SCHOT VOOR DE BOEG

Het blijkt tóch een vak...

Een stok van twee meter aan m'n microfoon, ik schud geen handen als ik bij iemand binnenkom en het contact met de redactie is alleen telefonisch of digitaal. Tja, zo zullen we allemaal wel een beetje werken in corona-tijd. Ook de inhoud van m'n onderwerpen is veranderd. Eerst gingen de interviews over sportevenementen die niet doorgingen. Maar nu maak ik ook items over ander nieuws. 

Karin Mulder

Toen de bioscopen nog open waren, heb ik een item gemaakt over wat voor aanpassingen de eigenaren deden. Ook maakte ik een reportage met een hoteleigenaar die zelf besloot om de deuren van z'n zaak te sluiten omdat het simpelweg financieel niks meer opleverde. 

Op de redactie werd gegrapt. ,,Hey! Daar hebben we 'Karin van het nieuws'." Dat snap ik. Want normaal ben ik 'Karin van de sport'. Maar uiteraard kan ik ook prima nieuwsitems maken. De basis blijft hetzelfde: informatie verzamelen en dat zo helder en beknopt mogelijk weergeven. En als het even lukt: zo mooi mogelijk inpakken... 

Maar als we het omdraaien: mensen van het nieuws die iets met sport gaan doen, dan pakt dat niet altijd even goed uit. Herkenbaar? Dat je tenen krom trekken in je schoenen als je het leest? Alsof je zit te eten met een stevige hap zand in je mond? 

Een voorbeeldje.  ,,Jansen heeft de eerste prijs gewonnen op het Nederlands kampioenschap." Inhoudelijk klopt het. Maar het klinkt toch alsof Jansen net de kleurwedstrijd van de kleuterschool heeft gewonnen? ,,Jansen is Nederlands kampioen geworden", betekent hetzelfde, maar klinkt net even anders.  

Of een collega die tussen neus en lippen door even meedeelt:  ,,Ik heb wereldbeker even veranderd in wereldkampioenschap hoor! Dat vind ik net wat mooier klinken!" Dat is mooi en aardig maar HET BETEKENT WAT ANDERS!!! 

Ook heeft bij ons ooit iemand op TV aan mountainbiker Bart Brentjens gevraagd, die al een Olympische medaille op zak had:  ,,hoe vaak oefen je hiervoor?"  Tja, oefenen en trainen. Het is bijna hetzelfde. Maar oefenen doe je voor touwtje springen of voor Vader Jacob op de piano. Maar oefenen voor de Olympische Spelen...tja... 

Het klinkt kleinzerig, pieperig en betweterig. Maar veel sportcollega's zullen het herkennen. Dus in deze onwezenlijke tijd zonder sport een schrale troost: Het blijkt tóch een vak mensen... 

KARIN MULDER