Nieuws

Alle ’Leeuwinnen’ in één verhaal

In het zicht van het WK in Frankrijk (7 juni – 7 juli) is van Annemarie Postma een nieuw boek over voetbal voor vrouwen verschenen. Na ‘De Oranje Leeuwinnen’ (2017) ligt nu ’Samen Sterk’ in de schappen. Op haar website kickes.nl vertelt Annemarie Postma wat haar nieuwe boek aan nieuwe elementen te bieden heeft.

Annemarie Postma

Annemarie Postma: ,,De Oranje Leeuwinnen was een introductie voor de liefhebbers en nieuwkomers in de wereld van het vrouwenvoetbal, met portretten van de speelsters en achtergrondverhalen. Mijn nieuwe boek, Samen Sterk, is één verhaal, waarin ik het proces van de Oranjevrouwen in de afgelopen twee jaar beschrijf: van het enorme EK-succes, tot en met de voorbereiding op het komende WK. Ook hiervoor heb ik speelsters en leden van de staf geïnterviewd, om vervolgens hun perspectief op bepaalde gebeurtenissen in het geheel te weven. Een enorm karwei, maar ik ben blij dat het echt leest als één geheel. Voor Samen Sterk heb ik de meeste speelsters opgezocht bij hun club in het buitenland. Je merkt dat ze dan vrijer praten en je leert ze nog beter kennen.”

Het WK in Frankrijk volgt Postma als verslaggever van Het Parool. ,,Voor Het Parool zal ik alleen schrijven over de wedstrijden van het Nederlands elftal. Maar als het qua tijd en locatie zo uitkomt, zou ik ook graag andere landen bekijken. Tot en met de groepsfase is het overzichtelijk, qua programma en locaties. Stel dat ze verder komen, dan is het afwachten waar ze zullen spelen. Dan moet je als freelancer aan de bak om snel een verblijfplaats te vinden op de nieuwe locatie.”

Sinds 2009 werkt Postma als freelance journalist, met name voor Het Parool. Ze schreef ook verhalen voor NRC en De Volkskrant. ,,Als freelancer is het hard aanpoten, maar als je dan een uniek verhaal te pakken hebt en degene zelf is er ook blij mee, dan geeft dat een goed gevoel.”

Op haar website vertelt ze ook over haar teleurstelling dat ze vrijwel uitsluitend als specialiste voetbal voor vrouwen wordt gezien. Postma: ,,Als journalist heb ik me er lang tegen verzet om over vrouwenvoetbal te schrijven omdat ik bang was dat ik mezelf daarmee in een hokje zou plaatsen. Maar met alle contacten die ik als speelster in de loop der jaren had opgebouwd, bleek het gemakkelijk om met verhaalideeën te komen. Helaas is wel uitgekomen wat ik al voorspelde. Ik word nu enkel gezien als ‘vrouwenvoetbalexpert’ en nooit gevraagd om een verhaal over de mannelijke profs te schrijven, terwijl ik daar net zo goed naar kijk en alles over bijhoud. Dat vind ik erg lastig. Hoe ik daar mee omga? Daar moet ik nog iets op vinden.”

[image-2277;]

Haar specialisme als freelancer in het voetbal voor vrouwen noodzaakte Annemarie Postma bij het vorige WK in Canada tot een crowdfundingactie. ,,Als freelancer, dus zonder vaste opdrachtgevers, wordt er niks voor je geregeld en krijg je, met een beetje mazzel, een klein bedrag voor onkosten. Maar het meeste komt voor eigen rekening. Dus had ik een crowdfundactie opgezet. Ik was onder de indruk van hoeveel steun ik kreeg, ik was bang dat mensen dachten dat ik het allemaal voor mezelf deed. Natuurlijk, deels, het geld kwam ten slotte op mijn rekening. Maar ik vond ook dat zoveel mogelijk mensen over het WK moesten lezen en daar kon ik op die manier een aandeel in hebben. Met drie verschillende opdrachtgevers heb ik flink mijn best gedaan. Toen al zaten er flink wat afgevaardigden van de Nederlandse pers op de tribune, als je dat vergelijkt met het EK in Zweden in 2013. In 2017 was het helemaal gekkenhuis, dat had ook te maken met dat het toernooi in eigen land was. Als je nu door sporttijdschriften bladert komt je overal Oranjespeelsters tegen. Het zou voor mij wel consequenter mogen. Je merkt dat de aandacht enorm toeneemt richting een groot toernooi toe, dan wil opeens elke journalist ‘erbij’ zijn. Het zou pas echt mooi zijn als bladen ook op andere momenten over vrouwenvoetbal berichten.”