Nieuws

Johan Hut 1961 - 2000

Schaakjournalist Johan Hut is vrijdag 15 mei plotseling overleden, vermoedelijk aan de gevolgen van een hartstilstand. Hij is 59 jaar geworden. Johan Hut gold als een bekend schaakjournalist en was een vertrouwd gezicht bij het jaarlijkse internationale schaaktoernooi Tata Steel (Hoogovens) in Wijk aan Zee.

Johan Hut

Sinds 1996 verzorgde Hut een wekelijkse schaakrubriek in De Gooi- en Eemlander. Door fusies verscheen de rubriek later ook in het Leidsch Dagblad, het Haarlems Dagblad en het Noordhollands Dagblad.

Hut publiceerde ook op schaaksite.nl, onder meer met de ‘Canon van het Nederlandse schaak’. Hij werd de ‘John Frederikstad’ van de schaakwereld genoemd. Frederikstadt stond bekend om zijn kennis van voetbalweetjes. Hut schreef ook over de geschiedenis van Baarn, waar hij betrokken was bij de lokale politiek.

In het Leidsch Dagblad stond Wim van der Wijk stil bij het overlijden van Johan Hut. Hij schreef onder meer: ‘Johan was stipt in de aanlevering, tot vorige week. Vrijdag was zijn rubriek voor zaterdag nog niet binnen. Hier klopte iets niet, ik reed naar het smalle straatje in Baarn waar hij woonde, kwam voor een dichte deur en alarmeerde familie. Als een dief in de nacht was de dood eerder langs geweest.’