Nieuws

‘Het grootste sportevenement van 2019’

Het WK handboogschieten, dat de afgelopen twee weken in Den Bosch plaats had, werd door zowel NOC*NSF als Rijksoverheid als ‘het grootste topsportevenement van 2019’ in Nederland aangemerkt. De handboogsportbond liet de organisatie over aan sportevenementenbedrijf Team TOC (The Organizing Connection) van Eric Kersten.

Op zoek naar een nieuw interessant sportevenement polste Eric Kersten pakweg vier jaar geleden de Nederlandse handboogsportbond. Of de bond interesse had om het WK naar Nederland te halen. Bij de handboogsportbond, een organisatie met zo’n 10.000 leden, durfden er niet eens aan te denken.

,,Een super idee, maar onhaalbaar. We waren snel uitgepraat. Met drie fte’s op kantoor, het feit dat men geen enkel financieel risico kon lopen en de bond zichzelf geen evenementenorganisator vond, konden ze zich als bond zo’n groot evenement niet veroorloven”, vertelt Eric Kersten, eigenaar en directeur van Team TOC.

De finales van het WK handboogschieten werden gehouden op de Parade in Den Bosch. (foto: Tim Buitenhuis)

Daarom zette Kersten zelf de schouders eronder. Zo’n 21 jaar al runt hij vanuit Oss een sportevenementenbedrijf. ,,Ik heb de handboogbond voorgesteld de organisatie van het WK bij ons neer leggen, voor rekening en risico van mijn bedrijf. De bond hadden we dan wel nodig als onze vertegenwoordiger bij de mondiale handboogfederatie.”

In eigen land ging Kersten op zoek naar financiële steun vanuit de overheid en naar een gemeente die interesse had in een WK. ,,We kwamen uit bij Den Bosch. Met de steun van de provincie Brabant en het ministerie van VWS konden we tot een bid komen dat verkozen werd boven Dubai en Engeland.”

{image-2340:]

Aan het WK zoals zich dat de voorbije twee weken in Den Bosch voltrok, deden circa duizend handboogschutters mee. De finales kwamen live op tv in onder meer Zuid-Korea. Naast de wereldtitels in diverse klassen stond ook olympische kwalificatie voor Tokyo 2020 op het spel.

Opvallend was de prominente rol die de kleine 300 para-sporters op het WK kregen toebedeeld; nu niet op een afgelegen locatie, maar op dezelfde ‘venue’ als de valide sporters, vlakbij het hart van de stad. En net als hun collega-sporters verhuisden ook de para-schutters voor hún finales naar het grote plein voor de Sint-Jan, waar voor volle tribunes om de medailles werd gestreden.  

 ,,Meestal komen de para-sporters pas na de valide sporters aan bod en is de aandacht dan al weggeëbd. Hier hebben we dat omgedraaid. Zo raakte de stad in de stemming en konden we als organisatie met mooie verhalen over deze sporters ook de media warm maken voor dit evenement. Met de para-sporters haalden we nu zelfs het Acht-uur Journaal van de NOS”, vertelt Rein Verweijen, die bij Team TOC medeverantwoordelijk is voor marketing en communicatie.

Een gelijkwaardige rol voor para-sporters was een van de voorwaarden die de gemeente Den Bosch en de provincie Brabant stelden. ,,Voor de financiering waren de overheidsgeldbijdragen onmisbaar. Om zo’n WK handboogschieten mogelijk te maken kun je niet zonder medewerking in natura. Denk alleen maar aan het hele vergunningentraject en de werkzaamheden die nodig zijn om alle faciliteiten mogelijk te maken op zo’n centrale plaats in de stad. Van de begroting van zes miljoen euro wordt 35 procent gedekt met publiek geld. De rest moesten we zelf zien te halen uit onder meer sponsoring, entreegelden en de bijdragen die de deelnemende landen moesten betalen”, aldus Kersten.

Entreegelden vormen slechts een kleine post op de begroting omdat het overgrote deel van de wedstrijden gratis toegankelijk was. Kersten: ,,Een belangrijk deel van onze inkomsten moest komen uit de pakketten die de circa honderd landenploegen moesten afnemen voor de duizend deelnemers. Daarmee kregen ze catering, vervoer en verblijf aangeboden. Een tegenvaller was dan wel dat landen zoals Tsjaad, Turkmenistan of Malawi zomaar zonder enig bericht wegbleven. Dat betekende meteen schadeposten. Of ik er met mijn bedrijf uitspring, zal pas later blijken als alle rekeningen binnen zijn.”

Handboogschieten is een klassieke sport, die al in 1900 op het programma van de Olympische Spelen stond. Team TOC omarmde het WK zonder vooraf enige betrokkenheid met de sport te hebben gehad. ,,Wij hebben een goede relatie opgebouwd met de UCI door de organisatie van diverse WK’s veldrijden, een aantal wereldbekerwedstrijden veldrijden, het WK BMX in Ahoy en meerdere WK’s voor para-wielrenners. We doen ook een aantal evenementen voor Red Bull en we organiseren dit jaar voor de derde keer het toernooi voor Tennis Legends op Curacao. De Curacao Legends is de opvolger van de Afas Tennis Classics, die jaren achtereen in Eindhoven en Apeldoorn zijn gehouden. Wij zoeken ook graag de ‘niches’ onder de sportevenementen op, zoals dit WK handboog en het WK frisbee, dat volgend jaar in Leeuwarden wordt gehouden.”

HENK MEES