Nieuws

Reikt de koning Zilveren Camera uit aan sportfotograaf?

Het 70-jarige jubileum van de Zilveren Camera, dat op 1 februari aanstaande wordt gevierd, krijgt hoog bezoek. Koning Willem-Alexander woont de uitreiking bij waarbij de beste nieuwsfoto’s van 2018 worden bekroond, waaronder de NSP Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar.

De vraag welke sportfoto meedingt naar de Zilveren Camera, wordt enkele dagen eerder beantwoord op ons eigen NSP Sport & Media Nieuwjaarsdiner 2019. Daar krijgt de maker (m/v) van de beste sportfoto de Kristallen Camera uitgereikt, alsmede een waardecheque van 2500 euro, beschikbaar gesteld door Cameraland. De nummers twee en drie krijgen waardecheques van respectievelijk 1000 en 500 euro. 

Een jury bestaande uit Michael Kooren (voorzitter), Jerry Lampen en Jiri Büller (winnaar van de NSP Sportfoto vh Jaar 2017) zal medio januari de beste tien foto's selecteren in de categorie sport. 

Koning Willem-Alexander zal op 1 februari als eerste de tentoonstelling van de prijswinnende foto's in Museum Hilversum bezichtigen.

Voorzitter Marcel Molle van de Zilveren Camera is verheugd over het koninklijk bezoek. ,,De band met het huis van Oranje gaat ver terug. De grootvader en vader van de koning waren nauw betrokken bij de Zilveren Camera. Beiden reikten diverse malen de Zilveren Camera uit." 

Tijdens de uitreiking worden naast de Canon Zilveren Camera ook de Prijs voor Storytelling, de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar en de Paul Peters Fotoprijs voor sociale fotografie uitgereikt. Ook worden 15 categoriewinnaars geëerd. De uitreiking wordt gepresenteerd door Humberto Tan en vindt plaats in Gooiland, Hilversum. Direct na de uitreiking bekijkt de koning als eerste de ruim 200 winnende werken in Museum Hilversum, waar hij wordt rondgeleid door diverse winnaars, onder wie de maker van de beste sportfoto.

Sinds 1 december zijn de eerste honderden inzendingen binnen. Er kan nog tot en met 2 januari 2019 worden ingezonden.

De Stichting Nederlandse Sport Pers en het bestuur van Stichting De Zilveren Camera werden het in november eens over één nationale Sportfoto van het Jaar.  De beide stichtingen bundelen de krachten om in gezamenlijkheid voortaan de Sportfoto van het Jaar uit de waaier van groots en meeslepend sportbeeld te kiezen.

Vergeet je niet in te schrijven voor onze voor de uitreiking van de NSP Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar op maandag 28 januari op Papendal via https://www.aanmelder.nl/sportenmedianieuwjaarsdiner/subscribe

Inzenden kan alleen digitaal via deze website https://www.zilverencamera.nl/wedstrijd/inzenden/ tussen 1 december 2018 en 2 januari 2019. Het beeldmateriaal moet in 2018 zijn gemaakt.

Het gaat om de categorieën sportseries of sportfoto enkel. Ook de series waarmee al eerder is gestart en die (pas) in 2018 zijn afgerond, kunnen worden ingezonden. Vermeld dit nadrukkelijk bij de inzending.