Nieuws

Statement Peter Schols

Normaal staat op deze plek een mooie sport/voetbal foto. Ik heb hier al de nodige juweeltjes voorbij zien komen!

Ik heb aan de NSP  gevraagd of ik, bij  hoge uitzondering, ipv een foto een statement mag plaatsen.

Afgelopen twee jaar, nadat ik 7 jaar als art-redacteur gewerkt had bij de krant, ging ik met heel veel plezier weer fotograferen, dus ook het betaald voetbal.

Och,  dat de groep zogenaamde “voetbalsupporters” er nog steeds was verbaasde mij niet , wel dat het aantal  idioten onder hen flink is toegenomen.

Voor de meeste fotografen is het niet nieuw dat je allerlei snoepgoed, frisdranken en bier in plastic in je nek gesmeten krijgt (soms zelfs aangelengd met urine). Je wordt bespuugd, krijgt allerlei ziektes toegewenst,  ballenjongens lopen door je beeld en bij wedstrijden op kunstgras moet je een goed heenkomen zoeken omdat de sprinklerinstallatie zijn werk moet doen.

In het kort samengevat: ik erger mij hier steeds meer aan. 

De bekende druppel viel voor mij in het afgelopen seizoen.

De regelementen voor fotografen, opgesteld door de KNVB en NSP, zijn  bij sommige clubs door “eigen” regels vervangen. Dat suppoosten  zich ook nog eens willen profileren maakt het er niet makkelijker op, maar als je dan op het veld door medewerkers van een betaald voetbal organisatie bedreigd wordt en je het fotograferen onmogelijk word gemaakt als je wil vastleggen dat er  ongeregeldheden op de tribune plaats vinden, dan is voor mij de grens duidelijk overschreden. 

Nu bevind ik mij in de luxe positie dat ik in dienst ben bij de mooiste regionale krant van Nederland, De Limburger. Na 44 jaar in de fotojournalistiek, hoef ik van mijn hoofdredactie niet meer in het weekend te werken. Dat maakt mijn beslissing t.o.v. van mijn freelance collega’s wel gemakkelijker.

Het ANP, Voetbal en Sport International, de GPD en de Limburger waren mijn opdrachtgevers waardoor ik heel veel mooie sportevenementen in de wereld heb mogen fotograferen, en aan deze sporten bewaar ik gelukkig mooie en warme herinneringen.

Helaas is het plezier in het voetbal mij inmiddels ontnomen:  vandaar dit statement. Ook in de hoop dat er iets aan gedaan kan worden, zodat mijn gewaardeerde collega’s ooit weer normaal hun werk kunnen doen in de voetbalstadions.

Peter Schols.

IK GEEF HET STOKJE DOOR AAN FOTOGRAAF LAURENS EGGEN.