Nieuws

NVJ peilt bedreigingen in sportjournalistiek

De NVJ inventariseert op dit ogenblik de behoefte aan een of meerdere bijeenkomsten voor sportjournalisten en -fotografen in het kader van de campagne #PersVeilig.

Cameramensen, fotografen en journalisten die op en rond de speelvelden bedreigd worden en/óf zich bedreigd voelen, kunnen zich met een mailtje (of telefoontje natuurlijk!) melden via info@nsp.nl. Ook kan daarin de onvrede worden geuit over (het gebrek aan) aanpak tijdens incidenten in voorgaande jaren.

De NVJ en de campagnestaf van #PersVeilig horen ook graag wanneer journalisten/fotografen/cameramensen besluiten om bijvoorbeeld geen (anonieme) aangifte of melding te doen, bijvoorbeeld uit vrees voor eventuele gevolgen. Abe Mijdam, zakelijk leider van de NVJ en tevens bestuurslid van de NSP, roept gedupeerden nadrukkelijk op om ook die gevallen aan te kaarten.

Zoals bekend is deze maand de permanente campagne #PersVeilig gelanceerd. Dit initiatief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Genootschap van Hoofdredacteuren, politie en Openbaar Ministerie moet een halt toeroepen aan de toenemende agressie jegens journalisten, fotografen en cameramensen. Het staat buiten kijf dat ook de NSP de campagne van harte ondersteunt.

Immers, die agressie wordt niet alleen geuit op straat of in stadions, maar ook op sociale media. Clubwatchers weten daarover mee te praten. Meest recente voorbeeld van agressie: de klappen die collega’s Pim Sedee en Thom Schelstraete kregen voorafgaande aan de wedstrijd Tottenham Hotspur-Ajax (https://www.nsp.nl/1805-collegas-telegraaf-belaagd-door-supporter-dader-opgepakt.html). Zo zijn er helaas vele voorbeelden, zoals het cobra-incident tijdens de bekerfinale 2018.

Belangrijkste uitgangspunt van PersVeilig: doe altijd aangifte van agressie, geweld of andere vormen van intimidatie. Nieuwsorganisaties hebben zich daar al aan verbonden door middel van een gezamenlijk protocol, maar het is van groot belang dat ook zelfstandige (foto-)journalisten altijd aangifte doen.

Klachten/aangiften kunnen/moeten worden gemeld via de website van PersVeilig (https://www.persveilig.nl/incident-melden/), in het belang van de eigen veiligheid en die van collega’s.

 

GERARD DEN ELT