Nieuws

Omvangrijk peloton volgt Oranje-vrouwen op WK

De populariteit van het Nederlands voetbalvrouwenelftal weerspiegelt zich in een omvangrijk peloton media-volgers bij het WK in Frankrijk.  De NOS is als rechthebbend zendgemachtigde aanwezig met een grote crew die niet alleen in actie komt voor de reguliere reportages van NOS Sport. Ook in het Journaal, het Jeugdjournaal en op NOS Stories komen de ‘Leeuwinnen’ aan bod.

Ook andere zenders zetten cameraploegen in, nog los van de mediavertegenwoordigers die actief zijn voor online kanalen. Hart van Nederland (SBS6), FOX Sports, RTL Nieuws, NU.nl, AD TV en Z@appsport zijn als non-right holders geaccrediteerd. Bovendien heeft elk van de 24 deelnemers een driemans-ploeg van FIFA TV in zijn kielzog.

Voor de FIFA werkt onder anderen Emma Coolen die als Team Reporter op Oranje is ‘gezet’. Ook de KNVB heeft een eigen team van Ons Oranje aan het werk op het WK, bestaande uit cameraman, verslaggever/redacteur en fotograaf.

Voor de ‘traditionele’ journalistiek (dagbladen, persbureaus, tijdschriften en gedrukte uitgaven) zijn in Frankrijk 25 Nederlandse journalisten en 15 fotografen actief. Onder de noemer ‘Rencontre avec les Lionnes’ – ‘Ontmoeting met de Leeuwinnen’- streeft de KNVB er naar om vooraf aan elk duel mediabijeenkomsten te houden die alleen bedoeld zijn voor de vaste Oranjevolgers.

Namens de afdeling Voorlichting van de KNVB wordt Oranje in Frankrijk begeleid door Anja van Ginhoven en Monique Kessels.

Bij het vertrek naar Frankrijk kregen de speelsters van het Nederlands vrouwenvoetbalteam al veel mediabelangstelling, zoals ook keepster Sari van Veenendaal ondervond. (Foto: Remko de Waal/ANP)