Nieuws

Luiten, de ideale ambassadeur

Voor Nederlandse golfliefhebbers was het een prachtige week. Anne van Dam won in Schotland met Team Europa de prestigieuze Solheim Cup door de Verenigde Staten te verslaan. En op het KLM Open in Amsterdam haalden maar liefst zes Nederlanders het weekend: Joost Luiten, Wil Besseling, Rowin Caron, Koen Kouwenaar, Reinier Saxton en Sven Maurits. Het was nu eens niet Luiten (tiende) die zich de beste Nederlander mocht noemen maar Besseling met zijn zevende plaats.

Natasja Weber

Als tweevoudig winnaar en ambassadeur van het KLM Open weet Luiten dat ieder jaar alle ogen op hem gericht zijn. Heel veel journalisten, sponsors en fans: iedereen wil wat van de beste Nederlandse golfer ooit.

Ik was afgelopen week ook op het KLM Open en zag hoe Luiten met engelengeduld uitvoerig inging op alle vragen van de schrijvende pers. Ja, ook op vragen die hij kort hiervoor vast al had beantwoord bij collega’s van tv en radio. Luiten nam er – direct na elke golfronde van zo’n 4,5 uur – alle tijd voor.

Na zijn mediaverplichtingen op de eerste dag van het honderdjarige KLM Open maakte Luiten ook nog uitgebreid kennis met de honderdjarige dame Susan Hosang die deelnam aan ‘Beat the Pro’; een wedstrijd binnen de profwedstrijd waarbij amateurs mogen proberen de bal dichter bij de hole te slaan dan de profs. Van deze seniordame tot kleine kinderen die met Luiten op de foto wilden. Van alle sponsorverplichtingen tot zijn tientallen mediaoptredens. Joost Luiten bewees op golfbaan The International weer eens de ideale ambassadeur te zijn voor de golfsport in Nederland.

Maar hoe mooi zou het zijn als er in ons land eens een nieuwe ‘Joost’ opstaat. Het is de laatste jaren natuurlijk bedroevend gesteld met het profgolf in Nederland. Luiten is sinds jaar en dag de enige Nederlander op de Europese Tour, het hoogste niveau in Europa. Bij de dames hetzelfde verhaal. Alleen Anne van Dam speelt op het hoogste niveau, de Amerikaanse LPGA-Tour.

Terwijl de Belgen liefst drie spelers op de Europese Tour hebben (Thomas Pieters, Nicolas Colsaerts en Thomas Detry) is de 33-jarige Luiten in Nederland de enige. De zesvoudig winnaar op de Europese Tour speelt al twaalf seizoenen onafgebroken op het hoogste niveau.

De kans is reëel dat er volgend jaar meer landgenoten een Europese Tourkaart hebben. Op dit moment lijken Darius van Driel, Wil Besseling en Daan Huizing de beste papieren te hebben voor promotie. Wie weet dat op de langere termijn talenten als Jerry Ji (19) en Koen Kouwenaar (21) de stap naar het hoogste niveau kunnen maken.

Of er in de nabije toekomst echt een ‘nieuwe Joost’ opstaat is natuurlijk niet te zeggen. Al zullen golfliefhebbers én Joost Luiten het van harte toejuichen.

NATASJA WEBER