IN DE SPO(®)TLIGHT

Michael Kooren, jurylid NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar

Circa 350 foto’s zijn er ingezonden voor de jaarlijkse verkiezing van de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar. Dat is een toename van ongeveer 25 procent. Ook bij de foto-series wordt een stijging gesignaleerd: 15 procent. Fotograaf Michael Kooren is lid van de jury, samen met Barbara Barend en Vincent Riemersma, de winnaar van vorig jaar.

Tevreden over de inzendingen, Michael?

,,Er is geen superheftige campagne gevoerd om de fotografen aan te sporen. Er zijn weliswaar aanzienlijk meer foto’s ingezonden, maar in aantal waren er minder deelnemers. Er is degelijk, goed gefotografeerd, maar niet echt bijzonder. Het was geen olympisch jaar, geen jaar met een echt groot voetbaltoernooi. Met het WK vrouwenvoetbal, het WK handbal, het WK atletiek en de Champions League bleven er genoeg grote evenementen over.”

Hoe gaat de jury te werk?

Michael Kooren

,,Als juryleden krijgen we online toegang tot alle foto’s. Al die foto’s krijgen van elk jurylid een waardering, variërend van 1 tot 5. Daaruit ontstaat een selectie van de beste 15 foto’s. Op basis daarvan zijn we in conclaaf gegaan met de vraag welke vijf foto’s we lieten doorgaan naar de eerste plenaire ronde. Dan mogen ook de juryleden van de andere categorieën van de Zilveren Camera er iets over zeggen. Met inachtneming van hun argumenten bepalen wij als jury vanuit de NSP uiteindelijk de volgorde van die beste vijf sportfoto’s. Op avond van de NSP dat we de winnaar bekend maken, tonen we tien foto’s die in eerste instantie zijn genomineerd en waaruit de beste vijf voor de Zilveren Camera-verkiezing zijn gekozen. Tenslotte wordt uit de winnende foto’s van alle categorieën nog de foto gekozen die met de Zilveren Camera wordt bekroond.”

Zaten jullie met je oordeel op hetzelfde spoor?

,,Het is altijd afwegen waar je voorkeur ligt. Barbara Barend is heel journalistiek ingesteld. Vincent Riemersma en ik kijken ook naar de schoonheid van het beeld, de compositie, en of een zelfde soort foto al eens eerder is gemaakt. Ook de andere juryleden van de Zilveren Camera kijken vooral journalistiek. Ze waren ook best te spreken over de sportfoto’s.”

Maakt de winnaar van vorig jaar automatisch deel uit de jury?

,,Ja, dat is een erfenis van de afspraken met de NSP. Vincent Riemersma mag daarom dit jaar niet meedingen. Jammer voor hem, hij vond dat hij wel mooie beelden had gemaakt om in te zenden. Volgend jaar is er weer een nieuwe kans.”

Nog nieuwe trends, vernieuwingen in de sportfotografie gesignaleerd?

,,Nee, niet echt. Vorig jaar boden de foto’s die met een drone waren gemaakt een nieuw beeld. Nu staat de journalistieke waarde centraal.”

HENK MEES