Nieuws

Topzwemmers veel te lang onder water

Eindelijk kwamen de Nederlandse topzwemmers afgelopen week weer eens in een wedstrijd in actie. Ranomi Kromowidjojo stond tijdens de Swim Cup in Den Haag voor het eerst in 2019 in haar wedstrijdpak op het startblok. Haar laatste race dateerde van 16 december 2018 op de wereldkampioenschappen kortebaan in China. Voor Femke Heemskerk vormde Den Haag haar tweede halte. Vorige maand zwom ze in Marseille haar eerste wedstrijden van het jaar.

Natasja Weber

Het is opvallend – en ook jammer – dat de beste zwemmers van ons land zich zo weinig aan het publiek tonen. Dit jaar komen de Nederlandse zwemliefhebbers er wel heel bekaaid vanaf. Na de Swim Cup van deze week in Eindhoven staat er voor de topzwemmers tot december nog maar één wedstrijd op Nederlandse bodem op de kalender: de open NK in Amersfoort in juni. Al is het de vraag of Kromowidjojo, Heemskerk en consorten daar actief zullen zijn.

In Den Haag liet Kromowidjojo afgelopen weekend doorschemeren dat ze er niet zo rouwig om is dat ze weinig in eigen land zwemt. ,,Hier in Den Haag vind ik het heel leuk met veel jeugd op de tribunes. Dat geeft een mooie sfeer. Maar soms zijn wedstrijden in Nederland een beetje ingekakt. Of ik een pleitbezorger ben van meer wedstrijden in Nederland? Nee, een wedstrijd organiseren om het organiseren daar ben ik geen voorstander van.”

Doordat de zwemmers grote delen van het jaar onzichtbaar zijn, hebben ze commercieel gezien veel minder waarde dan sporters die wel vaak in beeld zijn. Tel daar bij op de tegenvallende prestaties op de Olympische Spelen in Rio (nul medailles in het zwembad) en het is niet verwonderlijk dat veel Nederlandse zwemmers moeite hebben met het vinden van sponsors. Zelfs Kromowidjojo liet vorige week weten dat ze ‘nu minder sponsors heeft dan in de aanloop naar Rio’.

Ook strenge richtlijnen van de internationale zwembonden spelen de zwemmers parten. Als ze bij een zomers EK, WK of de Olympische Spelen wel in het middelpunt van de belangstelling staan, zijn ze met handen en voeten gebonden aan de regels van de grote bonden. Het erepodium betreden in een trainingspak voorzien van grote sponsorlogo’s van een privésponsor? In de zwemwereld is het uit den boze.

Een financiële meevaller voor een select clubje topzwemmers is de komst van twee nieuwe lucratieve zwemtoernooien dit jaar. Wereldzwembond FINA introduceert de Champions Swim Series met wedstrijden in China, Hongarije en de VS. En dit najaar vindt op initiatief van een rijke zakenman de International Swimming League plaats. Teams uit Europa en de VS nemen het tegen elkaar op met als inzet de finaleweek in Las Vegas in december.

Nederlandse toppers onder wie Kromowidjojo, Heemskerk, Kira Toussaint en Jesse Puts weten bij deze races wel de spotlights op zich gericht. Helaas voor het Nederlandse zwempubliek ver van huis. Dat dan weer wel.

 

NATASJA WEBER