Nieuws

Gedrang aan de finish

Mathieu van der Poel was zondag nauwelijks als winnaar de finishlijn van de Amstel Gold Race gepasseerd of hij ging neer. Afgepeigerd, verbaasd en dolgelukkig. On hem heen werd hij ingesloten door enkele tientallen fotografen, cameramensen en verslaggevers van radio en tv. ,,Heel veel tv, heel veel camera’s”, signaleerde Marcel van Hoorn, die samen met Bas Czerzwinski als fotograaf voor het ANP in touw was.

Mathieu van der Poel omringd door fotografen, cameramensen, radioverslaggevers en beveiligers. (Foto: Cor Vos)

Hoewel diverse fotografen weggedrukt dreigden te worden in het tv-gedrang, verschenen er prachtige foto’s op de netten van de taferelen rond Van der Poel. ,,Ik stond gelukkig op een gunstige plek, een stuk achter de finish. Bas volgde de wedstrijd vanaf de motor, als een van de acht fotografen op de motoren. Ik heb de wedstrijd met mijn eigen motor gevolgd door naar diverse doorkomsten te rijden. Zo kon ik ook de finish en huldiging van de dames fotograferen”, aldus Marcel van Hoorn.

In de begeleiding van fotografen bij de Amstel Gold Race speelde Carla Vos ook dit jaar een centrale rol, onder supervisie van de nieuwe perschef Evelien Meijer. ,,Noem me maar assistent-perschef. Ik deed dit nu voor de 24e keer. Volgend jaar vier ik mijn jubileum.“

Naast de acht op de motoren had ze nog te maken met een kleine dertig fotografen aan de finish. ,,Dat waren er al weer minder dan vorig jaar, want Leo van Vliet wil als koersdirecteur liefst zo weinig mogelijk fotografen zien. Als je hem diep in zijn hart kijkt, vindt hij er eentje genoeg, die zou dan zijn foto’s moeten delen met collega’s. Zo werkt het natuurlijk niet.”

Ondanks het gebruikelijke geduw in de strijd om het mooiste plekje en beste foto, bleven ernstige calamiteiten uit. Enige ‘smetje’ volgens Carla Vos was het ontbreken van beveiliging voor het podium zodat het daar lastig fotograferen was. ,,Onveilig is het niet geweest. In België heb ik meegemaakt dat er 68 fotografen bij de finish stonden, midden op de weg zelfs. Dat was nog eens beangstigend.”