Nieuws

Hans van Zenderen overleden

Op 13 december 2018 overleed Hans van Zenderen, die bij De Gooi- en Eemlander onder meer sportjournalist en hoofdredacteur is geweest. Hij was enige tijd ernstig ziek en is 74 jaar geworden.

Hans van Zenderen begon zijn loopbaan in Hilversum eind 1966 als leerling-journalist op de stadsredactie. Tot 1981 was hij chef van de sportredactie waarna hij chef regioredactie werd. Van 1986 tot aan zijn pensionering was Van Zenderen hoofdredacteur.

Als sportverslaggever deed hij in 1972 verslag van de Olympische Zomerspelen in München. Hij kreeg toen veel waardering voor zijn verhalen over de Palestijnse aanslag en gijzeling, die aan elf Israëlische atleten en officials en een Duitse politieman het leven kostten. Van Zenderen maakte er - naar eigen zeggen ’vijf uur rammend op mijn schrijfmachine’ - de reportage van zijn leven. Zijn woede over de Palestijnse actie, maar ook over het falende optreden van de West-Duitse autoriteiten, was daarbij de motor die hem voortdreef. Hij schreef hier later zelf over: ’Het was een journalistieke klus die mijn leven en naar mijn overtuiging in het bijzonder mijn loopbaan ingrijpend heeft veranderd’.

Van Zenderen was niet alleen in de journalistiek, maar ook in de waterpolowereld zeer gewaardeerd. Enkele maanden geleden stond hij in het middelpunt van een feest bij waterpoloclub HZC de Robben. Veel mensen grepen toen de gelegenheid aan om hem nog een keer de hand te drukken.