Nieuws

Johan van Boven verlaat sportjournalistiek

Na vijftien jaar heeft Johan van Boven (38) afscheid genomen van de sportjournalistiek. Hij koos voor een nieuwe baan op de Hogeschool Rotterdam als ‘content-specialist’.  Voor Spits en Metro volgde Van Boven onder meer het WK voetbal van 2010 en 2014, de EK’s van 2008 en 2012, de Olympische Spelen in Rio en de laatste Dakar Rally in Afrika.

,,Ik kijk met heel veel voldoening en een grote glimlach terug op al die jaren in de sportjournalistiek. Ik heb er veel vrienden aan overgehouden en de halve wereld over mogen reizen”, aldus Van Boven.  Zijn ervaringen rond voetbalwedstrijden en de ontwikkelingen binnen Metro speelden een rol bij zijn besluit afscheid te nemen van de sportjournalistiek.

,,Ik was een beetje klaar met de Mixed Zone en de interviews na afloop van voetbalwedstrijden. Zomaar een voorbeeldje: na Feyenoord-PSV vroeg ik aan de persvoorlichter van Feyenoord of ik Nicolai Jørgensen kon spreken. ‘Die is al naar huis’, kreeg ik doodleuk te horen. Gelukkig kon ik ook andere dingen doen, een nieuwe rubriek bijvoorbeeld, ‘In het spoor van’. Dan volgde ik een topsporter een dag lang. Dat leverde leuke, andere verhalen op. Maar dat was té sporadisch om het vak heel erg leuk te blijven vinden.”

Ondertussen zag Van Boven ook hoe eerst Spits werd opgeheven en vervolgens de redactie van Metro werd uitgedund. ,,Tijdens het WK van 2014 in Brazilië moest ik als verslaggever van TMG voor zowel Spits als Metro werken. Dan moest ik na een persconferentie van Oranje twee verschillende verhalen maken. Spits was mijn wieg in de sportjournalistiek. Bij Metro bestaat de sportredactie niet eens meer, er is ook geen vaste sportpagina meer elke dag. De redactie bestaat uit een man of tien die alles moeten doen. Dus moest ik ook Anouk interviewen, heel leuk hoor, of een nieuwsbericht over de moord op de journalist Khashoggi maken. Ik zag steeds meer collega’s daar vertrekken.”

Op de Hogeschool Rotterdam gaat Johan van Boven vanaf 2 januari voor diverse communicatiekanalen werken. ,,Ze willen de communicatie daar wat dynamischer laten verlopen. Om 40.000 studenten, 4.000 docenten en veel potentiële studenten te kunnen bereiken zochten ze iemand met een vlotte pen die ook mooi beeld kan leveren. Niets meer op papier, allemaal digitaal. Drones waren al een hobby voor mij. Die ga ik nu ook inzetten voor social media. Content-specialist word ik nu.”

Vriendschap in de sportjournalistiek. Vanaf links Edwin Struis, Bart Vlietstra, Koen van Weel en Johan van Boven aan de Copacabana tijdens het WK voetbal in 2014.