Nieuws

Louis van Gaal als 15-jarige naast Herman Kuiphof bij ‘mistwedstrijd’

Louis van Gaal blijkt al vroeg de weg naar de media te hebben gevonden. Op 15-jarige leeftijd al nestelde hij zich volgens eigen zeggen naast tv-verslaggever Herman Kuiphof (NOS). Dat gebeurde tijdens de zogeheten ‘mistwedstrijd’ Ajax – Liverpool (5-1) in de tweede ronde van het Europa Cup-toernooi voor landskampioenen het Europa op 7 december 1966.

,,Ik ging gewoon naast hem zitten. Omdat het zo mistig was, wilde ik zo dicht mogelijk bij een tv-scherm zitten, om zo nog iets te kunnen zien van de wedstrijd”, vertelde Van Gaal vrijdag 15 mei in het radioprogramma van Humberto Tan op NPO Radio 1.

Van Gaal was het Olympisch Stadion binnengekomen zonder te betalen. ,,Binnenglippen was een sport in onze jeugdjaren. Zo kon ik ook de twee kwartjes voor de jongenstribune bewaren voor een paar koetjesrepen. Toen ik eenmaal het stadion was binnengeglipt ben ik maar verder geglipt, net zo lang totdat ik bij een tv-scherm zat, ja naast Herman Kuiphof.”

Van Gaal was in het radioprogramma van Humberto Tan te gast om aandacht te vragen voor zijn pas verschenen tweede biografie, opnieuw geschreven door Robert Heukels. De anekdote over de ‘mistwedstrijd’ ontbreekt in het boek. Zijn relatie met de media krijgt daarin nauwelijks aandacht. Een enkele sporadische opmerking over de media vormt een groot contrast met de wijze waarop Van Gaal ze vaak in zijn betogen betrekt. Kritische opmerkingen over journalisten ontbreken goeddeels in het boek, lof is er wel.

‘In de Tour de France heb ik echt genoten’, zegt Van Gaal over de dagen die hij op uitnodiging van de NOS doorbracht in de Tour en aan tafel bij presentatrice Dione de Graaff. ‘Ik vind Dione de Graaff heel leuk, echt een vakvrouw. Ik heb altijd iets gehad met echte vakmensen op televisie. Humberto Tan vind ik ook een topper, aan hem heb ik veel te danken, hij zet zich enorm in voor Spieren voor Spieren, waar ik ere-ambassadeur van ben. En Kees Jansma heb ik altijd een goede televisieman gevonden, hij was ook een uitstekende perschef.’

Louis van Gaal brengt ook nog waardering op voor het boek De Hand van Van Gaal (2018) waarin Hugo Logtenberg het WK van 2014 (inclusief aanloop) reconstrueert. ‘Dat vond ik wel een goed boek, maar het ging mij iets te veel over één speler (Wesley Sneijder).’

Titel: LvG - de trainer en de totale mens     
Auteur: Robert Heukels

ISBN: 9789046826683 (paperback-uitgave)  
Formaat: 23 x 15,1 x 2,5 cm – 288 pagina's