de WTA Finals. De voetbalverslaggevers Vermeulen en Elshoff verdienden de nominatie voor hun verslag van de Nations Leaguewedstrijd Nederland – Duitsland op NPO Radio 1.

Sebastiaan Timmerman (41) werd zaterdag 15 december tijdens zijn live-bijdrage van wereldbekerwedstrijden schaatsen bij Langs de Lijn verrast door presentator Bert Kranenbarg van het NPO Radio 5-programma Bert op 5.

Op zijn hotelkamer tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen werd radioverslaggever Sebastiaan Timmerman overvallen door college Bert Kranenbarg met de mededeling dat hij de Theo Koomen Award heeft gewonnen.

De jury onder voorzitterschap van Evert ten Napel  roemt Sebastiaan om zijn enthousiasme, zijn vakmanschap en zijn veelzijdigheid. ,,Sebastiaan Timmerman weet zijn enthousiaste manier van verslaggeven te combineren met relevante informatie voor de luisteraar. Hem ontgaat niets”, zegt Evert ten Napel.

De Theo Koomen Award is vernoemd naar één van de spraakmakendste Nederlandse radioverslaggevers van de twintigste eeuw. Theo Koomen maakte naam met zijn verslaggeving van de Tour de France en schaatswedstrijden.

De prijs bestaat sinds 2012 op initiatief van KRO-NCRV. Eerder zegevierden turn-verslaggever Hans van Zetten, de radioverslaggevers Andy Houtkamp, Jack van Gelder en Gio Lippens, alle vier voor hun werk voor de NOS. Daarna ging de prijs naar Olav Mol (Ziggo) voor zijn verslag van de zege van Max Verstappen in Barcelona (2016) en het RTV Rijnmond-duo Sinclair Bischop/Dennis van Eersel voor hun radioreportage bij de kampioenswedstrijd van Feyenoord in 2017.